پیوند کلیه بهتر است یا دیالیز؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

خوشبختانه امروز انجام پیوند کلیه یکی از اقدامات درمانی مهم در جهت خلاص شدن از انجام دیالیز مصنوعی می باشد. در روش پیوند کلیه یکی از کلیه های فرد دهنده کلیه به فرد گیرنده که مبتلا به نارسائی کلیه است به روش جراحی پیوند زده می شود.

هر فردی در حالت نرمال دو کلیه دارد که در پهلوها و در محل اتصال دنده به ستون فقرات قرار گرفته اند و نقش اصلی آن انجام دیالیز طبیعی و خارج کردن مواد سمی غیر قابل استفاده به صورت ادرار از بدن می باشد. علاوه بر وظیفه اصلی تصفیه خون از بدن کلیه ها در تولید گلبولهای قرمز و تنظیم الکترولیت ها از قبیل کلسیم و پتاسیم نیز نقش عمده دارند. مواد زائد خارج شده و تصفیه شده از خون به صورت ادرار از حالب ها به مثانه دفع شده و به صورت ادرار خارج می شوند.

عکس دیالیز کلیه:

دیالیز

در هر 24 ساعت 200 لیتر از خون بدن را کلیه ها تصفیه کرده و از آن حدود 2 الی 3 لیتر را به صورت ادرار از بدن خارج می کنند و بقیه خون را که حاوی مواد مورد نیاز بدن هستند به خون بر می گردانند. اگر به هر علتی کلیه ها کم کار و یا ناکارآمد بشوند و عمل تصفیه خون و تنظیم بدن را انجام ندهند علائم نارسائی کلیه که به علت جمع شدن مواد سمی در بدن ایجاد می شوند خود را با ضعف، بی حالی، خستگی، بی اشتهایی، بوی بدن دهان و رنگ پریده گی نشان می دهندو در این مرحله اگر دیالیز مصنوعی و یا پیوند کلیه انجام نشود چه بسا باعث مرگ زودرس می شود.

دو علت شایع از کارافتادن کلیه ها عبارتند از:

  • دیابت کنترل نشده
  • فشار خون بالا

و لذا توصیه می شود افرادی که مبتلا به دیابت و فشارخون هستند جهت جلوگیری از ابتلا به نارسائی کلیه بیماری شان را جدی گرفته و به درمان منظم و به موقع آن بپردازند سومین علت نارسایی و از کارافتادن کلیه ها بیماری های التهابی سلول های تصفیه کننده خون یا گلومرونفریت است که علت آن ناشناخته می باشد. بعضی از بیماری های ارثی از قبیل بیماری کیستیک ارثی کلیه، سنگ های کلیه بزرگ و انسدادی و مصرف داروهای مخدر از جمله هروئین نیز باعث نارسائی کلیه می شوند.

در مراحل شروع کم کاری کلیه ممکن است کاملاً بی علامت باشد و زمانی که عملکرد کلیه حدود 90 درصد کاهش پیدا می کند علائم نارسائی خود را به صورت فشارخون بالا، دفع پروتئین، تکرر ادراری، بالارفتن اوره و کراتینین خون، تورم در پلک ها و دست و پا، ضعف عمومی و بی حالی، بی اشتهایی و بوی بدن دهان نشان می دهد.

در صورت ابتلا به نارسائی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست ساده کلیه

آیا با دیالیز کلیه برمیگردد؟ بسیاری از بیماران علیرغم نارسایی کلیه از اسم دیالیز ترس دارند در حالیکه دیالیز برای این بیماران مثل فرشته نجات بوده و در صورت عدم دیالیز، مرگ زودرس سراغ آنها خواهد آمد و لذا اینجانب اکیداً توصیه می کنم که از انجام دیالیز اصلاً نهراسید و به عنوان درمان نجات دهنده هر چه سریعتر آن را با مراجعه به مرکز بیمارستانی شروع کنید.

اولین اقدام برای انجام دیالیز چیست؟

اولین اقدام شما ایجاد کردن فیستول شریانی یا وریدی در دست ها جهت انجام دیالیز است که دکترهای متخصص جراحی عروق این کار را بلافاصله انجام می دهند و شما برای دیالیز آماده می شوید.

چگونگی انجام دیالیز

دیالیز به دو روش انجام می شود:

1- همودیالیز

که در این روش تصفیه خون را طریق فیستول دست و توسط ماشین انجام می شود و خون شما از طریق فیستول وارد دستگاه شده و مواد زائد آن توسط دستگاه جذب می شود و پس از تمیز شدن به بدن شما برگردانده می شود. این روش بهترین و مؤثرترین نوع دیالیز است.

2- روش دیالیز صفاقی

یا استفاده از پرده های طبیعی پوشاننده احشاء شکم بیمار

همچنانکه تأکید کردم بهترین و مؤثرترین روش همان همودیالیز می باشد.

تعداد جلسات دیالیز در هفته چقدر است؟

بسته به شدت نارسائی و کم کار شدن کلیه ها تعداد دیالیز فرق می کنند و از یک جلسه در هفته و تا سه جلسه در هفته انجام می شود.

عوارض دیالیز کدامند؟

افت فشارخون، عفونت و حساسیت به مایع دیالیز از عوارض احتمالی دیالیز می باشد.

آیا تنها راه بیمار انجام دیالیز تا آخر عمر می باشد؟

خیر، خوشبختانه امروز انجام پیوند کلیه یکی از اقدامات درمانی مهم در جهت خلاص شدن از انجام دیالیز مصنوعی می باشد. در روش پیوند کلیه یکی از کلیه های فرد دهنده کلیه به فرد گیرنده که مبتلا به نارسائی کلیه است به روش جراحی پیوند زده می شود. فرد دهنده کلیه می تواند از خویشاوندان و یا افراد غیرفامیل که تطابق نسجی با فرد گیرنده دارد و یا از فرد مبتلا به مرگ مغزی که رضایت به این عمل دارند و در نهایت ا زکلیه مرده باشد.

درصد موفقیت پیوند کلیه چقدر است؟

درصد موفقیت پیوند قبل از همه بستگی به تطابق نسجی فرد دهنده و گیرنده دارد که قبل از عمل و با آزمایشات مخصوص مشخص می شود. هر چه فرد مورد نظر آشناتر و از خویشان و فامیل باشد قدرت تطابق نسجی بالاتر است و از طرفی شانس موفقیت پیوند بسیار بالا می باشد.

عمل پیوند کلیه

آیا امکان پس زدن کلیه ها پس از پیوند وجود دارد؟

بله، خوشبختانه با آزمایشات و بررسی های کامل قبل از عمل و انتخاب افراد مناسب، امروزه شانس پس زدن کلیه خیلی کاهش پیدا کرده است. در مواردی که کلیه پیوند زده شده با بدن فرد گیرنده تطابق نداشته باشد آن را به عنوان جسم خارجی تلقی کرده و باعث می شود که سلولهای بدن به کلیه پیوندی حساسیت نشان داده و به آن حمله کنند و به این حالت پس زدگی حاد یا Acute Rejection می گویند.

پس زدگی نوع دوم تدریجی است که در این صورت کلیه پیوند شده تدریجاً مبتلا به کار می گردد که به پس زدگی مزمن می گویند. خوشبختانه با تولید داروهای مناسب امروزه این پس زدگی ها قابل مهار می باشند.

اگر کلیه پیوندی پس زده شد یا از کار افتاد چه کار باید کرد؟

بهترین قدم درمانی خارج کردن کلیه پیوندی از کارافتاده می باشد و فرد دوباره مدتی دیالیز می کند تا آماده پیوند دیگر شود.

چگونگی انجام پیوند کلیه

در این عمل جراحی فرد دهنده کلیه با فرد گیرنده در بیمارستان بستری می شوند و بررسی های لازم و تکمیلی که انجام شد در روز عمل همزمان در دو اطاق عمل و عمل جراحی توسط دو جراحی شروع می شود و همزمان کلیه فرد دهنده را به لگن فرد گیرنده پیوند می زنیم. کلیه پیوند زده شده در لگن و پایین از محل کلیه طبیعی قرار می گیرد.

از کجا متوجه شویم که پیوند کلیه موفقیت آمیز بوده است؟

خروج ادرار از کلیه پیوند زده شده و نرمال شدن اوره و کراتینین نشاندهنده تصفیه خوب و نرمال کلیه پیوندی می باشد. بلافاصله جهت جلوگیری از پس زدن پیوند کلیه و عملکرد خوب آن داروهای مخصوص پس از پیوند برای بیمار گیرنده شروع می شود و فرد دهنده کلیه بعد از یک شب بستری در بیمارستان مرخص می شود.

آیا برای فردی که کلیه اش را اهداء کرده است مشکلی پیش نمی آید؟

فرد دهنده یک کلیه سالم دارد که کفاف فعالیت های بدنی ایشان را می دهد و تا زمانی که این تک کلیه خوب کار می کند بیمار هیچ مشکلی نخواهد داشت ولی ما به این بیماران توصیه می کنیم که مواظب تک کلیه خود باشند و نمک کم و مایعات زیاد مصرف کنند و منظم به دکتر کلیه مراجعه داشته باشند.

آیا داروهای جلوگیری از پس زدن کلیه عوارض خاصی نیز دارد؟

بله، کاهش سیستم ایمنی بدن، پرمویی بدن، شانس بالای ابتلا به عفونت ادرار، جمع شدن چربی در قسمت بالاتنه و شانس بالای فشار خون از عوارض این داروها هستند که اجتناب ناپذیرند.

پیوند کلیه بهتر است یا دیالیز

پیوند کلیه به عنوان درمان انتخابی، برای بسیاری از افراد مبتلا به بیماری شدید مزمن کلیوی در نظر گرفته می شود، زیرا کیفیت زندگی و بقا (امید به زندگی) اغلب بهتر از افرادی است که تحت درمان دیالیز قرار می گیرند. با این حال، کمبود اعضای بدن برای اهدا وجود دارد.

با این حال، همه افراد برای پیوند مناسب نیستند. گاهی اوقات سایر مشکلات پزشکی، دیالیز یا مراقبت های حمایتی را گزینه های درمانی بهتری می کند.

و اما توصیه های اینجانب

  • چکاب منظم را جهت تشخیص به موقع نارسائی کلیه فراموش نکنید.
  • از مصرف بی رویه داروهای سرخودی و دخانیات مخصوصاً موارد مخدر اجتناب نمایید.
  • در صورت داشتن دیابت و فشارخون آن را جدی گرفته و تحت نظر پزشک تان باشید.
  • در صورت داشتن نارسایی کلیه جهت جلوگیری از پیشرفت آن از مصرف نمک و رژیم غذایی پرپروتئین اجتناب نمایید.
  • در صورت نیاز به دیالیز از آن نهراسید چرا که فرشته نجات شما می باشد و در صورت عدم انجام آن زندگیتان به خطر می افتد.
  • در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.4/5 - (29 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۳ آبان ۳( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 13 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام و خدا قوت محضر آقای دکتر حسین کرمی. بیمار به نام هاجرخواتون تنکابنی متولد 41 ساکن مازندران هستند که متاسفانه در پر کردن فرم توسط ربات موفق نشدم نام ایشون رو وارد کنم و به ناچار نام و شماره خودم رو ثبت کردم چون ربات خطای تعداد کاراکتر حروف میداد. در مورد بیماریشون عارضم که بعد از علائمی همچون بدحالی و حالت تهوع به آزمایشگاه مراجعه کردند که نتیجه سی تی اسکن به همراه آزمایش خون که نشانه از وجود سنگ شاخ گوزنی با ابعاد 39در30 mm با دانسیته 500hu در لگنچه کلیه چپ دارد خدمتتان ارسال شد. ضمن اینکه به علت انسداد ناشی از سنگ مذکور هیدرونفروز 3- 2 grade در سیستم کلیه چپ رویت شد. باقی توضیحات در عکس خدمتتان در ربات ارسال گردید. البته مطمئن نیستم ربات در دریافت عکس موافقت کرده باشد. چون مجدد باکس درخواست سوال رو ارسال میکند. لازم به ذکر است با توجه به دغدغه بیمار در رابطه با دلهره ی ناشی از بیهوشیه جراحی  خواهشمند است گزینه های درمان ترجیحا با روش غیر بیهوشی و ناچارا با بیهوشی رو توضیح بفرمایید. با تشکر مجدد عکس ها رو فرستادم ولی اطمینال به دریافت از سوی ربات ندارم. با تشکر
    1. تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۳ آبان ۳( 2 هفته پیش)
      ارسال تصاویر ضمیمه متن سوال
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ آبان ۳( 2 هفته پیش)
      باید عمل جراحی انجام بشه هیچ دارویی موثر نیست برای این اندازه سنگ
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر امیرعلی پنجشنبه ۱۹ مهر ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    دختر ۷ساله ام همیشه از ناحیه کلیه دردداشت تا اینک سنگ های یک ، یک و نیم و شن ریزهای بسیاری در سنو مشهود بود،لطفای چه دارویی مصرف بفرمایند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ مهر ۳( 1 ماه پیش)
      سنگ ها بسیار ریز هستند مصرف مایعات رو خیلی باید بیشتر کنند
  • تصویر کاربر محبیان پنجشنبه ۴ مرداد ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 60 مشاهده پرسش
    با سلام جناب آقای دکتر. آقای دکتر، احتراما من از هفته پیش دچار سوزش و تکرر ادرار شده بودم. با مراجعه به اورژانس بیمارستان شهرمان و انجام آزمایش ادرار و سی تی اسکن، مشخص شد که در آزمایش ادرار خون هست و در گزارش آزمایش سی تی هم ذکر شده سنگ 4 میلیمتری در مجاور UVJ و با هیدرو خفیف هست. پزشک اورژانس قرص های ذیل را داداه است: قطره سنکل، تامسولوسین و ناپروکسن. پزشک اورولوژی در شهرمان هم دو قرص رنانکس و سلکوکسیب داده است. نظر حضرتعالی برای دارو چیست؟ و اینکه آیا بدون عمل سنگ خارج میشود؟ سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ مرداد ۳( 3 ماه پیش)
      با مصرف دارو و مایعات فراوان احتمال دفع سنگ بالا هست فعلا مصرف دارو رو ادامه بدین
  • تصویر کاربر فرزین دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 70 مشاهده پرسش
    سلام و درود
    بنده آقایی ۵۲ ساله هستم که از ۱۰ سالگی درگیر سنگ کلیه هستم کلیه سمت راست را سه بار جراحی باز کردم و کلیه سمت چپ را دو بار.
    بارها عمل pcnl و tul و سنگ شکن لیزری انجام دادم
    ولی همچنان کلیه هایم سنگ ساز هستند. آن هم از نوع سنگ عفونی.
    در حال حاضر کلیه سمت چپ سنگ های متعدد دارد ولی کلیه سمت راست ظاهراً سنگ ندارد ( البته تازه به خاطر tul پاک شده) . بعضی از پزشکان متخصص توصیه پیوند دارند ولی در حال حاضر کراتین در حدود ۱/۸ است . چند سوال خدمت جناب عالی دارم
    ۱- آیا برای پیوند باید هر دو کلیه خارج شود ؟
    ۲- آیا با توجه به میزان کراتین عمل پیوند ضروری است ؟
    ۳- آیا خروج کلیه با عمل باز انجام می‌شود یا لاپاراسکوپی ؟
    بسیار سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 4 ماه پیش)
      دلیلی برای پیوند وجود نداره مگر اینکه اسکن های هسته ای جفت کلیه شما رو بدون کارکرد گزارش کنند
  • تصویر کاربر وحید پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 67 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید به مدت 12روز است ک سوزش در ناحیه نوک الت دارم و گاهی مایه سفید رنگی مانند عفونت خارج میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 4 ماه پیش)
      با سلام و احترام آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر محمدنور شنبه ۹ تیر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 61 مشاهده پرسش
    من یک فرد تلاسمی ماژور هستم و اخیرا کلیه خود را از دست داده ام و دیالیز میشوم میخاستم بدانم با توجه ب اینکه بعد از پیوند نیز نیاز ب تزریق خون در هر ماه دارم، با توجه به اینکه با این خون تزریقی مقداری گلبول سفید دارد به کلیه پیوندی حمله میکند یا دیگه قرصهای سرکوب گر سیستم ایمنی ک بعد از عمل باید استفاده کنم میتوانند مانع از حمله این گلبول های سفید خون تزریقی ب بدن من شوند، البته یکی از دکترهای کلیه ب من گفت با زدن خون شسته یا همان کم لکوسیت میتوانم پیوند انجام دهم، ممنون میشوم ب من بگوید ک ایا میتوانم یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ تیر ۳( 4 ماه پیش)
      باید تحت نظر نفرولوژیست و متخصص خون خون های شسته شده براتون تزریق بشه بعد از پیوند
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۷ خرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 68 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان شما بچه ۸ساله هم عمل میکند کلیه هاش پرسنگ اورژانسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ خرداد ۳( 5 ماه پیش)
      با سلام بهتره ارولوژیست اطفال اینکارو انجام بدن در مراکزی که مخصوص اطفال هست
  • تصویر کاربر نجیبی جمعه ۲۱ اردیبهشت ۳( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 64 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بشتر از یک ماه است که یک سنگ به ابعاد ۵*۱۵ میلیمتر در حالب سمت راست در قسمت تحتانی حالب کنار سرخرگ ایلیاک دارم که یک ماه گذشته درد نداشت ولی الان یک سنگ ۳ میلیمتری دیگه در کلیه بود اونم حرکت کرده وبه این سنگ گیر کرده درد مداوم چه دستور می فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ اردیبهشت ۳( 6 ماه پیش)
      با مدارک کامل خودتون جهت ویزیت حضوری و تعیین پلن جراحی به مطب مراجعه کنید همکاران مطب با شما جهت هماهنگی های لازم تماس خواهند گرفت
  • تصویر کاربر مجتبی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 106 مشاهده پرسش
    من از داروی پتاسیم سیترات استفاده می کردم ولی چند وقته دچار تنگی نفس میشم الان دارم سیستون استفاده میکنم حالم بهتر شده تا چه مدت ادامه بدم آیا تاثیری برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه داردو اینکه آبجو چطور برای پیشگیری خوبه یا نه لطفا راهنمایی بفرمایین و چکار کنم دوباره دچار نشم آیا شروع به خوردن آبجو بکنم یا قرص سیستون کفایت می‌کند.در ضمن کلیه چپم سنگ 11 میلی داشت که در لگنچه کلیه ام بود و با سنگ شکن دفع شد و کلیه چپ هیدرونفروز خفیف هم دارد و التهاب .توصیه های شما چیست با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      مصرف مایعات فراوان و مواد ادرار آور توصیه میشود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      حجم ادرار بالا باشد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 1 سال پیش)
      سیستون میتونید مصرف کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر اکبری چهارشنبه ۷ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیراقای دکتر
    همسربنده سال ۹۴پیوندکلیه شدن اقاو۳۰سال سن دارن داروهای ایمونورال وسل سپ مصرف میکنن الان قصدبچه دارشدن داریم ولی متاسفانه به مشکل برخوردیم دکترخودشون درشهرستان ازشون سوال میکردیم که این داروهاتاثیرگذارهستن یانه همیشه میگفتن نه مشکلی نداره واینکه من خوندم باید داروسل سپ ۳ماه قبل ازبارداری قطع بشه حالامیخوام ببینم امکانش هست که این داروحذف بشه داروی جایگزین بشه که عوارض نداشته باشه ولطفاراهنمایی کنیدچ کاری بایدانجام بدیم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ تیر ۲( 1 سال پیش)
      سلام جایگزین کردن این داروها با مشورت نفرولوژیست است . با یک نفرولوژیست جهت بررسی وضعیت کراتینین و در صورت امکان جایگزینی یا قطع ان مشورت کنید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر