بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بزرگوار من از کودکی درکلیه چپم کیست داشتم که اخیرا متوجه شدم بزرگ شده الان ۸میلیمتر است قبلا ۶میلیمتر بود درطول ۶ماه دوبار احساس دل درد شدید با افت فشار داشتم با تعریق زیاد ایا علت بزرگی شدن کیست می تونه باشه وباید جراحی بشه یانه ممنون میشم راهنمایی کنیپ
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      اگر کیست شما از نوع ساده گزارش شده هیچ مشکلی نیست و سالی یک بار سونوگرافی تکرار شود
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید پسرمن ۶ سالش است مدت دوسال پیش بچم تب کرد سونو دادیم گفت کیست در کلیه داره ۱۶ میلیمتر از دو سال پیش تا حالا هر دو ماه یا سه ماه سو نو و آزمایش ادرار میدیم بعدا کیستش شد دو تا یکی در کلیه راست یکی درچپ یکی ۱۶ میلیمتر یکی دیگه درآمد ۶ میلیمتر دوباره سونو دادیم آن


    کیستی که ۶ میلیمتر بود رفت دریک کلیه دوباره در یک کلیه دو عدد کیست بود در کلیه دیگر کیستی نداشت تا الان دوباره سونو دادیم یک کیست دیگر به وجود امد در کلیه راست ۶ میلیمتر ودر کلیه چپ ۷و ۱۶ میلبمتر آزمایش ادرار هم سالم بود ببخشید آقای دکتر الان دکترش به ما گفته باید کل خانواده سونو بشیم برای اینکه کلبه ما کیست دارد یا نه لبخشید خیلی نگرانم میشه من را راهنمایی کنید دکتر پسرم گفته پلی کیستیک شاید باشد تو را خدا راهنماییم‌کنید کییت کلیه پسرم زیاد میشود به مرور زمان خیلی از شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام، با سونوگرافی یا سی تی به صورت دوره ای بررسی شود
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    سلام عرض شد جناب پروفسور عرض ادب واحترام
    بیمار پسر بچه 12ساله با درد ناحیه زیر شکم -خون در ادرار. که بعد از مراجعه به بیمارستان وانجام آزمایش وسونو ومراجعه به پزشک متخصص کلیه .تشخیص بر تنگی مجرا وآزاد سازی .که هنوز اقدامی انجام نگرفته اگه لطف کنید راهنمایی بفرمایید ممنون میشم . لطف کنید در کلیپ های آموزشی در مورد ارتباط حجامت وکلیه توضیح بدید .
    با آرزوی سلامتی وسربلندی بنده شهرستان هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام بيشتر عفونت ادراري است كه بايد درمان شود بنده شخصا به حجامت اعتقادي ندارم
  • تصویر کاربر ماریا چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید. پدر بزرگم کیست کلیه داشت و پدرم هم کیست کلیه داره و به خاطر سکته قلبی توی بیمارستان بستری هستش به خاطر بالا بودن کراتنین خون نتونستن آنژوگرافیش کنن سونوگرافی کلیه هم کیسهای متعدد دیده شده که یکی از کیسها هموراژی بوده.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      این کیستها ارثی هستند ودرمان مدارند
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۲۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر کرمی
    ببخشید وقتتون رو میگیرم.
    بنده حدود یک سال پیش تصادف کردم و به بیمارتان منتقل کردن از هوش رفته بودم در ذهن دکتر محمدی در بیمارستان بندرعباس افتاد که در شکم بنده خونریزی کردند اما قبل از مراجعه به اتاق عمل دست بردند به شکم بنده و پرسیدند دردی احساس میکنی بنده دردی نداشتم و عمل لغو شد .با سونوگرافی فهمیدیم کیست کلیه دارم اما یادمه دکتر میگفت نمک زیاد نخور و مایعات زیاد بنوش .کیست بنده مادرزادی هست و دکتر گفت هر شیش ماه یک بار برید ازمایش بگیرید تا ببینیم رشد کرده یا نه .بنده وقت نکردم بروم .
    خب الان بنده بعد از یک سال مشکل تکرر ادرار را دارم و عفونت ادرار و اگر ادرار خود را نگه دارم باید کمی فشار بیارم برای شروع جریان ادرار ..عفونت ادرار بنده کمی بهتر شده است با خوردن مایعات اما گاهی اوقات سوزن قبل از ادرار...میخواستم بفهمم این مشکلات به کیست کلیه مربوط هست یا ن...
    ممنون میشم جواب بدید .مرسی از سایت خوبتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      این دوتا عکس از دوتا ورق هایی هست ک بعد از سونوگرافی دادن
    3. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      این الان پیداکردم براتون فرستادم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
    5. تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      خب باشه اقای دکتر خیلی ممنونم ازت .راستش نگران بودم کمی شاید مشکلی پیش بیاد واسم چون از وقتی اون دکتر گفت شیش ماه بعد بیا ازمایش بده من نرفتم نگران شدم فقط همین گفتم ازتون سوال بپرسم ..ممنونم ازت موفق باشید.
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      نگران نباشید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر فراهی شنبه ۲۹ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 3174 مشاهده پرسش
    سلام. مادر من 54 سال دارن.5 سال قبل کلیه چپ رو به دلیل توده برداشتن و از اون به بعد برای چک اپ سالانه به سونوگرافی و ازمایش خون میرن .در سونو چک اپ امسال در کلیه راستشون دو تا کیست پاراپلویک 14 و 24 میلیمتری موجود بوده. میخواستم بدونم این کیست یا توجه به این که یک کلیه دارن خطرناک هست ؟ پیاده روی رو میتونن انجام بدن ؟ احتمال ترکیدن کیست وجود داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ دی ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر عاژفه جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام وقت بخیر من 28یالمه و سابقه سنگ کلیه دارم .5 ماه هست متوجه شدم سنگ کلیه دارم مجدد که اقدامی برای سنگ شکن نکردم سنگم هفت میل هست امروز دوباره برای اسکن رفتم ک دکتر مربوطه گفتن باید حتما سنگ شکن انجام بدم و احتمال اینکه کلیم از کار بیفته هست.و به من روز شنبه نوبت سنگ شکن دادن.در خواستم اینه میشه خواهش کنم بین بیمارها من رو ویزیت کنید من حد اقل با اطمینان سنگ شکن انجام بدم توسط شما.خیلی می ترسیم که کلیم از کار بیفته .لطفا راهنمایی کنید اقای دکتر چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      فردا بیایید ببینم۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰ بفرمایید اورژانس است ساعت ۲
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۷ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 534 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر ، شبتون بخیر . سوال من مربوط به مادرم هست.
    مادر من در یکماه اخیر گاهی از اوقات احساس داغی بدن و گُر گرفتگی در دستها و گاهاً در سَر و دهان و توام با سرگیجه و عدم تعادل دارند .به همین دلیل به پزشک مراجعه کردند و ازمایش دادند و درنهایت نتیجه ازمایش را گفتند که خوب است.ولی کماکان این احساس داغیِ گاه و بیگاه در نقاطی از بدن و دهان و سرگیجه ی مذکور وجود داره و اینبار دکتر سونوگرافی برایشان نوشت و انجام دادند .
    نتیجه سونوگرافی و ازمایشی را که انجام دادند را برایتان ارسال میکنم .
    (لازم به ذکر است که وجود شن کوچک4mm در یکی از کالیسهای نیمه تحتانی کلیه راست در جواب سونوگرافی ذکر شده)
    از جنابعالی خواهش میکنم تا علت این مشکل و داغی بدن و راه درمان رو توضیح بفرمایید و ما را از نگرانی و ناراحتی نجات دهید.
    قبلا از جنابعالی متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      اب زياد نمك كم كافي است
  • تصویر کاربر ناهید شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    Tunsu:
    سلام اقای دکتر خسته نباشید بنده 36سالمه چند روز پیش رفتم سونوگرافی ، دکتر سونوگرافی فرمودن هر دو کلیه شما کمی کوچک شده کلیه راست به اندازه 85 و کلیه چپم به اندازه82میلیمتر شده همچنین یک سنگ به اندازه سه ونیم میلیمتر داخل کلیه چپم دارم و همچنین هفت سال پیشم کلیه راستم سنگ به اندازه سه میلیمتر بودکه خودش دفع شد، خواستم بدونم نیاز هست من به یک متخصص مراجعه کنم یا نه؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      دکتر نفرولوگ بروید
  • تصویر کاربر طهورا شنبه ۵ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    هیدرونفروز کلیه چپ
    اتساع لگنچه در نوزادی 30 بود الان 12 شده
    اسکن dtpa از دوسال پیش بهتره ولی در اسکن dmsa کارکرد کلیه 38 درصد شده که از اسکن سه ماهگی 14 درصد کاهش داشته
    (رنج نرمال کارکرد کلیه بین 45 تا 55 درصد هست)
    همه چیز غیر از اسکن dmsa بهبودی را نشان میدهد
    بهتره عمل بشه یا صبر کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      عکس ای وی پی کمک کننده است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر