اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر بهزاد شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    باسلام من ده روز پیش سیستوسکوپی مثانه انجام دادم ‌ولی بعد از ادرار چن قطره خون کم رنگ میاد ضمنا سه روز سند هم داشتم که در اوردم نمیدونم سند باعث زخم مجاری شده یا از مثانه هست ده عدد سفالکسین ۵۰۰ هم خوردم ممنون میشم راهنمایی کنید و دارو تجویز کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      مصرف مایعات فراوان شرح عملتون رو از پزشک معالجتون بگیرید
  • تصویر کاربر کلثوم شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    سلام اقای دوکتور مدتیه مادرم سوزش و خونریزی چند گاهی داشته ماهم تازه فهمیدیم سینوگرافی دادیم بهمون گفتنند تومور در مثانه داره ماهم شوکه شدیم نمیدونیم چکار کنیم بچه شهرستانیم مادرم خیلی برام عزیزه دارم سکته میکنم از این خبر خیلی ترسیدم ممنونم کمک کنید من چکار کنم میترسم ببرمش زیر تحت نظر هر دکتری کمک کن ممنونم ایا مریضیه خطرناکیه یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      عکس سونوگرافی رو برام بفرستید
  • تصویر کاربر نیما شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    سلاام جناب دکتر خسته نباشید من مشکل انحراف آلت دارم به سمت داخل یعنی نزدیک به شکم میخواستم بدونم بابت هزینه باید ویزیت داشته باشم یا میتونم بپرسم لطفا راه های درمانی که امکانش هست رو بهم بگین اگر با دارو یا مورد خاصی برطرف میشه چون شرایط خیلی بدی دارم برای هزینه پدر و مادرم طلاق گرفتن و اوضاع مالی خوبی ندارم ارادتمند شما اگر برای تشخیص نیاز به عکس هست انجام بدم جسارتا منو ببخشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      عکس از آلت در حالت نعوظ بفرستید
    2. تصویر کاربر نیما جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      با عرض معذرت، تا چه حد قابل درمان هست آقای دکتر
    3. تصویر کاربر نیما جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      توی ذخیره سازی فایل مشکل پیدا میکند
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      با ذکر نام و شرح مجدد مشکلتون به واتس اپ 09394620321 پیام بدید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر پويان جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    درود و عرض خسته نباشيد
    ببخشيد آيا مصرف قهوه در باروري تاثير منفي دارد؟ براي درمان زود انزالي چه چيزي پيشنهاد ميكنيد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      خیر مصرف قهوه تاثیر ثابت شده ای بر اسپرم ندارد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      داپوکستین ۶۰ میلی گرم ۲ ساعت قبل رابطه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر عباس جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    من همه مراحل ازمایشی را طی کردم و گفتند که اسپرم ندارم و ارثی هست و بجز تکه برداری از کیسه بیضه که عوارض دارد و انجام ندادم.،بیمارستان سینا و بیمارستان رویان پرونده دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      عکس آزمایشات رو بفرستید
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    باسلام،۶۵سال سن،سال۹۷ جراحی( turp) انجام شد.طبق پاتوبیولوژی،بزرگی خوش خیم بود.داروها در این مدت( آولوسین،یوریناسین،پروستاباریج) استفاده میشد،در(۰۲٫۷٫۱۶) سونو۳۸ccوازمایشPSA =۰٫۸۵ وبجای یوریناسین قرص اکسی بوتینین تجویزشد،تمام سالها ازتکرر ادراروهر۱٫۵ ساعت نیاز میشود.باسپاس فراوان از پاسخ شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      سلام باید نوار مثانه انجام شود همکاران مطب جهت توبت دهی نوار مثانه با شما تماس خواهند گرفت
  • تصویر کاربر Am جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام از نوجوانی مشکل واریکوسل گردد۳ داشتم و نزدیک ۱۰ساله که درد و اذیت نداشتم عمل نکرم و بیضه سمت چپ رو تقریبا از دست دادم
    الان قصد ازدواج دارم نمیدونم چه کار کنم شغلم هم جوریه که نمیتونم عمل کنم آیا احتمال باروری هست؟
    خواهشا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      آزمایش مایع منی بدهید
  • تصویر کاربر سنجری جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    درمان پ وستات - پرسش ۳۰۷۶۰۵
    من برای ادامه پرسش بالا به محدودیت ثبت پاسخ برخوردم و در ادامه پاسخ سوال شما باید عرض کنم
    تیر هم آزمایشی داشتم ولی PSA نبود و prostate Specific Ag=27.72
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      با ذکر نام و شرح مجدد مشکلتون به واتس اپ 09394620321 پیام بدید
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز
    بنده در شرف ازدواج هستم و دنبال روشی برای افزایش طول و قطر آلت خودم هستم و ترجیحا بخاطر کارم با قرص و روش های دیگه اگر سراغ دارید که دیگران جواب گرفتن لطفا به من بگید طول آلتم در حالت نعوذ 16 سانته و اینکه بیضه های من خیلی جمع میشن و حالت شل شدنتشون خیلی کمتر از زمانیه که جمع میشن .
    تشکر از شما اگر راحت بودم در گفتن سوالات برای اینه که شما دکترید و محرم بیمار
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      آلت شما طولبسیار مناسبی دارد هر گونه دستکاری جراحی دارای عوارض است و داروها نیز صرفا جنبه ی تبلیغاتی دارند
    2. تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      تشکر از پاسخ دهی شما لطفا برای جمع شدن کیسه بیضه ها هم میگید چکار کنم و اینکه روغن خراطین بنظر شما مناسبه برای افزایش قطر؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      موثر نیست اونم نرماله نگران نباشید
    4. تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      تشکر بزرگوار
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      🌺
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    همسرم بعد از خوردن چایی یا آب تقریبا نیم ساعت بعدش حتما باید بره دستشویی فشار خیلی زیادی تحمل میکنه یکی از هموطن ها همین مشکل رو داشت جواب دادین نوار مثانه میشه توضیح بدین یا چه کاری باید انجام بدیم این مشکل برطرف بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ مهر ۲( 2 سال پیش)
      شماره ی شما به همکاران مطب جهت نوبت دهی نوار مثانه ارجاع شد با شما تماس خواهند گرفت
    2. تصویر کاربر علی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      کسی تماس نگرفت🤦‍♂️🤦‍♂️
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ مهر ۲( 2 سال پیش)
      تماس خواهند گرفت همراه عزیز نگران نباشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1064 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 727 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب