نمونه برداری یا بیوپسی پروستات چیست؟

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیوپسی پروستات یا نمونه برداری، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.

برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.

اقدام به نمونه برداری از پروستات

روش های تشخیص اولیه سرطان پروستات

  • امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.

  •  طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.

چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟

بیوپسی پروستات چگونه انجام می شود؟

ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.

داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.

تکنیک و روش نمونه برداری چگونه است؟

امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.

اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.

عوارض بیوپسی پرستات چیست؟

عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:

  • عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
  •  علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
  • خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
  • خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
  • خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.
4.8/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نادرزاده چهارشنبه ۲۴ آبان ۲( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 12 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از اقاژ دکتر کرمی عکس سونوگرافی رو فرستادم لطفا بررسی فرمایید . متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ آبان ۲( 2 هفته پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
  • تصویر کاربر محمدعلی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 13 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    بنده ۷۷سال سن دارم و از سال ۸۹ مشکل پروستات دارم و قرص ترازوسین ۵ استفاده میکنم. رژیم غذایی رو رعایت میکنم. بعضی مواقع تکرر ادرار دارم. میخوام بدونم امکانش هست به همان روشی(آندوسکوپی) که توضیح دادید عمل کنم؟
    هزینه عمل هم بفرمائید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ آبان ۲( 2 هفته پیش)
      Psa شما بالا است و شک به بدخیمی هست باید ابتدا نمونه برداری انجام شود
  • تصویر کاربر اسدی دوشنبه ۲۴ مهر ۲( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسنه نباشید
    جناب آقای دکتر بنده میخواستم بابت عوارض بعد از عمل جراحی پروستات ازتون سوال کنم.
    همسر بنده بر اساس جواب نمونه برداری و پت اسکن دچار بدخیمی در پروستات هستند. میخواستم بدونم احتمال ناتوانی جنسی بعد از عمل در این موارد جراحی چقدره ؟ و اینکه آیا این عوارض عمومی است یا بستگی به تبحر جراح و ... داره؟
    سوال دوم اینکه با توجه به عمل وازکتومی که همسرم انجام داده اند ما برای اقدام به بارداری می بایست از روش برداشتن اسپرم از بیضه اقدام کنیم. میخواستم بدونم انجام این کار قبل از جراحی پروستات یا بعد از اون رو توصیه می کنید؟ آیا احتمال انتقال سلول های سرطانی به اسپرم وجود داره؟ و آیا اساسا با وجود بیماری ایشون ما میتونیم صاحب فرزند سالمی باشیم؟
    سن همسرم 57 سال می باشد. مدارک بیماری رو به پیوست خدمتتون ارسال میکنم.
    با تشکر از همراهی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۴ مهر ۲( 1 ماه پیش)
      احتمال ناتوانی جنسی بالا میباشد بله البته که بستگی به تبحر جراح دارد ولی عارضه ی جراحی اغلب اتفاق می افتد اسپرم ها سرطانی نمیشوند بهتر است اسپرم فریز قبل از عمل‌جراحی انجام شود
  • تصویر کاربر رضائی شنبه ۷ مرداد ۲( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 85 مشاهده پرسش
    سلام
    من سه روز پیش بیوپسی پروستات انجام داده‌ام همچنان در ابتدای ادرار چند سی سی خون دفع می‌شود، این خونریزی تا چند روز ادامه دارد؟ برای توقف خونریزی چکار می‌توان کرد؟
    1. تصویر کاربر رضائی پنجشنبه ۵ مرداد ۲( 4 ماه پیش)
      سلام
      ببخشید ۵ روز گذشت و هنوز جواب نداده آید!
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ مرداد ۲( 4 ماه پیش)

      سلام با عرض پوزش علت دیر پاسخ دادن خرابی سرورهای سایت میباشد . تا یک هفته ممکنه خونریزی باقی بمونه و فقط مایعات فراوان مصرف کنید 

    3. تصویر کاربر رضائی شنبه ۷ مرداد ۲( 4 ماه پیش)
      ممنون از پاسخ الان حدود ۱۰ روز است و هنوز ابتدای ادرار خون دیده می‌شود البته خون تازه نیست و رنگ تیره دارد به ندرت هم لخته‌های کوچک دفع می‌شود.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ مرداد ۲( 4 ماه پیش)

      جای نگرانی ندارد اگر در حد لخته هست برطرف میشه 

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر امید چهارشنبه ۲۱ تیر ۲( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 69 مشاهده پرسش
    با سلام جناب اقای دکتر
    من عمل turpانجام دادم ولی گلیسن ۶ هست با در گیری کمتر از ۵ درصد و مدل تومور از مدل ادنو کارسینما هست دکتر می گن چون در گیری کمتر از ۵ و احتمال عود ۴ درصد می باشد فعلا صبر کنید یا خودت تصمییم بگیرین و ای موضوع منو کلافه کرده می خوام برام توضیح بدین چکار کنم البته نتایج psa همه عالی هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۱ تیر ۲( 4 ماه پیش)
      سلام با توجه به عمل turp انجام شده امکان انجام عمل رادیکال پروستات مشکل است . میشه تحت نظر باشید و تحت نظر متخصص رادیو انکو پیگیر باشید
  • تصویر کاربر صمدیان جمعه ۲ تیر ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 103 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    47 سالمه و متاهل
    1- درد زیر شکم دارم وقتی کمربند شلوار را می بندم یا روی صندلی می‌شینم درد زیر شکم بویژه درد سر آلت بیشتر میشه و سپس تکرر ادرار میگیرم
    2- درد آلت دارم و این درد زمانیکه هوا سرد میشه یا وقتی که به زیر شکمم فشار وارد میشه زیادتر میشه
    3- وقتی استراحت میکنم و زیر شکم و آلت را گرم میکنم درد کمتر و تکرر ادرار قطع میشه
    به متخصص ارولوژی در اردبیل مراجعه کردم تشخیص پروستاتیت مزمن داده اند
    داروهایی که تجویز شده
    تاوانکس 750 و 500
    امنیک
    گاباپنتین 300
    که حدود یک سال هست استفاده میکنم
    و اخیرا امنیک و سرترالین 50 تجویز کرده
    ولی خوب نشده ام و رفته رفته درد زیر شکم بخصوص درد سر آلت بیشتر میشه
    مدارک پزشکی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ تیر ۲( 5 ماه پیش)
      سونوگرافی کرده اید ؟ مجدد مدارک را بفرستید اپلود نشده
    2. تصویر کاربر صمدیان پنجشنبه ۱ تیر ۲( 5 ماه پیش)
      بله سونوگرافی و ام ار ای پروستات و آزمایشات psa انجام داده ام
    3. تصویر کاربر صمدیان پنجشنبه ۱ تیر ۲( 5 ماه پیش)
      سلام
      بله آقای دکتر
      سونوگرافی، ام ار ای پروستات و ازمایشات PSA انجام داده ام که به حضور ارسال کردم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ تیر ۲( 5 ماه پیش)
      ازمایشات همه نرمال و خوب است . همین داروها رو ادامه دهید . اگر یبوست دارید درمان کنید . مزمن بودن پروسه به این زودی ها بهبود نمی یابد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر میثم سه شنبه ۲۳ خرداد ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 83 مشاهده پرسش
    سلام خدمت آقای پرفسور
    در حدود سه ماه پیش سوزش و قرمزی و التهاب در الت احساس کردم بعد چند روز احساس تکرر ادرار که هر دو ساعت میرفتم تخلیه.آزمایش ادرار دادم که عفونتی وجود نداشت.رفتم دکتر گفتن التهاب پروستات.یک هفته تاوانکس ۷۵۰ و بعد یک هفته یک ماه تاوانکس۵۰۰ امنیک۴. و دیکنوفلاک۲۵ مصرف کردم.دکتر گفت بعد یک ماه دوباره مراجعه کنم.سر یک ماه بهتر شدم ولی کامل خوب نشدم.رفتم دکتر داروها رو یک روز درمیان کردن.همون دارو فقط یک روز در میان.بعد اینکه دارو کمتر شد به نظرم علایم بیشتر شد.بیشتر سوزش و التهاب و غیر عادی بودن الت اذیت میکنه.احساس سوزش تو مثانه و مجاری دارم ولی قابل تحمل.چندین ساعت هم نرم دستشویی مشکلی پیش نمیاد فقط احساس دارم.موقع تحرک و ورزش احساس سنگینی و‌کمی درد در مثانه و الت.سابقه کمر در هم دارم.ولی تو این مدت بیشتر.هر روز که درد کمر بیشتر باشه علایم بیماری هم بیشتره
    سعی کردم کامل توضیح بدم.ممنون میشم که راهنمایی کنید که تاوانکس رو ادامه بدم یا نه.چون داره واسه گوارشم مشکل ساز میشه.و مشکلات خود الت مثل سوزش قرمزی بعضی موقع کبودی.۴۰ سال سن دارم.متاهل.اصلا رابطه پر خطر هم نداشتم.مدارک هم ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ خرداد ۲( 5 ماه پیش)
      سلام علایم التهاب مزمن است . تاوانکس را قطع کنید مابقی را ادامه دهید . شبی نیم ساعت در لگن اب گرم یا وان اب گرم بنشینید
    2. تصویر کاربر میثم دوشنبه ۲۲ خرداد ۲( 5 ماه پیش)
      فقط امنیک و دیکنوفلاک رو مثل قبل استفاده کنم؟احتیاج نیست دارو یدیگه مصرف کنم؟شبها یک یا دو بار از خواب بیدار میشم بابت ادرار.تو مثانه همیشه احساس ادرار هست ولی اجبار به تخلیه نیست.
    3. تصویر کاربر میثم دوشنبه ۲۲ خرداد ۲( 5 ماه پیش)
      داروی دیگه ای احتیاج نیست؟شبها یک یا دوبار برای تخلیه بیدار میشم.بعد چند دقیق تخلیه در مثانه احساس وجود ادرار دارم ولی اجبار تخلیه نیست و تا چندین ساعت میتونم نگه دارم.موقعهایی که طولانی مدت میرم تخلیه با فشار هستش ولی بیشتر موقع فشار کم.بعد چند لحظه ادرار شروع میشه.ممنون از پاسختون.ببخشید که باز سوال کردم.چون چند ماهی هست که خیلی درگیر هستم و تو روند زندگی من تاثیر گذاشته.از نظر عصبی
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ خرداد ۲( 5 ماه پیش)
      خیر داروی دیگیری نخورید این ها باید حداقل ۳ ماه مصرف بشن
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 117 مشاهده پرسش
    با احترام ؛ در ادامه پرسش شماره ncRNk296353 با توجه به اینکه در پزشکی هیچ پیشبینی قطعی وجود ندارد ,ولی میخواستم بدونم چقدر شانس درمان کامل ( درمان دارویی یا در صورت نیاز رادیوتراپی ) برای پدر بنده با تشخیص سرطان پروستات موضعی وجود دارد ؟ با عنایت به اینکه ایشان 79 سال دارند ، در سلامت کامل هستند و تنها بیماری زمینه ای ایشان فشار خون کنترل شده است .
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳ خرداد ۲( 6 ماه پیش)
      درمان کامل فقط با جراحی امکنش هست که برای ایشان امکانپذیر نیست اما سرطان پروستات اگر کنترل باشه شانس زندگی تا ۱۰ سال اینده را دارد
  • تصویر کاربر احمدی پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 68 مشاهده پرسش
    سلام آیا وقتی سوندوصل است شهوت ومنی میتوانددفع شودمثلا بازنمان بازی کنیم وشهوت بیایدامکان خروج داردیا سوندمستقیم به مثانه وصل است واجازه خروج منی رانمی دادوپروستات ومجاری ادرارعفونی می شوند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۲( 6 ماه پیش)
      سلام منی خارج نمیشه
  • تصویر کاربر احمدي چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 113 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    مدت 5 ماه است مبتلا به تكرر ادار و برخي مواقع درد زير شكم و گاهي اوقات سوزش مجاري ادراري دارم. در سونوگرافي كليه ها، مثانه و پروستات مشكلي نبود و همه چيز نرمال بود. كشت ادارا هم عفونت وجود نداشت. دكتر برام قرص پروستاتان و پوريتاسين و پابا كا و ويتامين اي تجويز كرد مصرف كردم. مقداري بهتر شد ولي خوب نشده ام. لطفا راهنمايي كنيد. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش)
      سلام چند سالتونه ؟
    2. تصویر کاربر احمدي چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش)
      45 سال
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش)
      عکس سونوگرافی را بفرستید ببینم باقی مانده حجم ادرار و پروستات چقدر است دارو را به پروترال اپاس تغییر دهید . در صورتی که علایم بهبود نیافت سیستوسکوپی شوید
    4. تصویر کاربر احمدي چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش)
      سلام تصویر سونوگرافی و آزمایش ادرار ارسال گردید
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱( 8 ماه پیش)
      التهاب پروستات است به داروی فوق ملوکسیکام ۷/۵ میلی هر ۱۲ ساعت اضافه شود . شب ها نیم ساعت در لگن اب گرم بنشینید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب قلهک)

14:00 - 19:00

دوشنبه (مطب قلهک)

14:00 - 19:00

سه شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 12:00

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر