بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شادیه شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    کلیه سمت چپ به تازگی شیلنگ گذاشتم و کراتنین 5 و اوره 65 میباشد، دو جلسه هم دیالیز شده ام، کلیه سمت راست یک سالی هست که سنگ دارد و دچار نارسایی شده، آیا امکان عمل کلیه سمت راست و احیائ این کلیه با وجود شرایط فعلی کلیه سمت چپ می باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهنام شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    باسلام در سنوگرافی متوجه کوچکی یکی از کلیه ها شدم وبه دکتر مراجعه کردم گفتند یکی از کلیه هایت مادر زادی کوچک می باشد ودیگری به همین علت پرکار شده وکمی بزرگتر شده است ورعایت کن وهرشش ماه سنوگرافی بده وپروتیین های غیر ضروری نخور می خواستم بپرسم آیا روزه برایم ضرر دارد یاخیر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر لیلا جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    با سلام. من تنگی حالب یا upjo دارم. گفتید نیاز به عمل نیست . لطفا بفرمایید چه مراقبتهایی باید انجام بدم. ضمن اینکه گهگداری ادرار خون آلود یا درد پهلو دارم . ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      مراقبت نميخواهد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      9-شما می توانید از طریق صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام سلسله مباحث پزشکی اینجانب را دنبال کنید.
      🆔 https://www.instagram.com/drkarami/
      🆔 http://t.me/irdarman
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حانیه سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب،من خانمی۲۷ساله ومتاهل هستم.درکودکی باریفلاکس وعفونت ادرارهمیشگی درگیربودم تاسن۶سالگی عمل کردم ودارویی بهم تزریق شدکه گفتن مشکل حل شده،سال قبل به دلیل دردزیادکلیه شروع به انجام سونوواسکن کردم که مشخص شدکارایی کلیه چپ۲درصدوکلیه سمت راست۹۷ونیم درصداست.گریل کلیه سمت چپ۳بود.ازطریق۳دکترویزیت شدم وگفتن کلیه چپ که کارایی نداره اماراست مشکل خاصی نداره وبایدهرمدت یکبارچکاب بشی.امروزمجدداسونوگرافی کلی ازشکم انجام دادم که گفته شدابعادکلیه راست۹۰میلی وضخامت پارانشیم۱۱ونیم میلی.کلیه سمت چپ اتروفیک،گرید یک درکلیه سمت راست.ابعادکلیه هانرمال وسنگ وجودنداشت.مثانه ضخامت جدارنرمال.جسارتانیارهست مجدداتحت ویزیت ودرمان قراربگیرم؟بسیارنگرانم.ضمن اینکه قصدبارداری هم دارم.باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      نيازي به درمان جديد ندارد
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 743 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز و بزرگوار . تاریخ 960114 مراجعه کردیم خدمتتون و برادرم رو مورد جراحی نفروکتومی قرار دادین که تومور کلیه داشتن و زحمتشو کشیدین و دست شمارو میبوسیم . حالا جواب آزمایش پاتولوژی رو گرفتم و می خواستم بفرمایید که آیا سرطان پیشرفت میکنه و ممکنه در بافت لنفاوی باشه و این که خطر رفع شده یا نهباز هم از زحماتتون برای این ملت متشکرم انشاالله که زنده و سلامت باشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام بايد هر ٣ ماه تحت نظر باشيد
  • تصویر کاربر ساناز یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    تشخیص نوع توده کلیه و خوش و بد خیم بودن آن و شنبه نوبت عمل در بیمارستان محب دارد فقط میخوام بدونم خیلی نگران کنندس یا خیر نظر پزشکان برداشتن تپ=وده همراه با کلیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام احتمال بالا سرطاني است
  • تصویر کاربر غلامحسین سه شنبه ۵ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    جناب دکتر پارسال دچارسوزش شدید ادراربودم ضمن مراجعه به پزشک دستوربه بررسی سیتوسکوپی دادند ومشخص شد که عفونت شدید مثانه وپروستات هستم وپزشکم مدعی بودکه تاکلیه بررسی نمودم که سنگی نیست حال اینکه سنوگرافی نمودم ومشخص شده سه سنگ 5میلی و4وسه میلی دارم جهت دفع این هاچه کنم آیا به طورطبیعی دفع میشه؟ یااینکه باروش های پزشکی بایددفع بشه ؟حال آنکه دردشدید درناحیه پشت ومحوطه بیضه وزیرشکم دارم لطفا راهنمایی بفرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام اب زياد بخوريد دفع ميشود
  • تصویر کاربر منوجهر سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    من در تبريز عمل كردم ويكً سونت در ركًً من كًذاشتند تا سنكً ها بيايند و جند بار هم با دستكًاه سنكً شكن ضربه زدند كه فايده اي نداشته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام عمل TUL ويا PCNL تركيبي بهترين درمان است فيلم سايت من ويا اپارات را ببينيد ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    کلیه درد
    1. تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام چند وقتی هست تنگی مجرا دارم و عفونت شدید مثانه و التهاب پروستات
      مدتی میشه کلیه هام درد میکنه سی تی اسکن گرفتم سنگ کلیه نبود تشخیص پزشک این بود ک چون شکمت نفخ و گاز و یبوست شدید داره ب کلیه ها فشار میاره و درد میکنه
      میخوام بدونم کلیه دردم ب خاطر این میتونه باشه یا چیز دگ ای؟
    2. تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      تنگی مجرا باز شدع
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد سيستوسكوپي كنيد تا مشخص شود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حسام سه شنبه ۸ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 721 مشاهده پرسش
    He Sl: من سی سالمه چند سالی است بعضی اوقات هنگام فشار آمدن به خودم در زمان مدفوع کردن بعد از ادرار رطوبت لزجی ازم خارج میشه که به شدت دردسر آفرین شده برای شستشو و چون بعد از ادرار بیرون میاد و هنوز طهارت نگرفتم مایع لزج نیز نجس میشود. میخواستم بپرسم درمان خاصی برای پیشگیری از این موضوع هست؟ ممنون از لطفتون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام اينها طبيعي است حساسيت نشان ندهيد
    2. تصویر کاربر حسام شنبه ۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام و شب خوش. ممنون از پاسختون. فقط مشکل من شستشوی این مایع هست چون به سختی پاک میشه و بعضا تمام دستم پر میشه از مایع لزج
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      اهميت ندهيد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر