بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۶ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام میخواستم بدونم کاربرد این سوندها چیه؟و تا چه زمان میتونه تو کلیه باقی بمونه؟ایا برداشتنش با بیحسی نخاعی انجام میشه یا بیهوشی؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      باز نگاه داشتن کلیه سرپایی خارج میکنیم در مطب
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    بسمه تعالی
    با سلام و عرض ادب
    بنده 53 سال سن دارم و از حدود 32 سال پیش گاهی هر یکی یا دو سالی سنگ کلیه ریزی دفع میکنم .البته حدود 7 سالی است این اتفاق نیفتاده . ازمایش سنگ سالیان گذشته کلسیم نشان داد.
    پدر اینجانب نیز ذارای سنگ به همین منوال بوده . (اخرین مراجعه به دکتر لهراسبی حدود 20 سال پیش که توصیه به نوشیدنی بیشتر کردند )
    اکنون بنده فشار خون حدود 14 روی 9 دارم و چربی خون حدود 230 .
    در ظاهر ناراحتی و یا دردی ندارم
    خواهشا توصیه حضرت عالی چیست ؟.
    با تشکر
    کریمی

    ظاهرا هیچگونه ناراحتی و یا دردی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر اسد یکشنبه ۱ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    با درود بر شما
    مهمترين علت دفع كراتين ،اوره و پروتئين توسط كليه ها چيست و بهترين راهكار و داروي قابل تجويز براي بهبود و جلوگيري از آن چه چيز ميتواند باشد؟
    با تشكر و دعاي خير
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      تورم کلیه ها
  • تصویر کاربر زهراصادقی شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید...
    من دختری 20ساله مبتلا به پلی کیستیک..که پدرم نیز بعد از دو سال دیالیز دوسالی است که پیوند شده است...
    با توجه به مطالبی که من اینجا خواندم...هیچ امید و راه درمانی برای من وجود ندارد؟؟فشارو قند خون من نیز پایین تر از حد نرمال میباشد...
    کلا ناامید شدم..امروزم روز تولدمه ولی واقعا ناامیدم.اگه توضیحی هست بفرمایید...چون دکترا ها هیچ کاری نمیکنند...و میگویند
    کاری نمیشود کرد...من همچنین دچار بی اختیاری ادرار و تکررادرار نیز هستم که دکتر برای من نوار مثانه را تجویز کردند که من ترس از سونداژ انجام نمیدم...چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من گویا است
  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۱۸ مرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر عزیز پسری هستم 26 ساله/شاید این مهم نباشه(از 14 سالگی تا الان اعتیاد شدید به خودارضایی هم دارم)سال 90 به طور ناگهانی تکرر ادار پیدا کردم رفتم پیش دکتر محمد رضا عاطفی ازمایش خون و سونوگرافی گلیه نوشتن و هیچ مشکلی نبود .الان 1 هفته هست دقیقا هفته ی پیش خود ارضایی کردم ظهر شب قبلش هم یک چمدون سنگین بلند کردم گفتم ظهر خود ارضایی کردم و از عصر احساس کردم تکرر پیدا کردم همینطوری خار شتر خوردم تا خورم اون روز 20 بار رفتم توالت وقتی شب شد خوابیدم و صبح بیدار شدم 20 بار کمتر شد و هی هر روز تا الان کمتر شد ولی باز تکرر دارم روزی 6 تا 7 بار به شرطی که خودمو نگه دارم شب تا صبح هم اصلا بیدار نمیشم برم دستشویی.من چندین سال پیش هم استرس و اظراب ترس از مرگ داشتم هزارن تست ورزش و قلب پیش دکتر گوشه و دکتر پورمند هم دادم اخرین تست ورزش و اکوی من 3 سال پیشه که سالم سالم هستم.قبل از ماه رمضان هم رفتم دوباره پیش دکتر گوشه و نوار قلب دادن گفتن احتیاج به تست ورزش و اکو ندارم و بیشتر به روانپزشک احتیاج دارم.البته ناگفته نماند روانپزشک هم میرم الان 4 ساله دارم میرم و حدودا 6 تا 7 ساله به دلیل اضطراب پروپنالول میخورم قرص افسردگی هم پاروکسیتین یک مدت.سابقه فامیلی کلیه نداریم.فشار خون ندارم.هر بار عذر میخوام توالت میرم حجم کم خارج میشه صبح ها ادرارم زرد هست و هر چی به شب نزدیک میشم رقیق تر میشه توی هفته ای که گذشت دو بار کامل سفید بود عین اب.سر التم یک حس خاصی هست انگار یک چیزی میخواد دفع بشه وقتی میرم ادرار میکنم احساس خالی بودن دارم ولی بعد از 20 دقیقه حس میکنم پر شده و باید برم و وقتی میرم خیلی کم میاد.
    کمکک کنید مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ مرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      09351142080 نوار مثانه
  • تصویر کاربر صادق یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید من چند وقته پهلوام ب شدت درد میکنه بخصوص سمت راست طوریکه میزنه به باسنم. آزمایش دادم گفتن نه سنگ داری نه عفونت فقط در آزمایش ادرارم خون هست حالت تهوع و لرزم دارم.من چابهار زندکی میکنم ک اینجا سونوگرافی خوبی نداره سونو دادم ولی چیزی مشخص نشده.من قبل از مدت زیادی رو دارو مصرف میکردم جهت عفونت معده و روده ولی یک سالی هست ک تموم شده ..لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سونو نرمال مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    با عرض سلام حضور جناب دکتر کرمی آیا شما با بیمه نیروهای مسلح جهت انجام جراحی واریکوسل قرار داد دارید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      اول معاینه
  • تصویر کاربر حسن چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    ایا کورتیکال کیست کلیه راست در فرد لاغر از روی شکم قابل لمس است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر.من 6/11/93 در بیمارستان شریعتی .نفرکتومی بنیادی کردم.وتا امروز درد زیادی دارم طرف راست.وکلیه چپم هم ورم کرده.این درد تاکی ادامه دارد.و بعد از جراحیتا چه مدتی درد دارم..ودوهفته است که همش خوابم میاد وروزی یک ساعت هم.ازمنزل بیرون نمیروم وخواب هستم اشکالی ندارد.ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      مراجعه به دکتر خودتان
  • تصویر کاربر حمیدرضا شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    با سلام .در سونوگرافی یک سنگریزه کوچک در کلیه راست وجود دارد و هیچ سابقه ای قبلاً نداشتم و کراتینین خون هم کمی بالاست و به تازگی درد پهلو راست هم دارم.تب و لرز نیز ندارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      کراتینین چند است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر