اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر بکران چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    همسرمن حدودا ده زگیل تناسلی درکشاله رانش دارد.درمان این زگیلها با پماد چه مدت زمان میبرد؟و برای اینکه من مبتلا نشوم تا چه مدت نباید مقاربت داشته باشیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام بايد ببينم
  • تصویر کاربر حسن چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر انجانب 40 ساله در حدود چهار سال پیش عمل واریکوسل دو طرفه انجان دادم که بهبودی در تعداد و شکل وحرکت اسپرم دیده که نشد از بعد از عمل هم شرایطم بدتر شد تا اینکه چون مدت بش از 10 سال می باشد که ازدواج کردیم و بچه دارنشدیم امسال به مرکز نابروری اصفهان رفتیم که با انجام آزمایش های پیوست تشخیص به انجام عمل میکرو دادن قابل ذکر می باشد بعد سه ماه مصرف ویتامین سی و ایی و کتوتیفن آزمایش دادم و با معاینه ای که توسط پزشک مرکز روی من انجام دادن تشخیص دادن که واریکوسل عود ننموده جناب آقای دکتر آیا راهی برای بهتر شدن وضیعیت اسپرم هست 2 در صورت انجام عمل واریکوسل آیا نتیجه ای حاصل می شود ممنون میشم که جواب بدین و راهنمایی نماید با تشکر
    ببخشید چون تمام آزمایشها نرسیدن دوباره ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام يك بار عمل كافي است
  • تصویر کاربر حسن پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 416 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما
    جناب آقای دکتر انجانب 40 ساله در حدود چهار سال پیش عمل واریکوسل دو طرفه انجان دادم که بهبودی در تعداد و شکل وحرکت اسپرم دیده که نشد از بعد از عمل هم شرایطم بدتر شد تا اینکه چون مدت بش از 10 سال می باشد که ازدواج کردیم و بچه دارنشدیم امسال به مرکز نابروری اصفهان رفتیم که با انجام آزمایش های پیوست تشخیص به انجام عمل میکرو دادن قابل ذکر می باشد بعد سه ماه مصرف ویتامین سی و ایی و کتوتیفن آزمایش دادم و با معاینه ای که توسط پزشک مرکز روی من انجام دادن تشخیص دادن که واریکوسل عود ننموده جناب آقای دکتر آیا راهی برای بهتر شدن وضیعیت اسپرم هست 2 در صورت انجام عمل واریکوسل آیا نتیجه ای حاصل می شود ممنون میشم که جواب بدین و راهنمایی نماید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      اگر نشد ایوی اف کنید
  • تصویر کاربر م.ک چهارشنبه ۲۶ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    اهل خوزستانم.میخاستم ببینم از روز ویزیت تا اتمام عمل چند روز طول میکشه؟ چون شاغل هستم با چندروز مرخصی کارم راه میوفته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      قبل از حركت با شماره ٠٩٣٥١١٤٢٠٨٠ تماس بگيريد
  • تصویر کاربر حسام چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 651 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ....
    ببخشید دستگاه تناسلی من وقتی نعوض میشه 12سانتو نیم هست وقتی توی ی پزیشن قرار میگیرم کوچیکتر میشه وزن 78 کیلو و قدم 168 هست من تا 68 کیلو هم وزنم اومد ولی دستگاهم بزرگ تر نشد.....
    چون موقع سکس طرف مقابلم میگه کاش کمی بزرگتر بود و کلفت تر چیکار کنم دکتر برام فکر شده....
    این روغن خراطین و لارجر باکس اثری داره؟؟؟
    میخوام حداقل 5 سانت بزرگتر بشه و کلفت تر میشه راهنمایی کنی چون طرف مقابلم ازم خواسته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      طبيعي است راهي ندارد
  • تصویر کاربر ناصر چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 762 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من جوان بیست ساله ای هستم از کوچکی الت جنسی خود رنج میبرم و میخوام ازدواج کنم لطفیا مرا رهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      اگر در حالت نعوظ بيش از ١٠ سانت باشد طبيعي است
  • تصویر کاربر تکتم چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    با سلام واحترام
    من در دوران بارداری وسونوگرافی از جنین متوجه شدم کلیه سمت راست خودم دچار هیدرونفروز شدید وسایز بسیار بزرگ شده وکورتکس ازبین رفته .بعد از بارداری با سونوگزافی مشخص شد کلیه کامل ازبین رفته سوال من این است دکتر کلیه به من گفت کلیه را با لاپراسکوپی برمیدارم ٬اگر نخواهم کلیه رابردارم چه مشکلی ایجاد میشود؟
    با توجه به بزرگ شدن بیش از اندازه کلیه وپر مایع بودن ان ایا احتمال ترکیدن کلیه هست واگر بترکد چه میشود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      بايدمداركتان را ببينم
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    آیا عکس پیوست زگیل تناسلی است ؟
    آیا استفاده از سرکه سیب برای درمان را به لحاظ علمی تایید می فرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      بله فيلم كرايو من در سايتم را ببينيد
  • تصویر کاربر Hossein شنبه ۷ بهمن ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من واریکوسل دو طرفه دارم سمت چپ 3 سمت راست 2.7 هست جواب آزمایش هم خوب بود آیا نیاز به عمل جراحی دارم یانه
    1. تصویر کاربر Hossein شنبه ۷ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام خسته نباشید من ۲۵سال دارم واریکوسل دو طرفه دارم پارسال دو بار آزمایش اسپرم دادم که هر دو بار نرمال بود الان یک سال و نیم بود که کلا درد نداشتم تازگیا درد بیضه چپم قابل تحمل نیست در حالت ایستاده درد ندارم، ولی وقتی روی صندلی یا زمین میشینم بیضه چپم درد میکنه به نظر شما عمل کنم بهتره یا باز آزمایش بدم لطفا جواب بدین ممنون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ بهمن ۹۶( 7 سال پیش)
      باید معاینه کنم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    یک‌هفته پس از کرایو مناطق کرایو شده پوستشان کنده شده
    از چه دارویی برای بهبودش باید استفاده کرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد صبر كنيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 584 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب