اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (171 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سوسن شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    من با مشكل تكرر ادرار به مدت 3ماه مواجه شده كه پزشك معالج با انجام نوار مثانه تنگي مجاري ادرار را تشخيص داده و سيستوسكوپي را پيشنهاد دادن ايا انجام اين عمل ضروري مي باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      فیلم سیستوسکوبی من را ببینید
  • تصویر کاربر یاسمین شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نبشاید خدمت شما بنده نزدیک دو سال است که مرتب هنگام بلند شدن از توالت و یا بیرون امدن از حمام با اینکه چندین دفعه ادرار کردهام احساس می کنم بازم ادرارم می ریزد قرص فنازو پیریدین هم مصرف کرده و در طول روز هیچ مشکلی ندارم و سونوگرافی و ازمایش خون و معاینه زنان هم رفته و مشکلی ندارم ولی با این حال زندگیم بخاطر احساس نجس و پاکی مختل شده است تورا خدا من را راهنمایی کنید من زنی 30 ساله هستم و یک فرزند 9 ساله دارم زایمان من طبیعی بوده و لی بعد از زایمان مشکلی نداشتم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر امید شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر..وقتتون بخیر..من فردی هستم 30 ساله که حدودا 3 ماه هست که متوجه شدم واریکوسل گرید 2 دارم..بعد از مراجعه ب دکتر ازمایش اسپرم دادم که دران تعداد 65 میلیون اسپرم و همچنین حرکت متوسط اسپرم را نشان میداد..ایا من نیاز بعمل دارم با توجه ب اینکه 6 ماه هست که ازدواج کردم وهنوز اقدامی برای بچه دار شدن نکردم.ولی در ناحیه بیضه احساس درد میکنم...خیلی ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر امید یکشنبه ۱۰ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه شوید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر جمشید شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    با سلام
    پسری 29 ساله مجرد هستم. اسفند پارسال بود که در خواب در حالتی که آلتم چرب نبود پوست الت را به جلو و عقب کشیدم که بعد از آن کمی احساس سوزش در بدنه آلت کردم و به خواب ادامه دادم . فردای آنروز که از خواب بیدار شدم در قسمت چپ زیر کلاهک آلت به صورت یک حلقه نیم دایره بر آمدگی به ضخامت یک میل مشاهده کردم . که بعد از مراجعه به متخصص و تجویز ناپروکسن تا حد زیادی برطرف شد.
    اما در فروردین امسال اقدام به استمنا نمودم که بلافاصله پس از آن در قسمت پایه آلت یعنی همانجا که به بدن وصل میشود بر آمدگی به ضخامت دو میل در هر دو طرف ایجاد شد که کمی هم حالت سوزش داشت . استمنا هم حالت خشن و سفتی نداشت . مجدد به متخصص مراجعه کردم و ایشان معاینه کردند و گفتند که سرفه کن و گفتند که طبیعی است .
    اما بعد از آن هر بار که استمنا کردم ( دو سه بار ) احساس میکردم که این برآمدگی بیشتر میشود . این بر آمدگی هیچ دردی ندارد. هیچگونه سوزش ادراری ندارم. الان ضخامت آن سه چهار میل میشود. با دست که لمس میکنم توده سفتی را لمس نمیکنم و یه حالت نرمی دارد . انگار که پوست ضخیمی که زیر آن یک چیز نرم با ضخامت خیلی خیلی کم باشد.
    این برآمدگی در حالت شلی و گرم بودن منطقه و کیسه بیضه ها و زمانی که آلت به حالت نیمه راست در آمده مشخص است و در حالتیکه نعوظ کامل دارم کاملا ناپدید میشود . ضمنا وقتیکه کیسه بیضه ها جمع شده است نیز بر آمدگی و چینها مشخص نیست .
    در شکل 1 بر آمدگی ها با فلش سیاه مشخص است . آلت به حالت شل است.
    در شکل 2 نیز با فلش سبز بر آمدگی ها در طرفین مشخص است . الت به حالت نیمه راست است.
    در شکل 3 نیز با فلش مشخص شده است.
    آقای دکتر میخواستم ببینم ایا این مورد طبیعی است و بیشتر شدن خیلی تدریجی ان طبیعی است یا خیر.
    ضمنا من در شرف ازدواج هستم و این مسئله که آیا در آینده برایم مشکل ساز شود خیلی نگرانم کرده ...
    لطفا راهنمایی بفرمایید . با تشکر از حوصله فراوان شما در خواندن این متن.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهخم نیستند
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    باسلام ودرود
    سوالی داشتم ممنون میشم پاسخگو باشید .آلت بنده چن وقتی هست که متوجه شدم به سمت چپ خمیده شده حدود 20درجه آیا مشگل خواستی دارد سنم 37 سال هست و متاهل و هر دوطرف عمل فتق انجام دادم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر امین شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بنده دارای یک سنگ کلیه یازده میلیمتری در کلیه سمت راست خود هستم خواستم بدونم که قرصی چیزی وجود داره که این اندازه سنگ رو خورد کنه ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سنگ شکنی فیلم من در سایت را ببینید
  • تصویر کاربر ارش شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر. بنده 28 ساله و مجرد هستم. قطر الت بنده 3 سانت است و یمخواهم هر طور شده به 5سانت افزایش پیدا کند طول الت نيز 14.5سانت است 2سانت افزایش یابد. بنده واریکوسل گرید 3دارم و وزنم هم بسیار پایین است قد 167وزن 47 کیلو. و کجی به سمت چپ و چرخش الت دارم به طوریکه در حالت نعوظ کمی مایل به سمت بالا درارد.میخواستم ببینم ایا راهی برای افزایش قطر الت تناسلی من وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه اندازه طبیعی است
  • تصویر کاربر عذرا شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آیا افراد مبتلا به هیپوسپادیاس خفیف نقص جنسی دارند؟ یعنی همسرشون از نزدیکی احساس بدی داره؟ روی بارداری چ تاثیری دارد؟ و اینکه ممکنه بچه هم دچار بشه ؟ چند درصد احتمال داره؟ ممنون آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بسته به رشدت ان است
  • تصویر کاربر حميد شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    يكسال قبل وازاكتومي كردم از همان موقع در زمان سكس وبعدش احساس درد بخصوص در بيضه سمت راست دارم .راهنماي كنيد لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    من در تیر ماه سال 93 بعلت سرطان بدخیم پروستات مورد عمل جراحی قرار گرفته و بعلت بالا بودن PSA ماهیانه امپول دیفرلین تزریق نموده و بعد از عید 35 جلسه رادیوتراپی داشتم که بعد از رادیو تراپی هم از امپول و هم از قرص های Bicalox و Ominic استفاده نموده ام لطفا در این مورد راهنمایی های لازم را بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      ادامه درمان مشخص است با نظر دکترتان
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب