اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سجی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر،من سوزش ادرار دارم وهمچنین تکرر ادرار، چنروز پیش دردی از پهلوی سمت چپم گرفت دکتر تشخیص سنگ کلیه داد،سونوگرافی از کلیه ها گرفتیم چیزی نشان نداد،تقریبا سه روزه دد از بیضه ها گرفته بدجور درد میکنه،پاهام کمرم باسنم هم درد داره،سونوگرافی از بیضه هام گرفته شد،فقط سمت چپ وایکوسل خفیف نشان داد،اما همانطور ک گفتم درد تقریبا در دوطرفه بیضه هام هست،پاهامم بدجور درد میکنه همینطور کمر وباسنم،حتی ازمایش اسپرمم دادم تحرکش کم نشان داد،واینک با اینک مجردم اما ب هر حال میل جنسیم کاهش یافته همینظور اندازه اسپرمم،هنگام ازمایش اسپرمم متوجه شدم هننگام نعوظ و انزال درد دربیضه ها و کمرم خیلی زیاد بود بسختی توانستم ازمایش بدم، لطفا اگ میتونید راهنماییم کنید،خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      اب زیاد بخورید با ورزش بهتر میشوید

  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 547 مشاهده پرسش
    باسلام. خانم 25ساله هستم. در چهارسالگی دچار بازگشت ادرار به کلیه بودم که موجب کوچک شدن یکی از کلیه هام شده. البته مدارک پزشکیم رو حضوری نشونتون دادم و گفتید با توجه به سنم، مشکلی نیست و ادامه زندگیم عادیه. اسفند 97 دچار سقط جنین شدم. ازمایشهای بعدیم در فروردین وجود عفونتی رو در ادرارم مشخص کرده بود و چون چند روزه دچار دل درد و درد پهلو شدم، نتیجه اون ازمایش رو براتون فرستادم و پاسخ دادید تست اشتباه و آلوده بوده و باید دوباره در جای معتبر تکرار بشه و در خصوص دل درد و پهلو دردم پاسخی نداده بودید. در حال حاضر در اواخر دوره قاعدگی هستم و این درد در این دوره برام ایجاد شده. وقتی غذا میخورم دل دردم بیشتر میشه ولی پهلوهام همواره درد داره. دیروز به دکتر مراجعه کردم و برام سونوگرافی از کلیه شکم و... نوشت و آزمایش ادرار اورژانسی. جواب ازمایش که به پیوست براتون فرستادم عفونتی رو نشون نداد و در سونوگرافی نیز مشکلی نبود غیر از یک زائده 4میلیمتری در مثانه. دکتر گفتن با توجه به دقت پایین این دستگاه سونو مشخص شدن پُلیپ با این اندازه ممکنه دقیق نباشه. علی الحساب برام تست ادرار سه روزه به همراه یک سی تی اسکن نوشتن که نوعش رو خدمتتون ارسال میکنم. گفتن که بعد نتایج مراجعه کنم و احتمالا یه پُلیپ هست که برداشته میشه.
    درباره درد پهلوهام دکتر گفتن با توجه به عدم وجود عفونت و... بخاطر قاعدگی و در کمر هست. البته در قاعدگی های قبلی من چنین دردی نداشتم.. این درد بصورت مزمن در 4روز اخیر همواره بوده و البته وقتی بدنم رو گرم میکنم، آروم میشه. در ضمن پیرو بررسی رَحِم در بعد از سقطِ اسفندماه، به تجویز دکتر زنان، روز شنبه سونوگرافی 3DSIS از رحم انجام دادم و ملزم شدم تا بمدت 10روز قرص آزیترومایسین 500 بصورت روزانه مصرف کنم که با توجه به دل دردی که داشتم، دچار بیرون روی نیز شده ام و ظاهرا برای جلوگیری از عفونت رحم باید اون رو ادامه بدم. از دیروز که این سونوگرافی 3D رو انجام دادم، داخل ادرارم لخته های ریز خونی میبینم که متخصص اورولوژی (فلوشیپ جراحی) گفت بخاطر سونوگرافیه و طبق ازمایش ادرار (که البته قبل از سونو انجام داده بودم) مشکلی نیست.
    چون خیلی نگرانم بابت اینکه سرطان یا مشکل جدی دیگه ای باشه، خواستم نظر تخصصی شما رو بدونم. چون زمان ویزیت شما بصورت اورژانسی مقدور نیست، خواستم اینطوری نظرتون رو بدونم. ممنون میشم راهنماییم کنید. سوابق رو براتون ارسال کردم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      سلام اب زیاد بخورید خوب میشود وجای نگرانی نیست

  • تصویر کاربر Omid یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    سلام‌من‌۴۱‌سالمه‌ودو‌تا‌دختر‌دارم‌امانزدیک‌‌یک‌سال‌برای‌پسر‌دار‌شدن‌اقدام‌کردیم‌اما‌خانمم‌باردار‌نشد‌ازمایش‌اسپرم‌من‌در‌حد‌۱۴‌میلیون‌اما‌با‌تحرک‌بسیار‌کمه‌واریکوسل‌هم‌در‌حد‌خیلی‌خفیف‌دارم‌که‌دکترها‌ازش‌چشم‌پوشی‌کردند‌لطفا‌بگید‌چکار‌باید‌بکنن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      سلام ای وی اف کنید

  • تصویر کاربر فرهاد یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 852 مشاهده پرسش
    سلام
    آیا عمل لیزر بروشRIRS رو تایید میکنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      برای موارد خاص اکر در دسترس باشد بله

  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من از بیماران چند سال قبل شما هستم وتا حالا ۸بار سنگ دفع کردم متاسفانه سونوگرافی اخیرم سنگهای ۶و۸ میلی در دو کلیهام وجوددارد خواستم بدونم میشه از طریق لاپراسکوپی خارج کرد یا همون سنگ شکن کنم کافیه ممنون از زخمتاتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      بای عکس ای وی بی بگیرید بفرستید ببینم

  • تصویر کاربر سها یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر، میخواستم بدونم مشکلات مثانه یا مجاری ادرار میتونه روی روابط زناشویی تاثیر بذاره، من خانم 28ساله هستم که همان ابتدای رابطه حس ادرار شدید میگیرم درصورتی که مثانه ام خالی است، چندین بار به دکتر زنان مراجعه کردم و مشکلات زنانه نداشتم و نوار مثانه برام تجویز شد، با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      باید بیایید نوار بگیریم تا نظرم را عرض کنم02122642744

  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1822 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.
    بنده حسین نوری از اسلامشهر 27 سالمه و خیلی وقته که مشکل سنگ کلیه دارم، دوتا سنگ بزرگ ب اندازه تقریبی 20 و 10 میلیمتر فقط تو کلیه راست خودم دارم. کلیه چپ کاملا سالم و سنگی نداره.
    از طرفی مشکل پلاکت خون دارم.پلاکت خونم تو آخرین آزمایش شده بود 145.
    میخواست از شما خواهش کنم تا منو راهنمایی کنید که چجوری میتونم از شر سنگ کلیه خلاص بشم(احتمال زیاد عمل pcnl) با توجه به اینکه پلاکت خونم پایینه؟
    ممنون آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      عکس ای وی بی بگیرید بفزستید ببینم

  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    سلام
    این ضایعات که بر روی خروجی آلت و اطراف آن هست زگیل هستند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)

      سلام بیایید با کرایو درست کنم02122642744

  • تصویر کاربر iman یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام
    پدر من ٧٨ سال سن دارن
    psa 14
    و پرتو درمانى imrt كردن
    و هورمون درمانى هم مي كنن
    الان psa 0.2 شده
    سونو كردن اندازه پروستات 55 سى سى هست
    مى خواستم بدون مشكلى وجود داره؟
    هيچ علائمى هم ندارن نه سوزش نه دفعات ادرار زياد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر سمد یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 504 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر با اینکه دو هفته از عمل اصلاح کوردی رو به پایین من میگذره ولی احساس میکنم در نعوظ بیشتر از ۴ سانتی متر از طول آلت کم شده. آیا قابل بازگشته؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۸( 7 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 596 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب