رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسين سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر. بعد از اتمام ادرار،شديدا خونريزى دارم... البته سابقه عمل انسداد مجارى ادرار هم دارم... سونوگرافى،نشون ميده كه مثانه نميتونه ادرارو خوب دفع كنه... طى 5 سال اخير،به فاصله هر ٢ سال،يكبار عمل كردم@ در حال حاضر تشخيص شما براى اين خونريزى شديد چيه...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      تنگي مجرا عود كننده است بايد مدارا كنيد
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    کوتاهی قدآلت تناسلی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام اگر در خالت نعوظ بالاي ٩ است درمان نميخواهد
  • تصویر کاربر محمدحسینی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    جناب استاد من حقیقتا با مشکل بزرگی روبرو هستم که با اینکه یک بار هم دکتر رفتم ولی از فرط خجالت هیچ وقت نمیتونم مشکلمو بازگو کنم و با اینکه در سن ازدواج هستم و شرایطشو دارم، ازدواج نمیکنم، چون آلت تناسلی من خیلی کوتاست، در حال نعوض10سانته، این مشکل اعتماد بنفسمو سلب کرده و واقعن برام سخته تحملش.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر فريور شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    با سلام من ده روز پیش ظربه اي به كمرم وارد شد از ان به بعد دچار زود انزالی شدم البته فشار کاری بسیار بالای هم داشتم لطفا راهنمای بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بيشتر عصبي است خوب ميشود
  • تصویر کاربر وحیدرضا شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام
    نماز و روزهاتون مورد قبول درگاه خداوند.

    آقای دکتر عزیز عذر خواهی میکنم بابت سوالم و تصاویر ارسالی

    من در ناحیه نوک آلت دقیقا بغل سوراخ خروجی ادرار یک حفره ای ایجاد شده و یک دیواره هم دارد که گاها درد میگیرد و درد قطع میشود و مجددا عود میکند.(درد به ماننده فرو کردن سوزن میباشد یا نیشگون ) خرما که میخورم عود میکنه. ادرارم یکم داغ هست آزمایش ادرار دادم (کشت UA/UC ) عفونتی نداشتم ولی دردش اذیتم میکنه قایبل تحمله اما اذیت میکنه.

    میخواستم بردونم چیز خاصی هست.
    تصویرشم فرستادم خدمتتون

    ممنون
    التماس دعا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام طبيعي است جاي نگراني ندارد
  • تصویر کاربر ارمین سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    در سی تی اسکن شکم واگن باو بدون کنتراست وریدی کبدطحال و پانکراس نمای طبیعی دارند در بررسی کلیه ها علایمی از سنگ یا هیدرونفروز دیده نمی‌شود و ترشح آنها بخوبی صورت گرفته است و تصور یک توده هیپودنس با حدود صاف با قطر18م م در کورتکس میانی کلیه راست دیده می‌شود که عدد هانسفیلد آن در حد35_45 می باشد و انهنسمنت واضحی در آن مشاهده نگردیده است و نمای آن بیشتر با یک توده سولید خوش خیم مطابقت دارد جهت تشخیص قوی تر mriشکم توصیه می شودغدد ادرنال نمای نرمال دارنددر پارا آئورت لنفادنوپاتی دیده نشوددر لگن ضایعه ای دیده نمی شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام پيگيري ٦ماه بعد
  • تصویر کاربر ایمان یکشنبه ۱۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما جوانی هستم 19 ساله برج 10 سال پیش چند جوش نزدیک التم زده شد پیش دکتر پوست رفتم گفتن زگیل تناسلی سوزوندن و واکسن و ویتامین برای من تجویز کردن که ویتامین هارو یک مرت خوردم دیگر نخوردم 2 دوز واکسن راهم زدم 20 روز پیش دوباره یک جوش دیگر تزدیک التم زد پیش متخصص دیگری رقتم گفت مولوکوسم و فریز کردن در ضمن من تا حالا رابطه جنسی نداشتم حالا من مبتلا به زگیل تناسلیم یا مولوکوسم ایا هردورو باهم میشه گرفت واقعا گیج شدم خیلیم حساس شدم رو موضوع کاملا ذهنمو درگیر کرده پیش دکترهای مختلفیم رفتم و خیلی ذهنمو درگیر کرده یک جیزی شبیه جوشم خیلی خیلی ریز داخل دهانم پشت لبم زده شده که درد ندارد مشکلیم در غذا خوردن ندارم از ان جا که میگن به اون مشکل مربوطه پرسیدم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام عكسشو بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مهساتهرانی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 369 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من به تازگی یعنی حدود ۵ ماهه که ازدواج کردم. چند وقت پیش طی رابطه اورال متوجه شدم که همسرم به زایده های قهوه ای ریزی که کنار هم جمع شدن روی پوست التش داره. توی یه منطقه در کل اندازه یک سانتیمتر مربع.
    خیلی ترسیدم . تا حالا ندیده بودمشون. همسرم گفت که این مسیله رو مدتها داره و گاهی کم و زیاد میشن.
    ما تا قبل از این هم پنج ماه بود رابطه داشتیم بدون کاندوم و گاهی اورال. من چند روز قبل از اینکه اتفاقی ابن مشکل همسرم رو ببینم به صورت اتفاقی و جهت چک تست HPV و پاپ اسمیر دادم. هر دوش منفی بود. تست پاپ اسمیر هم رکامند داده بود که روتین فالواپ داشته باشم. همین.
    چند روز بعد از رابطه اورالی که متوجه مشکل همسرم شدم کحس میکردم زبونم کمی میسوزه. هر بار به جاش. بعد چند روز دیدم روی لثه ام از پشت یه جاش یکم میسوزه و انگار کمی زخمیه. با زبون که لمس میکنم شبیه یه برآمدگی کوچک با پوست صافه. نمیدونم آیا دچار زگیل دهانی شدم؟
    اگه آره چرا بعد این همه مدت رابطه اورال و واژینال تست اچ پی وی من نگاتیوه؟
    آیا همسرم مشکل ش زگیل یا میتونه چیز دیگه آی باشه؟
    آقای دکتر اگر زگیل دهانی باشه ممکنه به سرطان تبدیل بشه؟
    خیلی میترسم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید فردی هستم 43 ساله. مدتی است که سوزش ادرار و انزال دردناک دارم به پزشک مراجعه که آزمایش خون و ادرار انجام شد و مشکل وجود نداشت سپس سونوگرافی از کلیه و مجاری اداری و مثانه درخواست شد که کلیه ها و مجاری اداری و مثانه سالم ولی پروستات 33 گرم با ابعاد 37*35*50 م.م و حدود واضح اعلام شد.باقیمانده ادرار نیز 80 سی سی . سپس پزشک معالج کپسول تامسولوسین و واکسی سیلین تجویز کردند که سوزش رفع ولی احساس گرما و درد در بیضه سمت چپ هنوز وجود داره . لطفا کمک کنید برای درمان باید چکار کنم آگه لازمه حضوری خدمت برسم. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر ثقفیان سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام، پدرم حدود 67 ساله هستند. بعلت تکرر ادرار و عدم تخلیه کامل به پزشک اورولوژ مراجعه کردند، پس از یک دوره مصرف دارو psa به میزان قابل توجهی پایین آمده به 10 رسید که در ادامه درمان مجددا افزایش یافته به 17 افزایش یافت. پزشک معالج برای تشخیصنمونه گیری انجام دادند، 13 نمونه برداشت شد. جواب پاتولوژی یک نمونه از 13 نمونه را درگیر و غیر تهاجمی تشخیص داده است. نظر پزشک برداشتن پروستات می باشد، اما برای انجام این عمل نیاز به مشورت با سایر اساتید بزرگوار دارم. اگر نیاز است نتیجه پاتولوژی را بصورت ایمیج برای شما ارسال میکنم.ممنون از وقتی که میگذارید. با احترام ثقفیان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر ثقفیان شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      با سپاس فراوان از راهنمایی های شما استاد بزرگوار.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      تشكر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب