بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مژگان شنبه ۳۰ آبان ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام هنوز راه حل و درمانی برای کلیه های پلی کیستیک وجود نداردو و ایا تحقیقات امیدوارکننده ای انجام میگیرد و نتیجه ای حصل نشده است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ آبان ۹۴( 8 سال پیش)
      بايد منتظر بود
  • تصویر کاربر بهروز شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید .
    جناب آقای دکتر ،اینجانب 47 ساله هستم که با توجه به سونوگرافی اخیر نکات زیر
    مشاهده گردیده است.
    یک سنگ 7mmدر پل میانی تحتانی کلیه چپ مشهود است.
    یک شن ریزه 2mmدر پل تحتانی کلیه راست مشهود است
    چند شن ریزهmm2-3در کلیه چپ مشهود است
    هیدرونفروز خفیف همراه با هیدریورتر پروگزیمال در سمت چپ مشهود است که مطرح کننده سنگ حالب میانی میباشد.
    پروستات به ابعاد(45*36*39)mmو حجم 33ccبیش از حد طبیعی دیده میشود.
    لطفا راهنمایی لازم رادر خصوص درمان بفرمائید. بسیار سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سنگ شکنی سنگ 7 میلیمتر
  • تصویر کاربر يزدانفر شنبه ۳۰ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    آقاى دكتر كرمى با عرض سلام

    پسر ٥ ساله ام تنگى محل اتصال حالب به لگنچه كليه داشته و يك سال پيش عمل پيلوپلاستى لاپاراسكپى انجام داده ، تنگى حالب به اندازه ٩٠ ٪ بوده، و باعث انباشته شدن ادرار و گشادى لگنچه بوده، راه عبور ادرار از لگنچه با عمل جرايي باز شده، ولى لگنچه به همون اندازه پيش از عمل باقى مانده، و اين باعث ماندن بيشتر زمان ادرار در لگنچه و كاركرد آهسته تر كليه شده است، همچون بادكنكى كه بعد از باد كردن باد آن را خالى كنيد شكل و فرم اوليه خود را از دست ميدهد اين چيزيست كه متخصص اورالژى در اينباره گفته است، آيا چنين چيزى درست است؟ مگر لگنچه ضخامت و قدرت انقباظ و انبساط را ندارد؟ چرا همين جور بزرگ مانده است؟ و اينكه آيا بزرگتر بودن كليه و كاركرد آهسته آن در تخليه ادرار در دراز مدت براى كليه مشكل آفرين است؟ و در اين باره چه نكاتى را بايد در نظر گرفت و چگونه بايد اقدام كرد؟
    با سپاس فراوان از شما و آرزوى موفقيت
    ممنونم از اينكه بتونيم به سوالاتم پاسخ بدهيد

    خدا نگهدار
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      تحت نظر دکتر معالجتان باشیدبهتر است
    2. تصویر کاربر يزدانفر جمعه ۲۹ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      با سلام مجدد

      بله تحت نظر دكتر معالجمان هستيم، ميخواستم اگه ميشه نظر شما هم را در ايباره بپرسم و اگه ميتوانيد من را بيشتر راهنمايى كنيد و به سوالاتم پاسخ دهيد.

      بسيار متشكرم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      اینجا مقدور نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بشیرقاطعی جمعه ۱۵ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام من درکلیه راستم سه سنگ دارم یکی ازانها ده میل هست که درمسیره حالب گیرکرده میخواستم ببینم قطره لوله حالب چقدره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۵ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      مطلب سایت مکن در مورد سنگ حالب را ببینید
  • تصویر کاربر خسرو سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام دکتر با تشکراز شما به عرض میرسانم که چند روزی زیر جناغ سمت چپ احساس درد می کردم با مراجعه به دکتروگرفتن سونوگرافی دکتر اعلام کرد که هردوکلیه سنگ داره وکبد هم از نوع گرید دو میباشد متاسفانه بعد از 15روز مصرف داروهای تجویزی نتیجه ای حاصل نشده خواهمشند است نظر خودرا اعلام فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر عباس سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر،سال 93متوجه شدم که غده ی درکلیه سمت چپ به اندازه 7سانتی متر شدم نفرکتومی رادیکال انجام دادم ازان زمان ازمایشها وسی تی اسکن ها یم نرمال هستن خوشبختانه متاستازی وجودندارد اما بعضی وقتها در پای چپم احساس ضعف وخستگی دارم ازشما ممنون میشم اگربفرمایید ایا خطر عودوجودداردضمنأکراتین خونم هم روی یک'2میباشد سنم هم 40هستش لطفآراهنمایی ''باتشکر
    1. تصویر کاربر عباس جمعه ۲۴ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      ببخشیدکراتین من روی یک ممیز دومیباشدنه2
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      باید تحت نظر باشید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    آقای دکتر درد خفیف و تقریبا مداوم پهلوی چپ می تواند از چه چیزی باشد؟سابقه فیشر نیز داشته ام نمی دانم آیا به این موضوع مربوط می شود یا خیر؟!
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام سونو کنید
  • تصویر کاربر صالح پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده پسری 21 ساله هستم و فقط بیضه راست من نزول پیدا کرده ....از طرفی اندازه الت جنسی ام 12 سانتی متر است و بسیار هم شهوت زیادی دارم ولی در بلند کردن الت جنسی دچار مشکل هستم و الت بنده در اوج لذت بع صورت کاملا شق نیست و از همین جهت از ازدواج و عدم توانایی جنسی میترسم ...به نظر شما بنده توانایی ارضا کردن همسر اینده ام را دارم ? از طرفی عمل پروتز بیضه به پایداری الت کمک میکند یا خیر ?
    با تشکر فراوان
    توراخدا جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      شما سالمید
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب خدمت اقای دکتر
    پدری حدود 68 ساله دارم که شب ها موقع خواب شلوار خود را خیس میکند . و از این بابت بسیار ناراحت است . سونوگرافی برای تست پروستات انجام دادیم ولی پروستات نبود . لطفا مرا راهنمایی نمایید .
    با تشکر 09149048101 آخوندی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام باید نوار مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۸ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام. خسته نباشید
    میخواستم بدانم سم بدن چیست و ایا برای کلیه پیوند شده ضرر دارد.؟
    چرا از بیماران پیوند کلیه بیوپسی یا نمونه برداری انجام میشود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      از دکتر نفرو بپرسید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر