اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    پسرم مشکل شکم درد داشت که پیش دکتر عمومی رفتیم و گفتن بیضه سمت چپ داخل شکمش هست
    همچنین ادرارش کمی غلیظه


    نیاز به مشاوره و صلاح دید شما برای درمان نیاز دارم ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      حتماً باید از نزدیک معاینه بشه و اگر بیضه نزول نکرده دارند حالا چه در داخل کانال باشه و یا چه در داخل شکم باید عمل جراحی انجام بشه برای ایشون
  • تصویر کاربر مهرابین سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    سلام پسرم 17 ساله هست متولد 87/11/11 حدسم بر اینکه آلتش کوچیکه آیا امکان درمان جهت افزایش طول و سایز آلت تناسلی هست /// البته دکتر غدد مراجعه کردیم گفته بعضی از صفحات رشدش ممکنه کامل نشده باشه /// بلوغش کامل هست /// احتمال موفقیت چقدره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      سایز آلت در حالت نعوظ از استخوان عانه چقدر است و اینکه موهای اطراف آلت رشد کرده یا خیر
  • تصویر کاربر شایان پنجشنبه ۲۹ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 148 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    بنده دو نوبت سونوگرافی تزریق آلت که یکی در شهرستان انجام شد و قبلا خدمتتون ارسال کردم که بعد از مشاهده فرمودین دوباره پیش دکتر حقیقت خواه در تهران تکرار بشه که اونم خدمتتون ارسال کردم. بعدا دوتا جواب رو تو شهرستان بردم پیش دکتر اورولوژی که گفتند با توجه به سونوگرافی اول سونوگرافی (دوم) دکتر حقیقت خواه رو هم قبول ندارن و گفتند دوباره انجام بدم و دلیلشون این بود که در هر دو سونوگرافی با تزریق نعو ظ نسبی رخ داده. البته هنگام سونوگرافی خیلی استرس داشتم و یک سری مشکلات خانوادگی هم دارم.
    در حالی که هنگام تماشای فیلم و یا خود ارضای نعوظ پیدا میکنم.
    آیا امکان اشتباه سونوگرافی دکتر حقیت خواه وجود داره.
    چند دکتر و مرکز معتبر و قابل اطمینان برای تکرار سونوگرافی در تهران معرفی بفرمایید ممنون میشم.
    ممنون میشم جواب بدین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      خیر نیاز به انجام مجدد سونوگرافی نیست شما مشکل بدنی ندارید برای ایجاد نعوظ مشکل شما بیشتر روانی و ذهنی هست برای همین قرص تادالافیل ۲۰ میلی‌گرم دو ساعت قبل رابطه استفاده کنید و همینطور با پارتنرتون باید به روانپزشک مراجعه کنید و این مشکلات روانی که حالا بینتون هست که منجر به اختلال نعوظ می‌شه رو برطرف کنید
    2. تصویر کاربر شایان سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      آقای دکتر ممنون میشم دکتر سونوگرافی معتبر معرفی بفرمایید. فقط تو رو خدا کارشون مطمن باشه.
      نعوظ صبحگاهیم خیلی کم شده تو این مدت نزدیک به صفر.
      سراسر زندگیم شده استرس در حدی که بعضی وقتا صورتم داغ میشه.
    3. تصویر کاربر شایان سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      قرص هم زیاد روم تاثیر نداره. وقتی که یکم حالم خوب هستش نعوظم بر میگرده.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      عرض کردم نیاز به سونوگرافی نیست
    5. تصویر کاربر شایان چهارشنبه ۲۸ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      ممنونم بایت پاسخگویتون.
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      🌺
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲۹ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقای دکتر کرمی خسته نباشید ببخشید من ۱۹ سالمه و آلتم در نعوذ بدون فشار به استخوان عانه ۱۴.۵ سانته و با فشار به استخوان عانه ۱۶.۵ سانته میخواستم بپرسم طول واقعی چنده و بعد لاغری چقدر میشه؟
    و ایا راهی برای برای افزایش طول هست؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      و اینکه اقای دکتر من در بلوغ از سن ۱۶ تا ۱۸ سالگی ضربات متعددی و تقریبا هر بک یا دو روز یک بار به بیضم برخورد میکرد ولی در سونوگرافی بعد دوسال گفت بیضه هام سالمه ایا این از رشد آلتم حتی در حد چند میلی متر جلوگیری نکرده؟
      ممنون
    2. تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      و ای
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      سایز آلت شما نرماله و می‌تونید رابطه موثر داشته باشید ضرباتی که گفتید تاثیر چندانی بر رشد آلتتون نداشته
    4. تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      ببخشید اقای دکتر زیاد سوال پرسیدم مثلا چند سانت از رشدشو نکرده؟
      خیلی ممنون🙏🙏
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      نیم سانت
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 100 مشاهده پرسش
    درد شصت پا داغی کف پا
    درضمن بدنسازی هم میرم و کراتین هم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      درد شست پا و داغی کف پاتون ربطی به کلیه نداره با توجه به مصرف مکمل ها بهتره آزمایش کراتینین و آزمایشات کبدی رو انجام بدین
  • تصویر کاربر Ar سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    ایا این رگیل هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      خیر در دو عکسی که فرستادید بنده موردی به نفع زگیل مشاهده نکردم
  • تصویر کاربر رحیمی دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 93 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام. بیمار ۸۶ ساله داریم که مبتلا به زوال عقل و فراموشی است. برای بیماری پروستات داروی پروترال ۰۴ تجویز شده است.
    لکن گاهی به دلیل اختلال حواس دچار بی اختیاری ادرار میشود و یا به محض احساس ادرار، دفع صورت میگیرد و کنترل ندارد.
    چه دارویی برای این مشکل تجویز می شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      به سن و بیماری زمینه ای ایشون مرتبطه دارو میتونه منجر به احتباس ادراری بشه
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    سلام. زن ۸۱ ساله عفونت ادارای مکرر دارد زیر نظر پزشک ارمایش وانتی بیوتیک دریافت می کند وبهیود میابد اما مدت کوتاهی مجددا دچار عفونت ادرار میشود راهنمایب فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      باید سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین باقیمانده ادراری و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر آرمین دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 136 مشاهده پرسش
    ایا این زگیلع و چجوری پاکش کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      عکس های واضح تر بفرستید
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۵ آبان ۴( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام
    مهدی ۴۹ ساله
    اخوی دکتر جمشیدی فوق لگن و زانو
    پروستات ۵۷ سی سی
    پی اس آ ۲.۹۹
    تستوسترون ۳.۲۸
    بقبه ازمایشات سالم
    تست ورزش قلب سالم
    نعوظ ندارم
    کمکم‌کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ آبان ۴( 5 ماه پیش)
      سونوگرافی از آلت با تزریق پاپاورین انجام بدین
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 525 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 554 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1064 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 726 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب