اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حیدر سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام دکتر .من 43 سال سن دارم التهاب شدید در مجاری ادار دارم آزمایش دادم چیزی نشون نداد یک بار سیتوسکوپ انجام دادم گفتن چیزی نیست عفونت داری دارو هم سیپروفلکساسین و تامسولوسین و کلر دیاز پوکساید مصرف کردم زیاد خوب نشدم ادرارم هم راحت تخلیه میشه .همیشه از سرطان پروستات میترسم .بفرمایید چکار کنم .اگه لازمه بیام خدمتت .ممنونم .ساکن اراک هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      نگران نباش
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    من جوان 28 ساله ای هستم که از مدت 13 سال پیش مبتلا به بی اختیاری ادراری موقت دم یعنی بعد از دستشویی رفتن، مثانه کامل تخلیه نمیشه و تا یک یا چند ساعت، قطره قطره از من خارج میشه. سابقه سنگ کلیه و عفونت کلیه و مثانه دارم و تا حالا هر چقدر دکتر رفتم و چک آپ شدم؛ حتی نوار مثانه، مشکلی در کلیه و مثانه دیده نشده؛ لطفا راهنمایی بفرمایید. برخی استرس را عامل دانستند؛ برخی ضعف ماهیچه های مثانه، برخی هم تنگی مجرای ادراری را که میل زدند. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    قبل از هرچیز بگم شاید ما کاربرها نتونیم به سبب پاسخ هایی که می دید یه تشکر هم بکنیم ولی مطمین باشید مخصوصا تو تخصص شما که شاید پنهان ترین دردهای افراد جامعه ما توش هست یه دلگرمی کوچیک هم می تونه خیلی امید ببخشه و انرژی مثبت دعای همه افرادی که این سایت رو محرم خودشون قرار دادن برای شما جاری و برقرار هست.
    اما سوالم... من یه هیدروسل سفت و نیمه درد ناک ۶ ۷ ساله داشتم که حدودا ۹ روزه عمل کردم. و با اینکه اون حجمش از بین رفته و کیسه شل تر شده ولی با اون چیزی که از فیلم های هیدروسلکتومی شما دیدم الان بیضه عمل شده خیلی با انتظاراتم فاصله داره و حدودا ۳ ۴ برابر بزرگتر از دیگری و سفت و کمی دردناک(مخصوصا با ضربات خفیف) هست. پزشکم پس از یک هفته تو ویزیت گفت طبیعیه و ۳ ۴ ماه زمان می بره برای نرمال شدن اما واقعیتش من کمی جا خوردم از این حالت به همین خاطر می خواستم نظر شما رو هم بدونم که آیا طبیعیه این وضعیت و اگر اینطوره چه اقداماتی می تونم برای جلو انداختن کاهش تورم بکنم؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر فایزه سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    سلام 24ساله هستم ادارم بصورت قطرات درشت نشت میکنه و اصلا نمیتونم کنترل کنم اما موقع نشت کاملا حس میکنم اغلب بعد از دستشویی رفتنم اینطوری میشم وتا ساعت ها ادامه دار کلا خسته شدم وکاملا خونه نشین لطفا بگید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوا رمثانه
  • تصویر کاربر پریا سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    سلام مجدد
    چند روز پیش ازتون سئوال کرده بودم درباره اینکه آیا تشخیص زگیل برای من درست بوده یا نه. شما فرمودین زگیل نبوده با توجه به اینکه جواب آزمایشhpv برای من not detected زده بود و شوهرم هم زگیل نداره من می تونم مطمئن باشم که زگیل ندارم و اون دونه ها چیز دیگه ایی هستن؟ هنوز نگرانم. در ضمن اون خانومی که ازم نمونه گرفت یه نمونه از دهانه رحم برداشت و با یک برس دیگه مثل همون که برای پاپ اسمیر هست چندبار کشید روی دونه ها به طوری که پوستم کنده شده بود. میشه به جواب آزمایش مطمئن بود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      بر اساس ازمایش نیست
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر کرمی.من چند روز متوجه شدم که بیضه سمت چپم کوچک تراز سمت راست است,ولی اخساس درد ندارم,ایا این میتونه واریکوسل باشه؟؟ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونوکنید
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    سلام.دیروز جواب سوال من را ندادی من 27سال سن دارم آلت وبیضه تناسلی من به اندازه یک نوزاد بچه است آیا درمانی وجود داره بیام چون از دزفول تماس میگیرم میخوام ازدواج کنم می تونم یا نه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی ندارد
  • تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام
    من واریکوسل درجه 3 دارم
    الان جدیدا دردی در سمت چپ پایین شکم و در رون چپ پام حس میکنم و تقریبا شدیده
    آیا این دردها ارتباطی با واریکوسل داره یا ن؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سونو کنید
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    با سلام،میخواستم بدانم درایرانم امکان جراحی برای اضافه کردن ب طول آلت هست،اگر هست چقدر تاثیر گذار هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من را بخوانید گویا است
  • تصویر کاربر شاه سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر کرمی یک عکس خدمتتون ارسال میکنم خواهش میکنم مشاهده کنید و بفرمایید آیا اینا زگیل تناسلی هستند ضمنا بعضی مواقع خارش هم داره ممنون از زحمتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      ازمایش hpv دهید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 589 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب