غده پروستات به اندازه یک گردو دورادور گردن مثانه را احاطه کرده است و مجرای خروجی ادراری از درون پروستات می گذرد. این امر با گذر زمان باعث فشار به مجرای ادراری و تنگ شدن مجرا شده و باعث می شود که اختلال در تخلیه ادراری (از قبیل تکرر ادرار، سوزش ادرار، قطره قطره شدن) ایجاد شود و در نهایت ممکن است باعث احتباس ادراری نیز بشود.
بزرگی پروستات در همه مردان بالای 50 سال دیر یا زود ایجاد می شود. هنوز در دنیا راهی برای جلوگیری از بزرگی پروستات کشف نشده است. بزرگی خوش خیم پروستات مربوط به سن است (مثل سفیدی موها، چروک پوست و دیگر تغییراتی که با سن ایجاد می شود) و بیماری به حساب نمی آید.
علاوه بر بزرگ شدن پروستات با گذر زمان، التهاب پروستات و سرطان پروستات 2 بیماری دیگر غده پروستات در مردان می باشند. مردانی با بزرگی پروستات که مشکلات ادراری پیدا می کنند و تخلیه ادرارشان باعث اختلال در کیفیت زندگیشان می شود، نیازمند درمان می باشند.پروستات عصبی به چه معناست؟
درمان بزرگی پروستات
درمان بزرگی پروستات شامل موارد زیر می باشد:
1-درمان دارویی
2-درمان آندوسکوپی
3- عمل جراحی باز پروستات
در مردان با علائم خفیف بزرگی پروستات، درمان دارویی شامل پرازوسین- ترازوسین- تامسولوسین- پروتال که مهار کننده گیرنده های آلفا هستند، می شود. این گیرنده ها به وفور در مجرای پروستات وجود دارند. مصرف این داروها باعث شل شدن مجرای پروستات می شود و تخلیه ادرار را راحت می کند.
دومین درمان بزرگی پروستات، درمان آندوسکوپی آن می باشد. در روش درمان آندوسکوپی پروستات، غده پروستات را از درون مجرا که باعث انسداد مجرا شده حذف می کنند. روش های مختلفی برای درمان آندوسکوپی پروستات وجود دارد که عبارتند از:
- TURP یا تراشیدن پروستات از طریق مجرا
- حذف غده پروستات از طریق لیزر
- تبخیر پروستات
- روش میکرویو
نکته مهم در درمان آندوسکوپی پروستات، در نظر گرفتن سایز و اندازه پروستات و مشکل بزرگ شدن آن می باشد. مردانی که پروستات بزرگ بالای 100 گرم و با لوب میانی برجسته شده به داخل مثانه دارند، موردهای خوبی برای درمان آندوسکوپی نمی باشند و بهتر است با عمل جراحی باز درمان شوند.
عمل پروستات به روش آندوسکوپی و لیزر چگونه است؟
عمل پروستات با لیزر که اغلب با بی حسی نخاعی انجام می شود، بیمار به صورت سرپایی روز عمل به بیمارستان مراجعه و پس از انجام مشاوره های بیهوشی و در صورت نیاز مشاوره و ویزیت قلب، در بیمارستان بستری می شود.
بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون از قبیل پلاویکس، اسویکس مصرف می کنند باید حداقل یک هفته قبل از عمل، داروهای خود را با نظر دکتر متخصص قلب قطع کنند. بیمار در اتاق عمل در موقعیت کیتوتومی قرار می گیرد و با عبور دوربین از طریق مجرا، محل بزرگی پروستات را مشخص و تحت عمل جراحی آندوسکوپی قرار می گیرد.
مزایای عمل جراحی آندوسکوپی و لیزر پروستات چیست؟
- بزرگترین حسن عمل پروستات با لیزر، درمان آندوسکوپی و عدم شکاف جراحی روی پوست و عدم باز کردن مثانه می باشد، لذا باعث می شود که بیمار سریعاً به کار و بار و فعالیت های روزمره زندگی برگردد.
- دومین حسن درمان به این روش، کنترل کامل خونریزی از محل عمل می باشد چرا که با دید مستقیم توسط دوربین، محل های خونریزی دقیقا کنترل می گردد و اغلب نیاز به تزریق خون، حین و بعد از عمل پیدا نمی کنند.
- حسن دیگر عمل آندوسکوپی و لیزر پروستات، زمان کم بستری در بیمارستان است و اصولاً با یک شب بستری در بیمارستان، فردای عمل سوند از بیمار خارج و از بیمارستان مرخص می شوند.
آیا درمان آندوسکوپی و لیزر پروستات خطرناک است؟
در صورت انتخاب درست بیمار و تجربه کافی پزشک معالج، اصولاً درمان آندوسکوپی پروستات، درمان طلائی پروستات های زیر 70 گرم می باشد.
عمل آندوسکوپی پروستات مثل هر عمل دیگری ممکن است توأم با عوارضی از قبیل خونریزی حین و بعد از عمل، نیاز به تزریق خون جایگزین و یا پاره گی کپسول پروستات باشد. انتخاب درست بیمار و مهارت کافی جراح، احتمال وقوع این عوارض را بسیار پایین می آورد.
مدت زمان عمل پروستات با لیزر چقدر است؟
بسته به مهارت جراح و اندازه پروستات، زمان عمل متغییر می باشد. همچنان که ذکر شد در صورت فراهم بودن شرایط، زمان عمل از 30 دقیقه تا یک ساعت طول می کشد.
مراقبت بعد از عمل آندوسکوپی و لیزر پروستات
بعد از عمل برای بیمار 24 تا 48 ساعت سوند فولی سه راه گذاشته شده و همزمان شستشو از طریق سوند برای پاکسازی و تخلیه لخته های احتمالی شروع می شود. زمان شستشو بسته به شفاف بودن ترشحات سوند از 24 تا 48 ساعت می باشد. برای بیمار همزمان آنتی بیوتیک و سرم تزریقی به مدت 24 تا 48 ساعت شروع می شود.
چند ساعت بعد از عمل، رژیم مایعات برای بیمار شروع می شود. 24 تا 48 ساعت بعد از عمل سوند بیمار خارج می شود و بیمار از بیمارستان مرخص می گردد. سوزش ادرار و خون در ادرار برای مدتی بعد از عمل نرمال بوده و با مصرف مایعات تدریجاً از بین می رود. جهت جلوگیری از خونریزی احتمالی به بیمار توصیه می شود فعالیت های جنسی خود را یک ماه به تأخیر بیندازد.
نکته مهمی که قبل از عمل به بیماران گفته می شود این است که بعد از عمل آندوسکوپی و عمل جراحی باز، مایع منی حالت برگشت پیدا کرده و به داخل مثانه می ریزد و با ادرار دفع می شود که این موضوع برای کسانی که نمی خواند بچه دار شوند مهم نیست. نکته مهم دیگر این است که چه عمل آندوسکوپی و لیزر پروستات و چه عمل جراحی باز و خوش خیم پروستات، روی میل جنسی و توان جنسی مردان خوشبختانه هیچ اثر منفی ندارد.