جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فواد دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وادب، من حدود چهار ساله سنگ کلیه دارم به اقطار 8-10-12-14 در هر دو کلیه اما هنوز برای اقدامی جهت درمان آن انجام نداده ام می خواستم بدونم درصورت اقدم نکردن جهت در آوردن آنها تا چه اندازه امکان داره به کلیه ها و مجاری ادراریم آسیب بزنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر مهدي یکشنبه ۲۷ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خسته نباشيد خدمت شما
    مشكل من اين است بعضي وقتها ادرارم رنگ قهوه ايي تيره ميشود رفتم ازمايش دادم گفتن خون در ادرارت هست رفتم سونو گرافي مشكلي مشاهده نشد فقط گفتن كليه چپ بزرگ وسيستم دوبلكس هست مشكلي نداري به مرور خوب ميشه اما مشكلم حل نشد هر چند وقت ادرارم خوني ميشود بعضي وقتها ازاينكه ادرارم خونيهست ميترسم وشروع به خوردن اب ميشوم وچند دقيقه راه ميرم كه ادرارم خوب ورنگ طبيعي خودش ميگيره اما چند روزي هفته چندين بار اين مشكل پيش برام مياد خودم اما خودم احساس ميكنم وقتي تحرك زياد دارم اين مشكل برام پيش مياد اگه شما لطف كنيد راهنماييم بكنيد ممنون ميشم در ضمن دوتا متخصص هم رفتم يه مشت قرص بهم دادم اما مشكلم حل نشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر ali جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت ی دکتر. خانم من مدت دو ماهی است از درد پهلو رنج میبره که درد در کمر زیر اخرین مهره کمر و قسمت کلیه ها شروع میشود و به ران پاها میزند و رانها تیر میکشند و تا حالا دو بار سونو گرافی کردیم و ازمایش داد ر در سونوگرافی اول در تخمدان سمت چپ کیست نشان داد و ازمایش مقداری خون در ادرار و مشکوک به سنگ در کلیه راست که دکتر ماما معتقد است علایم درد ارتباط به کیست نمیتواند داشته باشد چون درد در قسمت های پشت کمر است و بیشتر علایم به کلیه نزدیک است در سونو گرافی دوم هیچ سنگی مشاهده نشد اما دردها همچنان ادامه دارد در ضمن دکتر ماما دو ماه قبل دارویی داد که باعث کوچکتر شدن سایز کیست شده است ایا دردها می تواند مربوط به کیست باشد یا کلیه ها در ضمن همسرم در سنین پایین یک بار به دلیل عفونت کلیه در بیمارستان بستری شده است .و برای کاهش درد چه کارهایی باید کرد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      این درد بیشتر صصبی است
  • تصویر کاربر آرمان جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 484 مشاهده پرسش
    سلام ، خسته نباشید
    اگر کسی به آشنایش کلیه خود را اهدا کند ، ولی آن آشنا زیر عمل کلیه دوام نیاورد. میتوان دوباره کلیه را به شخص صاحب کلیه برگرداند؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر م.ی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    با سلام
    خانمی هستم 42 ساله، دو زایمان سزارین داشتم و به مدت سه سال است که ادرارم خوب تخلیه نمی شود، سوزش ندارد و باقیمانده دارد. صبح تا ظهر تکررم بیشتر است. دکتر زنان گفتند افتادگی مثانه و عفونت ادراری ندارم. در سونوگرافی هم شکل مثانه طبیعی بود ولی از 400 سانتیمتر مکعب ، 100 سانتیمتر مکعب ادرار باقی مانده بود. ضمنا در قسمت تحتانی کلیه راستم سنگی حدود 8 میلی متری وجود دارد. نظر شما چیست؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر شروين جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام دكتر عزيز ، عاجزانه ازتون خواهش ميكنم من را راهنمايي فرمايييد واقعا در مورد دخترم و عفونت ادراري اون مستاًسل شده ام،جريلن از اين قرار است از حدود يك سال پيش دختر من كه معلول ذهني و جسمي است و ١٨ ساله ميباشد دچار عفونت ادراري بالا شد از نوع ايكولاي كه منجر به بستري شدن در بيمارستان پارسيان تحت نظر دكتر ارمنده بود بعد از تزريق هاي اميكاسين و سرم و غيره درمان تمام شد و داروي نيتروفورانتوئين تجويز شد به مدت شش ماه در اين مدت مرتب ازمايش چكاب ميداد و عفونت نبود ، پس از شش ماه دارو براي سه روز قطع شد براي اين كه ارام ارام دوز دارو كم شود كه متاسفانه عفونت دوباره تشديد شد مجددا تزريق پنج روز اميكاسين و روزانه چهار قرص كوتريماكسازول حدودا تا دو هفته وسپس روزي دو عدد به هر حال حدود يك ماه اين دارو را هم خورد و كلا داروها قطع شد چون متاسفانه دخترم در اين مدت به بيماري صرع كه فكر ميكنم بي ارتباط با همون عفونت ادرااري نمي باشد دچار شد .
    حدود دو ماه دارو براي عفونت استفاده نكرد ولي چكاب انجام شد و عفونت نبود تا اينكه مجددا از چند روز قبل بي قرار و درد شديد و تب و بوي بد ادرار كه پس از ازمايش ها مجدد ايكولاي تشخيص داده شد.
    لازم به ذكر است در مدتي كه بيمارستان بود حتي عمل سيستوسكوپي هم انجام دادن هيچ مشكلي نبود و سونوگرافي هم سللامت است هيچ علتي پيدا نميشود.
    اقاي دكتر دختر من مجبور است كه پمپرز بشود و من خيلي هم مراقب نظافت و تغذيه اش هستم خواهش ميكنم كمكم كنيد واقعا چكار بايد بكنم.
    دعاگوي شما مادري خسته
    1. تصویر کاربر شروين شنبه ۲۸ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      جواب!؟؟؟
    2. تصویر کاربر شروين دوشنبه ۷ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      من جواب سوالم را پيدا نميكنم لطفاً برام اي ميل كنيد . ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      باید همیشه انتی بیوتیک مصزف کنند
    4. تصویر کاربر شروين سه شنبه ۸ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      ممنون آقاي دكتر يعني صلاح ميدونيد مرتب نيتروفورانتوئين مصرف كند؟؟
      آيا اين دارو با داروي دپاكين براي صرع و لوودوپا داروي اعصاب تداخل ندارد؟
      ممنون از شما
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      اول باید با نوار مثانه مشکل مشخص شود 02122642744
    6. تصویر کاربر شروين جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      ممنون از راهنمايي شما اقاي دكتر چون ما ساكن دبي هستيم و امكان آوردن دخترم بسيار مشكل است آيا ممكنه اينجا نوار مثلنه رو بگيريم و براي شما با مدارك توسط شخصي ارسال كنيم؟
      ممنونم
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      اگر دقیق باشد بله
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر التخ سه شنبه ۱ دی ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    لطفا سوال منو جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 8 سال پیش)
      در خدمتم
  • تصویر کاربر ارين شنبه ۲۸ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر خسته نباشيد
    مطالب سايتتان عاليه . لطفا اگه ميشه در مورد خود ارضايي مردان عوارض ان توضيح دهيد
    من در اين مورد موضوعي پيدا نكردم . باتشكر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      مفصل نوشته ام بخوانید
  • تصویر کاربر masty سه شنبه ۱۰ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    ببخشید شما متخصص خوب اورولوژی در استان ایلام یا لرستان میشناسید؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      شرمنده نه
  • تصویر کاربر بهنازاسفندیاری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    با سلام.آقای دکتر پدر من 67 سال سن دارن.مبتلا به دیابت هستن اما قند خون کنترل شده است.میزان کراتینین در آخرین آزمایش 1/27 و مقدار اوره 42 بوده.الان یک هفته است که مچ تا روی پا دچار تورم شده.ممکنه علت از کجا باشه؟ متشکر از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      دکتر نفرولوگ بروید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

گاهی یک سنگ کلیه چپ حتی خیلی ریز به اندازی یک شن می تواند باعث دردی وحشتناک…
انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر