اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    باسلام
    وقتایی که ادرار میکنم ادرارم کمی منحرف به چپ است و کمی ازارم میده
    تقریبا 15 درجه به چپ
    مشکلی هست ایا ؟؟؟
    که درگیرش شم و لازمه حل شه ؟؟؟
    در ضمن التم کج نیست فقط این مشکل تو ادراره
    و یکی دیگه اینکه میخواستم بدونم طول الت 12 سانت متوسط حساب میشه یا کوچیک ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    باسلام
    وقتایی که ادرار میکنم ادرارم کمی منحرف به چپ است و کمی ازارم میده
    تقریبا 15 درجه به چپ
    مشکلی هست ایا ؟؟؟
    که درگیرش شم و لازمه حل شه ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکس بفرستید
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام
    ببخشید هزینه ی عمل کجی الت چند است ؟؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بر اساس تعرفه
  • تصویر کاربر نوشاد پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر .من مشکل ازو اسپرمی انسدادی دارم.ازمایش هورمونی انجام داده ام همه چیز نرمال هست. بیوپسی بیضه هم انجام داده ام اسپرم داخل بیضه دارم .الان برای انسداد دو طرفه اپیدیدیم باید چکار کنم؟ راهی بحز جراحی وجود دارد ؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      ای وی اف کنید
  • تصویر کاربر اصغر پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    باسلام : در صورت پاسخ دعا گوی شما خواهم بود.
    آقای دکتر آیا شما عمل اصلاح کچی آلت با توجه به این که جز عمل های ساده می باشد را در کلینک خود هم انجام می دهید یا این عمل حتما بایستی در بیمارستان انجام شود؟ در صورت امکان هزینه تقریبی این عمل را برای کسی که هیچ گونه بیمه ای ندارد بفرماییید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بیمارستان تعرفه دولت فیلم عمل من در یوتیوب را ببینید
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر
    آقای دکتر زمانی که سرآلت خودرافشار می‌دهم مایع کدررنگی تقریبا کمی زردرنگ و غلیظ کمی خارج می شود . دارای سوزش،دردوخارش از داخل آلت تناسلی می باشم .
    وقتی که ادرار خارج می شود ازداخل آلت تناسلی سوزش دارم .وزمانی که منی هم خارج می شود سوزش دارم وبعدازخروج منی عمل ادرار را انجام می دهم رنگ ادرارم به رنگ زردغلیظ وهمراه با سوزش شدید می باشد .
    لذااگرامکان دارد لطفاکنید علت این علائم را بفزمایید چیست ممنون میشم .
    باکمال تشکراز بذل شما ودرپناه قرآن باشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید از ان کشت بدهید
  • تصویر کاربر عارف سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید.16سالمه و حدود سه هفته پیش زمانی ک التم در حالت نعوظ بود ان را ب سمت پایین فشار دادم و صدایی بسیار کوچک شنیدم.بعد از اینکه در اینترنت جستجو کردم فهمیدم این صدا مال شکستگی الت اما من ن درد داشتم و ن در زیر پوست التم خون لخته شده.از ان روز نعوظ صبگاهی ندارم و در طول روز هم نعوظ ندارم مگر اینکه التم با دستم تحریک کنم تا به نعوظ برسد .زمانی ک منی ام میاد اگر بالای التم یعنی زیر ناف را فشار دهم دردی احساس میکنم دو و نیم ماه ک خود ارضایی رو هم ترک کردم.خیلی نگرانم.این سوال را در جای دیگری پرسیدم اما جواب دادند ک مشکلی نیست اما برای مطمن شدن از شما میپرسم .ایا من مشکلی دارم؟ دچار عارضه ای شدم؟راه حل چیست؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر ا سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    من برای بار سوم که سوالمو مطرح میکنم خواهش میکنم جواب مرا بدهید...
    به پیوست عکسو ارسال کردم و به همین جهت چند تا سوال دارم
    1. ایا با عمل پلیکاسیون این کجی بر طرف میشود؟
    2. آیا وجود بخیها روی آلت آزار دهنده نخواهد بود ویا قابل لمس خواهد بود؟
    3. آیا ممکن است با نعوظ های متعدد بخیه ها پاره شوند؟
    4. هزینه عمل چقدر میشود و آیا با بیمه تکمیلی میشه انجام داد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      مرجعه حضوری
  • تصویر کاربر Mo. سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر پسري ١٧ ساله هستم
    اقاي دكتر من از بچگيً خودارضايي ميكردم تا الان هم اين كار ناپسند رو انجام ميدم متاسفانه
    اقاي دكتر حدود دو يا سه ماهه حجم مايع مني من كم شده مثلا قبلا دوران ١٥ سالگي سه بار پاشش حتي بيشتر سه بار پاشش صورت ميگرفت ولي الان دوبار پاشش داره و بعضي موقع ها كه دو روز پشت سر هم اينكارو ميكنم يك بار بيشتر پاشش نداره ويا حتي چند قطره و رنگش شفاف و بيرنگ ميشه و ميذارم پنج شش روز بگذره شايد حجمش تغيير كرد ولي باز هم همون دو بار پاشش صورت ميگرفت
    اقاي دكتر قبلا اينطور نبود اين موضوع فكر منو خيلي درگير كرده
    يك مسئله ي ديگه هم هست اينه كه اقاي دكتر حس مكنم بيضه هام از حد نرمال كوچك تر شدن خودم فكر ميكنم واسه خود ارضايي هست كه ميكنم
    اقاي دكتر من خيلي نگرانم كه در اينده نتونم بچه دار بشم و ازدواج كنم
    به نظر شما خودارضايي روي اسپرم ها تاثير گذاشته يا حتي اسپرمارو صفر كرده باشه
    خودمو از بقيه دوستان و بچه هاي فاميل كه هم سن خودم هستن كم ميدونم
    در ضمن من از بچكي حدودا ١٢ سالگي اين كارو ميكردم
    لطفا به همه ي سوالاتم جواب كامل بديد چون خيلي اشفته هستم به دكتر روانكاو هم مراجعه كردم تاثيري نداشت خواستم از خودتون بپرسم كه خيالم راحت بشه
    به نظر شما چكار كنم؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      مشکل شما عصبی است
  • تصویر کاربر خانم سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام؛
    شوهر بنده 25ساله است و در ناحیه کشاله ران و میان دوراه اش دچار قرمزی، خارش، ترشحات بدبو و کمابیش سوزش است که با کوتاه کردن و زدودن و یا بلند شدن بیش از حد موهای آن ناحیه بدتر می شود و تاکنون به داروهای کورتونی به خوبی جواب نداده(موقت بوده و بنظر مقاوم شده) و بنا به تشخیص پزشک عمومی احتمالا قارچ تینه آ کروزیس است.
    حال میخواستم ببینم درمان این مشکل، بخصوص درمان دارویی این مشکل چیست و چه کنیم؟(ما در منطقه مان به متخصص دسترسی نداریم)
    با تشکر و سپاس قبلی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر پوست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 578 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب