اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مریم جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 649 مشاهده پرسش
    باسلام
    اقای دکتر من چند روزی هست که داروهای دفع سنگ کلیه باتجویز دکتر مصرف میکنم به محض مصرف یکی از کلیه هام درد گرفت بعد این درد به لوله حالب رسید و بعد مثانه..من سنگی رو ندیدم که دفع بشه با این حال چندروزهست در هنگام ادرار سوزش دارم البته در انتهای ادرار انگار که زخم شده باشه..ممنون میشم اگه بگید علتش چیه؟؟!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام آب زیاد بخورید نمک کم
  • تصویر کاربر مهران جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    حدود 29سال سن دارم. از 20 سالگي خودارضايي مي‌كردم گاهي اوقات دو يا سه بار در روز ميشد. تقريبا چند ماه پيش زير بيضه ام و پاي چپم درد گرفت و ديگه خودارضايي رو انجام ندادم و اين درد بعد از يك هفته خوب شد. اما بعد از دو ماه دوباره براي امتحان خودارضايي رو انجام دادم دوباره درد شروع شد.
    آقاي دكتر ميدونم دير ولي خداشاهده به اشتباهم پي بردم. زندگي خيلي برام سخت شده. ميخواستم بدونم درمان داره. از آينده مي‌ترسم.
    زود انزالي هم دارم. آقاي دكتر خيلي به كمك نياز دارم. درمان داره؟ چكار كنم آقاي دكتر خجالت ميكشم دكتر برم و بگم؟
    خواهش ميكنم راهنماييم كنيد ، خيلي ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام با ترک وورزش درست میشود
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 523 مشاهده پرسش
    سلام شش ساله التهاب وتورم مثانه وپروستات وکیست کلیه دارم تواین مدت ترازوسین مصرف میکردم الان سونوگرافی وآزمایش گرفتم اندازه پروستات از20به24 افزایش پیداکرده ادرار اول کمی تاخیر ودرووسط قطع ووصل ودوشاخه میشه البته نه ماهه استرس ومشکلات روحی دارم الان کپسول مدالوسین0/4 وپروستاتان تجویز کرده اند 5 روره مصرف می کنم موقع آمیزش مایعی خارج نمیشه 51 سال دارم راهنمایی میخواستم داروروادامه بدم یا عوض کنم ببخشید وتتان روگرفتم اسماعیلی متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      عارضه دارویی است
  • تصویر کاربر فرخ پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید.
    آقای دکتر من در بچگی عمل فتق داشتم .
    بعد از گذشت سالها الان 2.3 روزی هست درد بسیار شدیدی را در بیضه سمت راست رو احساس میکنم .
    18 سالمه .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونوکن
  • تصویر کاربر Ali پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام،
    من یه سوال مطرح کردم با کد رهگیری "r08n111342" و شما در پاسخ گفتید که "سونو کنید".
    میخواستم اگه ممکنه آدرس یه دکتر خوب رو تو کرج ازتون بگیرم تا بهش مراجعه کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام من شرمنده
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    دکتر دو ماهی است واریکوسل سمت چپ گرید 3 عمل بار کردم ولی رگ داخل بیضه همچنان باقی است ایا از بین نمیره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر روح پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر الت تناسلی من خیلی کوچک است
    چکار باید بودم من راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام راهی برای بزرگی نیت
  • تصویر کاربر هادی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 462 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید جواب ازمایش من به شرح ذیل میباشد. ضمنا دکتر گفته واریگوسل گرید3 بیضه چپ دارم .خواهشند است راهنمایی کامل بفرمایید با تشکر.ایا با عمل تغییری ایجاد میشود
    volume ………2.9ml
    Liquefaction……… 60min
    Color ………milky
    Viscosity ………high
    ph ………8
    sperm coun/(density)……… 18 m/ml
    progressive(a+b) 39.4
    motile(a+b+c) ……… 46.1
    round cell 0
    geram cell 0
    wbc 0
    rbc 0/173
    normal morphology 40
    class A:22/1
    class B:17/3
    classC:6/7
    classD:53/9
    ایا اگر عمل نکنم مشکلی به وجود میاید .نیاز به تفسیر ازمایش دارم ایا با این وضعیت ازمایش امکان بچه دار شدن طبیعی است؟ در ضمن مجرد هستم.تشکر از وقتی که برام گذاشتین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      اگر 3 است عمل کنید فیلم عمل من را ببینید
  • تصویر کاربر صالح پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    باسلام مجدد
    استاد نگفتید که پروتز بیضه به استواری اونهم کمک میکنه? هزینه عمل پروتز بیضه حدودا چقدر هست و نیاز به چند روز بستری دارد? آیا شما این عمل را انجام میدهید?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      بر اساس تعرفه
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب و خسته نباشید 29ساله هستم از اهواز هزینه عمل میکروسرجری و درصد موفقیت در عمل واریکوسل رو می خواستم بدونم -ومی خواستم بدونم خستگی وسنگینی پاها بعد از ورزش می تواند بابت واریکوسل باشد-واینکه امکان داردبه صورت خود به خود دریچه های لانه کبوتری بعد از خراب شدن به حالت اولیه خود برگردند و ترمیم شوند-درد من سوزش در ناحیه دو طرف کمر است و کمتر در ناحیه مثانه درد دارم با وجود واریکسل وکیست 5 میلی متری در بیضه چپ ازمایش اسپرم و عفونت ادرار هم دادم مشکلی نداشتند (گاهی ادرارم دو تیکه وگاهی قطره قطره و گاهی احساس خالی نشدن ادرار میکنم )ممکن است از ناحیه پروستات دچار مشکل شده باشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام بر اساس تعرفه است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 542 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1081 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 748 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب