اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر اصغر جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    سلام باعرض پوزش به اطلاع می رسانم که در حین زناشویی با همسرم همه چیز عادی الت تناسلی بنده شق بوده ودرحین دخول الت شل شده ونمی توانم کار را انجام دهم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر رامین جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.
    من نامزد دارم حدود ۲۰روز هست که از شهرستان اومدم تهران سر کارم ولی یه هفته بعد از اومدنم بعضی وقتا یه رگی در زیر شکمم سمت چپ که میاد بالا یه درد خفیف میکنه علت چیه اقای دکتر خیلی ذهنمو مشغول کرده.ممنونتونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر ش.ح جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 512 مشاهده پرسش
    باعرض پوزش.فقط یک نکته رو یادم رفت خدمتتون بگم اینکه رابطه من با نامزدم دهانی و مقعدی بودی که البته از مقعد هم بدون دخول بوده یعنی موفق به دخول نشدند ولی چون از طریق تماس پوستی هم احتمال سرایت هست نگرانم...بازم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      نگران نباش
  • تصویر کاربر ش.ح جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر.من طی یکسال با نانزدم چندین بار رابطه داشتم و مدتی پیش متوجه دونه هایی روی آلت ایشون شدم و وقتی ازش پرسیدم زگیل تناسلیه میگفت دکتر گفته فعال نیست منتقل نمیشه...من خیلی میترسم مخصوصا از سرطان دهانه رحم خواستم ببینم چطور میشه بفهمم که آیا منم مبتلا بهhpv شدم یانه؟؟؟و سوال دیگم اینه که اگه اقدام به زدن واکسن کنم در طول مدت6ماهه امکان رابطه با نامزدم رو دارم یا نه؟؟ممنون میشم راهنماییم کنید خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 584 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    جوانی ۳۱ساله ورزشکار و اهل دخانیات نیستم
    در حین سکس مواقعی که تغییر پوزیشن میدهم یا حین گذاشتن کاندوم دچار شل شدن آلت میشوم ولی در موقعی که سیلدنافیل مصرف میکنم این مشکل برطرف می شود لطفا راهنمایی کنید
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 867 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر ، مردی ۴۲ ساله هستم سال ۹۲ پروستاتم در سونوگرافی ۲۰ سی سی و پی اس آ ۲ بود از سال ۹۲ تا سال ۹۴ آزمایش و سونوگرافی انجام ندادم و در سال ۹۴ پروستاتم به ۳۵ سی سی و پی اس آ به دو و هشت رسید تو این دو سال مشکلی که داشتم عصرها تکرر ادرار داشتم ولی صبحها مشکل نداشتم و شبها اگه نوشابه میخوردم برای ادرار چندبار بیدار میشدم و مشکل دیگم این بود که بعد از نزدیکی هر چند وقت یکبار دچار سوزش بودم و پس از ادرار دوباره احساس وجود ادرار داشتم یکماهی است که تکرر ادرار هر دو ساعت یکبار دارم ، سوزش ادرلر هم گاهگاه دارم و شبها هم دو بار برای دستشویی پا میشم ضمنا پی اس آ به ۴ و حجم پروستاتم ۳۵ سی سی شده خواهش میکنم لطف کنید بفرمایید مشکل من چیه و چه داروهایی باید بخورم و آیا مشکل من جدیه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      هر ٦ ماه تكرار پي اس ا كافي است
  • تصویر کاربر یاسر جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    چه روش های برای بزرگ کردن آلت تناسلی وجود دارد آیا قرصهای تبلیغاتی یا اسپری موجوددربازار تاثیر دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      نه همه روغند
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1599 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    کدام یک از قرص هایی که برای زودانزالی توصیه شده مانند داپوکستین ، کلومیپرامین ..... بدون نسخه پزشک از داروخانه قابل تهیه است؟

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      نميدانم
  • تصویر کاربر حامد جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    با توجه عدم توصیه شما به عمل سوم واریکوسل (بعد از 2 بار عمل ناموفق) چه راهکاری برای جلوگیری از ناباروری برای بنده می کنید؟
    با توجه به اینکه نتیجه آزمایش نشان دهنده وجود 73 میلیون اسپرم در یک میلی لیتر منی با 34 حرکت درصد تحرکت (A+B) است، آیا فریز اسپرم لازم است؟

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      نيازبه عمل دوم هم نبوده ١بار عمل كافي است
  • تصویر کاربر Safi جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 755 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من تست سپرم دادم جوابشو نمیدونم خوبه یا بد سن من 26 هست
    Volume.2.5 ml
    Self liquefection. Within 1 hour
    Appearance. Opaque white
    Viscosity. Viscous
    Ph. 8.0
    Sperm count. 38.4 milion/ml
    A rapid linear progressive 20%
    B sluggish linear progressive 30%
    A+B total froward progression 50%
    C non progression 10%
    D immotile sperms 40%
    Stained smear shows about 50-60% of spermatozoa with normal morphology

    Epithelial cells.nill
    Pus cells. 2-4/ hpf
    Sperm clumps.not seen
    Trichomonas.nill
    Candida.nill
    Volume. 2ml or more
    Ph. 7.2 - 8
    Viability.75%more
    Sperm concentration.20 milion per ml or more
    Total sperm count. 40 milion per ejaculate or more
    Morphology 20% or more with normal morphology
    Motility .20% or more rapid linear progressive activity A
    Or 50% or more forward progressive motility A+B
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      حركت كم است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1064 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 727 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب