اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    آقای دکتر؛ تقریبا 3 سال پیش به دلیل کجی آلت (بیش از 30 درجه به سمت چپ و پایین) عمل اصلاح کوردی انجام دادم که بعد از 6 ماه عود کرد و دوباره همونجوری کج شد؛ البته نمیدونم به روش پلیکاسیون بود یا نه! میخواستم بدونم عوارض عمل جراحی دوباره چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      نميدانم
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    سلام دکتر متاسفانه کلیه هام بعضی اوقات انقدر درد شدیدی دارند که وقتی عود کرد باید نیم ساعت و شاید بیشتر دراز بکشم به طوری که بر اثر درد خمیده می شوم و نمی توانم راه برم یا بایستم و این اتفاق بیشترمواقعی است که دستشویی برای مدفوع نمی روم ؛ازمایش ادرار و خون و حتی سنوگرافی هم گرفتم چیزی نشان نداد ولی داخل برگه ازمایش خون و ادرار چند تاشون نرمال نیست یکیش SGPT(ALT که نوشته باید0.0-40.0باشه Result 70 است ; cholesttrol 130است ; LDL-C 73 است ; ALK 374 است Color :Yellow است(W.B.C) ; App:Clear(R.B.C) و PH: 5 است لطفا نظر بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید سوالم این بود که حدود 2 ماه پیش بیضه راستم شروع به درد کشیدن کرد درد بدی بود خیلی نگران بودم ولی در حال حاضر دردی ندارم ولی باز گاهی اوقات درد خفیفی حس میکنم چه کنم 18 ساله ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 396 مشاهده پرسش
    سلام **اقای دکتر بیضه های من انقدر شل شده که وقتی بر روی شکم می خوابم به این طرف و ان طرف التم می روند و اذیت می شوم و التم نیز در حالت نعوذ انحراف زیادی به بالا دارد طوری که به شکمم می چسبد و زودانزالی شدید هم دارم متاسفانا نزدیک 6سال است خودارضایی می کنم و 22سالم است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 6990 مشاهده پرسش
    سلام علیکم. با عرض معذرت، حین دفع مدفوع، مایع منی ( مایع چسبناکی) از آلتم خارج میشه. چند وقتی است خود ارضایی را ترک کردم. آیا باید این کار رو تکرار کنم؟

    میخواستم بدونم آیا مشکلی به وجود اومده؟ آیا به پزشک مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر صدیقیان سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 468 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر پدرم ۶۰ ساله هستن و پروستاتش بزرگ شده تحت درمان هستن ولی چندان توفیری نکرده و داروی گیاهی استفاده میکنن با توجه به اینکه ۲ بار عمل قلب شدن (بالون) ما خیلی نگرانش هستیم امکانش هست یه وقت ویزیت بدید .ممنون میشم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 719 مشاهده پرسش
    بنده بدلیل التهاب پروستات 20 عدد قرص تامسولوسین بصورت هر شب یک عدد مصرف میکردم در طول دورۀ مصرف این دارو 4 باری انزال کردم که با توجه به عوارض دارو هیچ منی خارج نشد
    بعد از این 4 انزال خشک رفته رفته دردی خفیف در کلیه سمت راستم احساس کردم که اخیرا این درد کمی شدید تر شده است و جریان ادرام بشدت کاهش یافته و انتهای دهنم همیشه مزۀ تلخی مانند گوگرد احساس میکنم. میخاستم بدونم آیا کلیه ام بدلیل منی های که در مثانه تخلیه شده اند دچار آبسه شده است؟ آیا خطرناک است؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      قطع كنيد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    سلام . من حدود سه روز برای انجام ازمایش اسپرم از خروج منی جلو گیری کردم . ولی در حین این سه روز دو سه بار تحریک شدم و کمی اب بی رنگ اولیه از التم خارج شد ولی منی خارج نشد.ایا ازمایش صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر سارا سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباسید .من الان به مدت ۲ماه که مبتلا به زگیل تناسلی بین قسمت واژن ومقعد شده ام. من شهرستان هستم ولی دکتر اینجا قابل درمان زگیل من نیستن دکتر رفتم با پماد الوپر وقرص اسیکلوویر ۲۰۰هنوزم بعد یک ماه درمان نشده از تون خواهش میکنم بهم بگین من با چه درمانی زگیل را ازبین ببرم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد كرايو كنيد
  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    با سلام
    اقای دکتر کرمی

    من 37 ساله و متاهل هستم و هم اکنون در مسقط مشغول کار هستم.

    حدود دو سال پیش تورم پروستات داشتم که با انتی بیوتیک بهتر شد.
    ولی بعد دوباره یه احساس سنگینی در انتهایستون فقرات تا نزدیک بیضه هست که در ناحیه مقعددر باسن سمت راست ایجاد شده
    و اکنون این احساس خیلی شدیدتر شده و احساس درد سوزش در پاها و در دستها هم اضافه شده.البته درد در مچ دستها و در بعضی موارد در دنده ها بیشتر بعد از نزدیکی احساس میشود.
    در حالی که درد سوزشی پاها همواره موجود داره.

    چند روز پیش هم که زنجبیل مصرف کردم این علایم بهتر شد ولی در یکی از روزها احساس کردم چیزی مثل بادکنک در فاصله بین مقعد و کیسه بیضه ترکید و درد خیلی شدیدی در ناحیه شکم داستم.
    که بعد درد به ناحیه بالای ران در محل اتصال بدن کشیده شد.

    ممنون میشم کمک کنید
    چون اینجا به دکترهای باتجربه دسترسی ندارم.
    ایا لازم هست که بیام ایران برای پیگیری.

    شماره تلفن پدر رو دادم چون شماره من خاموش هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام مطمءن باشيد مشكلي مهم نيست بيشتر عصبي وتلقين است ولذا ١-اب زياد بخوريد٢-نشستن در اب گرم روزانه٣- ورزش٤- اهميت به موضوع ندهيد من در خدمتم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 581 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب