اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر نصرالله چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام شب بخیر اصغرزاده هستم از اصفهان پرستات دارم پی اس ای ۲.۲حجم پرستات ۹۰ است از جنابعالی عجزانه تقاضا دارم جوابم را بدهید اصفهان مطب دارید یا نه هر کجاه هستید خدمتتان برسم برای تان ارزوی سلامتی از خداوند متعال را دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 در خدمتم
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر این جانب قبلان درد زیادی درمثانه احساس میکردم مثل بادکردن مثانه وترکیدن باسنوگرافی که کردم 40سیسی پرستات بزرگ شده الانم تکرر ادراردارم وکمی هم ترشحات عفونی لتفان راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر مانیا چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    من یک دختر 21 سالم حالت و رفتارم مثل پسر هاست اما عادت ماهیانه میشم ایا میشه خودمو تبدیل به پسر کنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      من انجام نمیدهم
  • تصویر کاربر سینا چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 21 سالمه و یه هفتس مثانه و بیضه هام (بیشتر بیضه هام)درد میکنه رفتم سونوگرافی گرفتم نوشته واریکوسل خفیف دو طرف ولی من یه بار واریکوسل سمت چپمو عمل کردم و الان دردش بیشتر از واریکوسلیه که قبلان داشتم
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر پ چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 416 مشاهده پرسش
    مشکل من این است که اگر بک لیوان چای بخورم چند بار باید به دستشویی بروم.در طول شب دو بار ،من باید چه کنم؟
    جراحی افتادگی رحم و مثانه را هم انجام داده ام.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر کرمی
    پس از عمل واریکوسل گهگاهی ترشحاتی مثل منی به مقدار کم و به خصوص پس از ادرار از من خارج میشه. البته فقط یک بار چند روز قبل از عمل هم این اتفاق افتاد. آیا ربطی به عمل داره و اینکه طبیعیه یا باید درمان بشه؟ ضمنا من متأهل هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه از ان ازمایش بدهید
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 825 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر
    28 سالمه و حدود 3 هفته پیش عمل واریکوسل دوطرفه به روش جراحی سنتی داشتم. پزشکم روز قبل از عمل یک آمپول اچ سی جی در محل جراحی واریکوسل چپ تزریق کرد و گفت باعث بهتر دیده شدن رگها و عمل موفقتر میشه. با توجه به اینکه من و همسرم میخوایم انشاالله زودتر بچه دار بشیم، آیا شما تزریق آمپول اچ سی جی پس از عمل واریکوسل رو موثر و به صلاح می دونید؟ اگر اینطوره چه مدت پس از عمل و چند تا آمپول با چه فاصله زمانی باید تزریق کنم؟ محل تزریقشم مهمه یا خیر (عضلانی کافیه یا باید بالای آلت تزریق بشه)؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      فعلا صبر کنید
  • تصویر کاربر مژگان چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 449 مشاهده پرسش
    سلام.پسر 17 سال دارد.دو ماه است که میگوید هر بار دستشویی میروم نمیتوانم کامل ادرار کنم.به دو پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کردم سونوگرافی از کلیه.مثانه و پروستات دادند همچنین آزمایش خون و ادرار برای عفونت که همه سالم بود.متخصص مغز و اعصاب بردم برای بیماری های خاص که ام آر آی دادند و چیزی نبود .و در آخر گفتند عصبی است و استرس. البته پسرم استرس دارد در مورد درس و....حالا نگران هستم و میخواهم بدانم آیا آزمایشات دقیق تر لازم است و اگر نه این وضعیت چقدر طول میکشد.متخصصین گفتند در این مورد ازش سوال نکنم تا خود به خود فراموش کند. آیا چه مدت باید بیخیال شوم.خیلی نگران. با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر مژگان سه شنبه ۱۵ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام.من از آقای دکتر سوالی پرسیدم ولی بعد از 3 روز جوابی دریافت نکردم. باید جواب را از کجا دریافت کنم؟ کد ره گیری را میزنم و سپس جستجو ولی پاسخی دریافت نکردم.لطفا راهنمایی فرمایید.متشکرم
    2. تصویر کاربر مژگان سه شنبه ۱۵ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام.پیسرم 17 سال دارد.2 ماه است که میگوید هر بار دستشویی میروم نمیتوانم کامل ادرار کنم.به دو پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کردم سونوگرافی از کلیه.مثانه و پروستات دادند همچنین آزمایش خون و ادرار برای عفونت که همه سالم بود.متخصص مغز و اعصاب بردم ام آر آی مغز و نخاع دادند برای بیماری های خاص که سالم بود .در آخر متخصصین گفتند که عصبی است.البته پسرم استرس درس و...... زیاد دارد. و دکترها به من گفتند در این مورد ازش سوالی نپرس تا کم کم فراموش کند. حالا میخواهم بدانم آیا آزمایشات دقیق تر لازم است ؟و اگر نه تا چه مدت باید بی خیال باشم؟ از شما متشکرم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید نوار عصب مثانه بگیرید 02122642744
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتردوسال پیش تصادف کردم به بیضه هام ضربه خورد بیضه سمت راستم تورم داشت که خوب شدش اما از ناحیه کشاله ران درد دارم که حتی موهای زاید زیر شکممو نمیتونم بزنم دکتر هم رفتم میگه مشکلی نیستش نظر شما چیه در این مورد ...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1153 مشاهده پرسش
    سلام دکتر 3 ساله روی پوست بیضم ضایعاتی مملو از مایع خونی بصورت ریز و کنارهم قرار گرفتن و ب متخصص پوست مراجعه کردم با معاینات دقیق ذره بین گفتن آنژیو کراتوما کلاسیک هست ولی در قسمت گلو و گاهآ مقعد دچار خارش هستم و دائمآ نگرانم ک آیا دچار زگیل هستم یا نه اگر ممکنه راهنمائیم کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 589 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب