اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    زائده‌ای روی آلت هست که نمیدونم زگیل هست یا نه.
    من هیچ گونه رابطه‌ی جنسی نداشتم.
    میخواستم بدونم اگر زگیل هست که درمان کنم.
    ممنون میشم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      مشکوک به زگیل است مراجعه کنید از نزدیک معاینه کنم در صورت تایید کرایو کنم
  • تصویر کاربر Abas پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    بیماری 70 سالخ داریم که دیابت دارد و انسولین نصرف میکند و کلیه راستش هم بر همین اثر مقداری نارسایی دارد
    الان در کلیه چپش سنگ وجود داره 12 میلی که در حال انداخته شدن هست و تهوع و استفراغ هم به دنبالش دارد
    اما درد شدیدی هنگام حرکت در سمت راست خود احساس میکند که هنگام استراحت و سکون وجود نداره
    سی تی اسکن گرفته شد و گفته شد که کلیه راست مشکلی نداره
    در سونوگرافی که عکسش خدمتتون ارسال میشه صرفا به کیست های ساده اشاره شده
    الان خواستم ازتون بپرسم نظر شما درباره کلیه راست و درد اون هنگام حرکت برخلاف وجود سنگ در کلیه چپ چی هستش ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      با جواب سی تی اسکن ش مراجعه کنید ببینم ، اگر حالت تهوع و استفراغ داره شاید نیاز به عمل باشه
  • تصویر کاربر مجتبی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    متاسفانه درگیر زگیل تناسلی شده ام
    پس از مراجعه به پزشک با توجه به توصیه های جنابعالی به پزشک پیشنهاد استفاده از کرایو رو دادم
    که ایشان گفت این روش درصد خطای بابایی دارد
    و با انجام مورد دیگری و استفاده از چند ده سوزن بی حسی قصد رفع مشکل را داشت که قبول نکردم
    من در شهرستان زندگی میکنم
    و امکان مراجعه حضوری به تهران را ندارم
    آیا امکان معرفی پزشکی در مشهد جهت کرایو وجود دارد؟
    آیا کرایو نیاز به بی حسی دارد یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      کرایو بهترین راه هست مشکل خاصی ندارد
  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    باسلام
    وقت شما بخیر
    28 ساله هستم
    سابقه سنگ کلیه در 2-3 سال اخیر دارم

    امروز (14000312) 8 روز که از درد شدید کلیه چپ رنج میبرم
    3 روز قبل برای سونوگرافی به بیمارستان مراجعه کردم که همونجا مستقیم به اتاق عمل بردنم!
    سنگ 5.5 میل تو حالب رویت و کلیه چپ دچار هیدرونفروز شده بود.
    ((احتمالا باتوجه ب اینکه 5 روز از شروع درد میگذشت، انسداد حالب و ادرار طولانی شده بود ک اینطور اورژانسی tul شدم))

    دیروز سونوی مجدد دادم ک بخشی از نتیجه این بود:
    اتساع سیستم پیلوکالیسیل چپ همراه با اتساع حالب تا قسمت دیستال مشهود است.
    سی‌تی‌اسکن شکم و لگن بدون کنتراست جهت بررسی انسداد توصیه می‌شود.

    کلیه راست به ابعاد 101*55 mm
    کلیه چپ به ابعاد 101*65 mm

    علی‌رغم نظر رادیولوژیست مبنی بر انجام سی‌تی‌اسکن، جراح محترم معتقد بودن درد تا 3 هفته آینده طبیعی و نیازی به انجام هیچ‌گونه آزمایشی نیست و باید تحمل بشه

    حالا باتوجه به اینکه بواسطه تعطیلات پیش‌رو عملاً تا 17اُم امکان دسترسی به متخصص و انجام آزمایش ندارم ممنون میشم اقای دکتر من رو راهنمایی کنن و بگن آیا این حجم درد طبیعیه و باید تحمل بشه یاکه خیر باید پیگیری جدی انجام بشه؟

    خیلی ممنون از وقت و حوصله‌ای که بخرج میدید 🙏
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      بهتر است سی تی اسکن انجام شه
  • تصویر کاربر sadegh پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    باسلام اینجانب دارای کم تحرکی اسپرم میباشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
  • تصویر کاربر Mohammad پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید؟
    من از ۱۸ سالگی دارم خود ارظایی میکنم و الان ۲۱ سالمه آلت تناسالی به سمت چپ یکم منحرف شده بیضه هام بالا پایین دارن من میخواستم بدونم اگه خود ارظایی نکنم تت ۲۴ سالگی زود انزالی از بین میره همه چیز به حالت اول برمیگرده ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      بله بهتر میشه
  • تصویر کاربر س.ج جمعه ۱۴ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    با سلام
    آلت تناسلی بنده دارای مقداری کجی کلی به سمت چپ ( که با کمی چرخاندن این حالت اوکی میشود) اما مقداری کجی در قسمت نوک آن ( احتمالا حدود 20 درجه) میباشد که در حالت نعوض این کجی قابل تغییر نیست. چگونه مطمئن شوم که این حالت در هنگام رابطه برای طرف مقابلم مضر نیست؟
    1. تصویر کاربر س.ج چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      و اینکه مقدار دقیق زاویه را نسبت به کجا اندازه میگرند؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
    3. تصویر کاربر س.ج پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      عکس رو کجا میتونم مجدد ارسال کنم ؟ اینجا پیوست کنم ، قابل مشاهده برای بقیه نخواهد بود؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      همینجا برای من بفرستید
    5. تصویر کاربر س.ج پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      پیوست شد
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      بیش از ۳۰ درجه هست و بهتر است عمل شین
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر،من موقع نزدیکی باخانمم رنگ اسپرمم زرده،وبعداز اون خانمم دچار عفونت و سوزش شدید میشه،ممکنه من مشکلی داشته باشم،هیچ علائمی بجز رنگ اسپرم ندارم ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      ازمایش ادرار بدن همسرتون. قبل از رابطه ی جنسی ، هر دو نفر ناحیه تناسلیتون رو بشورین. بعد از هر رابطه همسرتون یه قرص سفکسیم بخورن
  • تصویر کاربر میلاد پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    روی بدنه الت تناسلی تورم های قرمز پیدا کرده ک همراه خارش زیاد،، کم کم حس میکنم داره بیشتر میشه البته این تورم ها زمانی ک مرطوب نشه الت ،خشک هستند اگه میشه راهنمایی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
  • تصویر کاربر mansour چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    در مورد مشکل زود انزالی ام چند روز پیش از همین جا ازتون پرسیدم و برام پارو کستین ۲۰ تجویز کردید و من چند روزه صبح یک عدد میخورم،مشکلم اینه که از ظهر به بعد تا شب احساس خستگی و خواب الودگی زیاد میکنم و مدام خمیازه میکشم جوری که بعد از هر خمیازه حالت تهوع خفیفی هم میگرم خواستم راهنماییم کنید که ایا مصرف این قرص را ادامه بدم یا نه؟
    واینکه بیماری خاص یا زمینه ای هم ندارم
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 4 سال پیش)
      ادامه بدین بهتر میشه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1065 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 728 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 678 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب