بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه ها (ارثیه خونین)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

در بسیاری از مواقع وقتی جهت انجام چکاب کلیه خود، سونوگرافی انجام می دهیم دکتر سونوگرافی در گزارش خود وجود کیست در کلیه هایتان را گزارش می دهد، که در بسیاری از موارد باعث نگرانی ما می گردد. در ادامه مطلب، کیست کلیه مادرزادی را توضیح خواهیم داد.

کیست کلیه چیست؟

به جمع شدن مایع در داخل یک حفره در اعضای بدن کیست گفته می شود و اغلب این کیست ها از نوع ساده هستند و هیچ خطری ما و کلیه هایمان را تهدید نمی کند.

آیا همه کیست های کلیه یکسانند؟

خیر، کیست ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

کیست ساده کلیه

این کیست شایعترین کیست کلیه می باشد که در اغلب موارد به علت افزایش سن در کلیه ها تشکیل می شود. از مشخصات این کیست ها اغلب :

  • از نظر تعداد ۱ یا 2 تا هستند.
  • ارثی نیستند.

دیواره آنها در سونوگرافی صاف و داخل آنها فقط آب است. این کیست ها نیاز به درمان ندارند و هر 6 ماه باید پیگیری شوند و در صورتیکه اندازه آنها بالای 6-7 سانت بوده و باعث درد پهلو و یا فشار خون شوند باید آنها را خالی کرد. در گذشته از طریق سوزن و با راهنمایی سونوگرافی آب این کیست ها را تخلیه می کردند ولی امروزه درمان قطعی آنها درمان لاپاراسکوپی است که بدون برش بزرگ جراحی و با استفاده از لاپاراسکوپی با قیچی دیواره کیست را برمی داریم و دیواره اش را می سوزانیم و باعث می شود که کیست دوباره عود نکند.

کیست های مشکوک به سرطان کلیه

این کیست ها دیواره نامنظم در سونوگرافی و CT اسکن دارند و داخل آنها حفره است و اغلب خون و سلول های بدخیم در داخل آنها مشاهده می شود. در صورت شک به کیست های سرطانی کلیه باید حتماً عمل جراحی و تخلیه کیست سرطان انجام گردد.

کیست کلیه ارثی یا APCK

کیست کلیه ارثی یا APCK (کیست کلیه مادرزادی)، که از آن به عنوان ارثیه خونین نام می برم چرا که از طریق پدر و مادر دارای کیست ارثی به بچه ها منتقل می شود و باعث کاهش سن و از کار افتادن کلیه ها، و نیاز به دیالیز زودرس می گردد که جهت کسب اطلاع شما عزیزان، به تفصیل در مورد آن توضیح می دهم:

APCK یا بیماری کیست ارثی کلیه چگونه انتقال پیدا می کند؟

این بیماری ارثی است و از نظر شیوع در جامعه در یک نفر از صدهزار نفر در جوامع مختلف دیده می شود که کلیه ها و کبد و قلب و مغز مبتلا به کیست های متعدد می شود و به جای بافت طبیعی کیست در آنها رشد پیدا می کند. از نظر شدت انتقال بیماری به دو نوع تقسیم می شود:

  • نوع غالب
  • نوع مغلوب

نوع غالب بیماری کیست ارثی کلیه یا APCK

چهارمین علت از کار افتادن زودرس کلیه ها می گردد چرا که به سرعت به جای بافت طبیعی کلیه ها کیست های ریز و درشت متعدد رشد می کنند و اغلب در میانسالی و بین 30-40 سال تقریباً تمام کلیه ها پر از کیست متعدد کلیه می شود.نوع مغلوب ان رونداهسته ای داشته و با شدت کمتری انتقال پیدا کرده و اصولا 1 به چهار فرزندان را مبتلا می نماید

از کجا بدانیم که به بیماری کیست ارثی کلیه مبتلا هستیم یا نه؟

باید منشاء این بیماری را در والدین خود پدر و مادر و یا اجداد خود پیدا کنیم چرا که منشاء انتقال آن از نسلی به نسل دیگر و با توالد می باشد ولی به تدریج درد پهلو، خون در ادرار، احساس پری شکم، عفونت های عود کننده، فشار خون بالا در میانسالی می تواند نشان از وجود این بیماری در مراحل اولیه باشد. در مراحل پیشرفته که باعث ار کار افتادن شدید کلیه ها می شود، ضعف و بیحالی، خستگی، بوی بد دهان، رنگ پریده گی، بی اشتهایی، خارش پوست و یا پف کردن اندام ها می تواند نشان از کار افتاده گی کامل کلیه ها و نیاز اورژانس به دیالیز باشد.

در بعضی از مواقع بیماری عروقی مغز به همراه گشادشدن رگ های مغز یا آنوریسم در این افراد همزمان وجود دارد که عدم تشخیص و درمان سریع آنها ممکن است باعث پارگی این رگ های مغز و خونریزی سریع و باعث مرگ ناگهانی می شود.

آیا راهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری APCK یا کیست ارثی کلیه وجود دارد؟

تنها راه جلوگیری از ابتلا عدم بچه دار شدن والدینی هستند که مبتلا به بیماری ارثی کلیه اند چرا که با بچه دار شدن آنها انتقال بیماری ادامه خواهد داشت و لذا بهترین توصیه من انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج از نظر حامل بودن زن این بیماری می باشد.

در صورت ابتلا به کیست ارثی کلیه چه کار باید کرد؟

کیست متعدد کلیه

واقعیت این است که پس از ابتلا تنها راه مقابله ما مراقبت های درمانی، رعایت رژیم غذایی کم پروتئین و بی نمک و حفظ عملکرد کلیه ها می باشد. باید با مراجعه به پزشک و انجام سونوگرافی و انجام آزمایشات خون کامل و عملکرد کلیه ها از جمله اوره و کراتی نین باید به صورت منظم تحت نظر دکتر خود باشیم در صورت داشتن فشار خون بالا و عفونت های ادراری باید آنها را با دارو کنترل کنیم. از مصرف بی رویه داروهایی که از کلیه ها دفع می شوند اجتناب نماییم تا به کلیه هایمان فشار وارد نشود. از انجام ورزش های سنگین باید اجتناب کرد. مصرف آب هر 3 ساعت یک لیوان توصیه می گردد. اغلب در داخل کیست ها سنگ تشکیل می شود که نیاز به درمان ندارند.

آیا درمان داروئی و یا جراحی برای کیست های ارثی مادرزادی کلیه وجود دارد؟

هنوز هیچ درمان دارویی برای درمان کیست ارثی کلیه و جلوگیری از رشد آنها در کلیه کشف نشده است و به علت رشد مجدد کیست ها درمان جراحی و تخلیه کیست ها برای درمان بیماری APCK مؤثر نیست.

کیست پاراپلویک

هنگامی که کیست در نزدیکی لگن یا ساقه کلیه ایجاد می شود، کیست پارا لگن نامیده می شود. کیست پارا لگن یک کیست غیر ژنتیکی با تغییرات پاتولوژیک است.

و اما توصیه های اینجانب

  • قبل از ازدواج مشاوره ژنتیکی از نظر حامل بودن کیست ارثی کلیه بسیار مفید است.
  • در صورت حامل بودن کیست ارثی کلیه در رابطه با بچه دار شدنتان تأمل نمایید.
  • در صورت کشف بیماری APCK در یکی از اعضاء خانواده همه اعضاء خانواده مخصوصاً بچه ها باید از نظر وجود کیست ارثی کلیه بررسی شوند.
  • در صورت ابتلا به بیماری APCK با مراجعه به پزشک و رعایت موارد توصیه شده از پیشرفت بیماری خود جلوگیری نمایید.
  • در صورت داشتن کیست در کلیه های خود جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (7 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نسرین-ا یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما.آقای دکتر پدر من 60 سالشه اوایل فروردین سال 93 با فشار خون بالا به دکتر مراجعه کرد .نزدیکه ده ساله پدرم به فشار خون مبتلاست البته همیشه به طور منظم قرص میخوره وتحت نظر دکتره وخودش با دستگاه فشارسنج همیشه فشارش رو کنترل میکنه ولی ابن بار فشارش یه روز بالا میرفت .دوباره پایین می اومد بعد از مراجعه به دکتر. با آزمایش خون معلوم شد کراتین 2/65است و اوره هم 53.الان ماهی یک بار آزمایش میده وپرهیز غذایی تحت نظر متخصص تغذیه .کراتین خونش بعضی موقع ها میشه 2.ولی بعد از چند ماه دوباره بالا میره .سوالم اینه چرا با پرهیز کامل غذایی واستفاده از دارو .کراتین پایین نمی آید.کمک کنید لطفا چکار کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      دکتر داخلی کلیه مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر زانا جمعه ۱۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام - 35 ساله هستم و جواب سونوی من اینه -لطفا بفرمایید چه مشکلی دارم و چکار کنم -جزاک الله خیرا- کلیه راست به سایز 65 کوچکتر از نرمال و ضخامت کورتیکال کاهش یافته-کلیه چپ به سایز 120mm و کیت کورتیکال 12mm در پل فوقانی کلیه راست مشهود است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر کارو شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب و تشکر خالصانه برای ایجاد صفحه پرسش و پاسخ
    مردی 57 ساله هستم با دو عارضه مواجه شده ام که بر اثر حجب و حیای غلط سنتی خیلی دیر به فکر افتادم
    مورد اول : شکستگی آلت اکنون بیش از یک سال است که دچار شکستگی آلت شده ام البته لازم به ذکر است قبل از شکستگی آلت دارای انحنا به سمت بالا بود شکستگی بدون خونریزی و در نعوظ های بعدی با درد فوق العاده شیدید همراه بود که به تدریج ( نازک شدن قسمت بالا تنه که حين نزديکي باعث کج شدن مکرر آلت از همان قسمت باريک و عملاً قادر به آمیزش نیستم میتوان گفت هم باعث افسردگی و عصبی شدن من و هم ناتوانی جنسی شده ام ) آیا این مشکل نیاز به عمل جراحی دارد یا بوسیله نصب دستگاه برطرف میشود ( آیا دستگاهی که استفاده میشود از خانواده لاجر باکس است ؟ )
    مورد دوم : حدوداً 12 سال بیش بک خال خونی در ناحیه زیر شکم چسبیده به آلت تناسلی بوجود اومد که به مرور زمان بر اندازه و تکثیر آن در همان ناحیه و حتی بر روی آلت در چندین نقطه بوجود اومده حدود سه سال پیس توسط پزشک خانوادگی طی دو مرحله فریز گردید که تقریباً برطرف شد اما متاسفانه بعد از چند ماه باز تولید شد که از نظر تعداد و اندازه حتی بزرگتر از قبل شده است البته بدون درد است راه حل از بین بردن آنرا بفرمایید و آیا شما بزرگوار این دو مورد را انجام میدهید ؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      زکیل است
  • تصویر کاربر حقیقی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 23046 مشاهده پرسش
    سلام
    کلیه راست سایزوضخامت پارانشیم نرمال دارد اما اکوی پارانشیم مختصر افزایش یافته است سن 51 سال می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      ازمایش کراتینین چند است
  • تصویر کاربر جیران جمعه ۱۹ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید چند مدت پیش از شما پرسیدم که همش به دستشویی میرم ولی مقدار کمی ادار دفع می کنم و هیچ علائمی ندارم اما الان کلیه سمت چپم و معده ام درد می کند و ادرار زیادی دفع می کنم آیا علش استرس است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوارعصب مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر وحيد جمعه ۱۲ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با عرض سلام جناب اقاي دكتر كرمي
    من حدود ٦ ماه پيش پس از ازمايشات متوجه شدم كه سنگ در حالب من وجود دارد حدود ١٣ ميلمتر خواستم بدونم ايا با ليزر قابل درمان است كه از درمان tul استفاده نكنم . . سنم ٣٠ ساله
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      بايد تي يؤ ال يا جراحي بكنيد
  • تصویر کاربر نادر پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید .
    پسری هستم که 4 ماه عروسی کردم ، طول مدت زمان با همسرم به طور طبیعی بدون استفاده از اسپری های تاخیری تقریبا بین 5 تا 10 دقیقه تو اینترکورس هستش ، هر چند که مراحل پیش نوازی و معاشقه قبل از سکس هر بخوبی انجام میدهم و حالا با استفاده از اسپری های تاخیری مدت زمان سکس رو تا 50 دقیقه هم افزایش دادم اما متاسفانه همسرم بطور کامل ارضاء نمیشه و من با توجه به مطالعاتی که تو این زمینه داشتم دقیقا متوجه این موضوع شدم که ایشون کی ارضا میشن و یا چه زمانی این اتفاق می افته که متاسفانه علارغم اینکه همه تلاشم لازم رو میکنم اما طی این مدت 4 ماه تقریبا بغیر از 2 -3 دفعه در باقی موارد خانمم ارضا نشده . برای جلوگیری از آمپول دپوفم استفاده میکنیم آیا این آمپول تاثیری در میل جنسی ایشون داره. ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      متخصص زنان مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من جوانی 28 ساله هستم که پهلوی سمت راستم فقط صبح ها به مدت 5 دقیقه کمی درد میکنه پس از عکس رنگی و سونوگرافی و آزمایش ها مشخص شده که در کلیه ادرار میمونه و دیر تخلیه میشه و علتشم تنگ بودن مجاری خروجی کلیه میباشد (مادر زاتی) به نظر شما فقط باید جراحی بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      بايد با مدارك مراجعه نماييد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 9 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ایوب شنبه ۸ آذر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادر من سه ماه پیش که کلیه اش کیستی به طول 8.9سانت داشت تحت عمل جراحی باز قرار گرفت اما بعد از 2ماه دوباره که رفتیم سونوگرافی باز هم در کلیه اش کیست به اندازه ی 5سانت مونده خواستم بپرسم آیا باز هم احتیاج به عمل دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 9 سال پیش)
      اين بستر كيست است و نگراني ندارد
  • تصویر کاربر سیف شنبه ۸ آذر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    مردی 49 ساله هستم و در سی تی اسکن کلیه مشخص شده که یک سنگ بزرگ در لگنچه کلیه دارم .
    حال این سوال را دارم آیا می توانم جراحی pcnl انجام دهم یا به جراحی باز نیاز ئارم .
    جواب سی تی اسکن : there is a large stone in the LT renal pelvis
    incomplete obstruction
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 9 سال پیش)
      بهترين عمل پيسي ان ال است فيلم عمل را در سايت من ببينيد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر