جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر آزاده شنبه ۲۲ خرداد ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر،من حدود دو هفته پيش كليه چپم درد گرفت و آزمايش ادرار دادم كه مشكلي نداشت بعدش ازم سونو گرفتن كه مشخص شد كليه چپم عفونت كرده بعد آنتي بيوتيك مصرف كردم،حالا درد كاملا از بين رفته من سوالم اينه كه آيا چكاب دوباره لازمه يعني دوباره برم سونو كه معلوم شه عفونت كامل از بين رفته يا نه ؟سوال ديگم اينه كه دقيقا دو سه روز بعد درد كليه ام پشت كتف چپم شروع به درد گرفتن كرده و تا الان هم ادامه داره دردش،ميخواستم بدونم آيا ميتونه به كليه ام ربط داشته باشه اگر نه به چه دكتري مراجعه كنم؟نوار قلبم هم سالم بود،ممنون ميشم اگه جواب رو بديد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ خرداد ۹۵( 7 سال پیش)
      دكتر كليه ومجاري ادراري
  • تصویر کاربر رامین شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر دوساله روی پوست کلیه سمت چپم همیشه چه درتابستان چه درزمستان احساس سردی میکنم میخاستم بدونم مشکلی وجود دارد وایا باید به دکترمراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 7 سال پیش)
      مال کلیه نیست
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    باسلام اقای دکتربنده نوجوانی 19ساله هستم که یک ماه پیش سونودادم این است نتیجه اش چندین شن ریزه 2میلی متری درکلیه ها مشهوداست ویک ماه دیگه تکرارکردم چندین شن ریزه 2میلی متری درکلیه هامشهوداست ویک سنگ4 میلی متری درپل میانی تحتانی کلیه چپ مشهوداست. میخواستم بدانم ایا نیازبه سنگ شکن دارم چون یک ماه هم دارووهم فعالیت بدنی داشتم وشن هادفع نشدند. ایامیتوانم روزه بگیرم واصلانیازاست به پزشک مراجعه کنم... اخه شنیدم سنگ های تحتانی دفع نمیشوند ودوشاخه شدن ادراروسوزشوتکرر هم دارم ودرازمایشادرارخون مشاهده کردند ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 7 سال پیش)
      اب زیاد بخورید
  • تصویر کاربر ستاره0098 چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 114 مشاهده پرسش
    با سلام وعرض خسته نباشید
    مادر من یه چند هفته ایست که در ادرارش خون مشاهده کرده است وبه دکتر مراجعه کرده وچند بار سونوگرافی داده است ودر مثانه ایشون گفتن یا یه زخم وجود دارد ویا یه همو تومور.
    الان نزدیک یه هفته است که دیگه خونریزی ندارن البته باید بگم که خونریزی شون به صورت ماکروسکوپی بود ولی الان دیگه خونریزی دیگه مشاهده نکردن ولی قبل از قطع خونریزی خروج لخته مشاهده کردن که لخته ها به صورت دایره ای بودن
    دکتر به ایشون وقت عمل دادن میخواستم راهنماییم کنین
    ممنونم لطفا سریعتر جوا ب بدید اخه نوبت عمل این هفته اس بازم خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام باد مثانه مادر سيستوسكوپي شود مطب در خدمتم فيلم سيستوسكوپي سايت من را ببينيد
  • تصویر کاربر عبدل جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    بنده هروقت نزدیکی می کنم دوروز بعدش دچار درد کم وتب وبی حالی می شوم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 7 سال پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    جناب اقای دکتر کرمی
    میخواستم در خصوص توده متعدد هپیودانس با دانستیه چربی و مایع به حداکثر 3 سانتی متر است خطر از لحاظ بدخیم شدن وتبدیل به سرطان می شود، کار کرد کلیه بهم میزند و میخواستم بدانم تا چند سانت بدخیم میشود
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد تحت نظر باشيد
  • تصویر کاربر جعفر جمعه ۶ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز
    دکتر عزیز برادر 44 ساله اینجانب دو کلیه اش را از دست داده و یک و نیم سال است دیالیز می شود الان کم خونی شدید گرفته بطوریکه آزمایشگاه یکتا گفته با عنایت به کم خونی شدید قادر به انجام آزمایش های مربوط به کاندیداتوری برای پیوند نیست

    ..سوال ما این است که برای کاهش کم خونی برادر م چکار کنیم هم تغذیه و هم دارو
    ممنون از راهنمایی شما
    جعفر خوشروزاده
    خدمتگذار شما در خبر صداوسیما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      عزيزم نارسايي كليه كار من نيست دكتر داخلي كليه
  • تصویر کاربر مينا جمعه ۶ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    با سلام
    مدار من با سن ٥٧ سال و سابقه ديابت و تيروئيد و تپش قلب و گهگاه فشار خون به صورت ژنتيك كليه سنگ ساز دارد ك از حدود ١٥ سال پيش متوجه شديم كه البته سنگها معمولا از جنس اسيداوريك و كلسيم بوده و حالت پوكي داشته ك دفع ميشده و حتي سنگ ١/٥ سانتي هم بوده كه تشخيص عمل جراحي دادند و دفع شده. ٢ سال پيش در آخرين سونوگرافي هر دو كليه در اندازه طبيعي بوده و تعدادي سنگريزه داشته اما در سونوگرافي اخير متوجه شديم كه سنگ شاخ گوزني ٥ سانتي درون كليه چپ ك كوچك شده و به ٧ سانت رسيده وجود دارد. با توجه به بيماري هايي ك دارند چ روش درماني را پيشنهاد ميكنيد؟ آيا اين سنگ هم ممكن هست با دارو برطرف شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      با عكس مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 149 مشاهده پرسش
    باسلام به خدمت اقای دکتر
    اقای دکترمن عمل واریکوسل داشتم وحالا سه ماه ازان می گذردوریدهای واریکوسلی تقریبا نصف شده اندولی به صورت کامل ازبین نرفتن چندروزپیش رفتم ازدکترم پرسیدم گفت دیگه تو معاینه پزشکی مشخص نیست .سوال من اینه که این وریدها چهزمانی به صورت کامل ازبین می روند ایاچیزی وجودداره که درتسریع بخشیدن ازبین رفتن کمک کنه باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      باید صبر کنید
  • تصویر کاربر حق دوشنبه ۵ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 144 مشاهده پرسش
    اخیرا مایع منی من قرمز رنگ بود که احتمال می دهم خونی بوده است.
    نگران و نسبت به این موضوع بی اطلاعم.
    علت چیست؟
    به چه تخصصی باید مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۵ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      از مایش دهید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

گاهی یک سنگ کلیه چپ حتی خیلی ریز به اندازی یک شن می تواند باعث دردی وحشتناک…
انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر