اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (165 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    بنده 36 سال دارم و مجرد هستم سال 83 به خاطر بزرگی بیضه راست تشخیص هیدروسل و نیاز به جراحی را دادند که بیضه راست مستقیم زیر بیضه باز شده بود و قسمت سمت چپ بالای بیضه و پایین ناف به علت واریکوسل جراحی شده بود
    1. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اینکه الان فقط بیضه جراحی میشه یا دوباره همون ناحییه سمت چپ پایین تر از ناف نیز نیاز به جراحی مجدد داره؟

      آیا در صورت نیاز به جراحی قبل ازدواج توصیه میکنید یعنی ممکنه بعد عمل ناباروری پیش بیاد. با این نتایج امکان بچه دار شدن هست؟ در صورت نیاز به جراحی مطمعن ترین کدام است لطفا راهنمایی بفرمایید. متشکرم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      عمل باز وتخليه اب بيضه وبرداشتن ديواره هيدروسل فيلم من در يوتيوب را ببينيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر صدیق چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    با سلام کم کاری کلیه راست طبق گزارش پزشکی هسته ای نوزده درصد. و تشکیل سنگ 16و8. هیدرو نفروز شدید..ًلطفا راهکار با توجه به بعد مسافت از سنندج
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام نياز به درمان نيست
  • تصویر کاربر مرتضی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام دکتر سنگ در حالبم سمت راست گیر کرده بود عمل تی یو ال کردم الان باز سونوگرافی رفتم بعد یک ماه دکتر در سونو گرافی تشخیص داد سنگ در کلیه سمت راست به اندازی پنج میلیمتر وجود دارد ایا امکان دفع شدن این سنگ در کلیه راست هست یا باید سنگ شکن کنم ممنون میشم از جواب دادنتون با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اب زياد بخوريد دفع ميشود
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    باسلام،من بعده مدفوع که میام میشینم دوباره ادرار توی مثانم دارم حدود 30cc،بعده ادرار باقیمانده ندارم فقط وقتی که مدفوع انجام میشه،مشکلم چیه؟آیا با دارو حل میشه؟اگه حل میشه اسمش و دستورشو بگین ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام مهم نيست پيگيري نكنيد
  • تصویر کاربر محی جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    ارولوژی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد به دكتر نفرولوژي مراجعه نماييد
  • تصویر کاربر احمدی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    ناتوانی جنسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سوالتان را بفرماييد
  • تصویر کاربر جلال شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    جواب ازمایش خون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام خوب است
  • تصویر کاربر مجيد شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    من هفته پيش يك ضربه به بيضه ام خورد و از هفته پيش درد خفيفي داره مي خواستم بدونم طبيعيه و در چه صورت لازمه به دكتر مراجعه كنم؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بهتر است سونو كنيد
  • تصویر کاربر ٰالناز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    سلام،من٩6١١٩پيلوپلاستي شدم،تاريخ٩6٢١٨ قراره استنت دابل جي را خارج كنند، امروز نخ كنار ناف كه دابل جي بهش وصله كنده شد،ميخواستم بدونم اين مشكلي تا١٨م إيجاد نميكنه؟لوله تكون نميخوره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بهتر است از دكتراتان بپرسيد
    2. تصویر کاربر ٰالناز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اگه دکترم در دسترس بود مزاحم شما نمی شدم . ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      از نظر قانوني فقط دكتراتن مسول كارتان است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهتاب شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    سلام افای دکتر. من و همسرم چند ماه پیش عقد کردیم. همسرم مدام از تنها بودن با من فرار میکرد. مثلا بعد از عقد گفت ما رسم نداریم عروس و داماد تا عروسی باهم تنها باشن. تا اینکه با اصرار من مجبود به همخوابی شد. در اولین شب متوجه سردی بیش از حد دستها و پاهاش شدم و لرزش غیر طبیعی اندامش و تعریق بیش از اندازه و عدم تحریک پذیری و نعوذ. بعد از مراجعه به دکتر اورولوژی دیدیم که ازمایش هورمون و سونوگرافی بیضه ها طبیعی هست. شبهای بعد هم بیتمایلی زیاد به دراوردن لباس ها و عدم رسیدن به نعوذ ادامه داشت. بعد از یک ماه با مراجعه به پزشک سکسولوژیست. همسرم قانع شد که موقع تنها بودن لباس های خود را دربیاورد. با بی میلی تمام این کار را انحام میداد. ولی با برق خاموش. در حالتی که آلت کاااملا شل بود به ارگاسم میرسید. پس از یک ماه پزشک سکسولوژیست را عوض کردیم . پزشک جدید داروهایی برای ایجاد نعوذ تحویز کرد و با مصرف داروها حدود بیست ثانیه و گاهی 60 ثانیه نعوذ خود را حفظ میکرد ولی دچار تپش قلب شدید میشد. در ان زمان یکبار با روشن کردن چراغ متوجه شدم آلتش در حالت خوابیده حدود 2 الی 3 سانت میباشد. و در هنگام نعوذ اصصلا التش به بدن من نمیرسید. در ان زمان متوجه شدم که نمی‌تواند باسن خود را تحت هیچ شرایطی جلو بدهد یعنی به هیییچ عنوان توانایی حرکت ریتمیک سکس را ندارد. پس از تقاضای طلاق پزشکی قانونی هم تایید کردند که ایشان کاملا سالم میباشد. چون تست های نعوظ را انحام داده بود. پس دلیل ناتوانی همسر من چطور مشخص میشود. ایا امکان دارد بر اثر بیماری خاصی مثل ام اس یا این قبیل بیماری ها دچار این حالت شده باشد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بيشتر مشكلشان روحي است بايد با روانكاو صحبت كنيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 517 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 955 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 567 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 553 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب