اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر بدون یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 535 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    اندازه بیضه تا چه سنی رشد می کند؟
    و با عرض معذرت اندازه بیضه های من هم اندازه حجم(تخم بلدرچین یا خرما)است آیا این اندازه طبیعی است؟
    ممنون بابت پاسخ.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      تا بلوغ
  • تصویر کاربر پوریا یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام اقایی دکتر من یک ماه پیش عمل واریکوسل سمت چپ کردم ولی الان رگ هایی بیضه باز بزرگ شده و احساس میکنم بیضه ام کوچک شده ایا به مرور زمان برطرف مبشه یا باید عمل دوباره بکنم؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      بعد از عمل طبيعي است
  • تصویر کاربر عرفان یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    خداروشکر مشکل نعوظ ندارم. فقط تاخیر. خواهش میکنم قرصی معرفی کنین که تاخیر بده وبگین چند ساعت قبل بخورم مچکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب سايت من را بخوانيد
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من راشنبه تو بیمارستان شهدای تجریش ویزیت کردید که عمل واریکوسل انجام داده بودم گفتید که عمل نکرده فقط باز کرده وبسته و سونوگرافی نوشتید جواب سونو عود ریفلاکس وریدی بیضه چپم است امروز هم اومده بودم مطب که منشیتون شماره نداد می خواهم پیش شما عمل واریکوسل انجام بدهم لطفا جوابم را بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      من چنين حرفي نميزنم از من نقل نكنيد
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    میخواستم بدونم هر جلسه کرایو برای از بین بردن زیگیل تناسلی چقدر هست

    برای از بین بردن زیگیل تناسلی چند جلسه کرایو نیاز هست
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر حميد یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 525 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد من يك مرد 62 ساله هستم دقيقاٌ يادم نيست ولي جند سال است كه از تكرر ادار و بي اختيار ي آن در شب و روز رنج ميبرم و قبلاٌ در سونوگرافي هم تشخيض دادند كه مثانه ام كامل خالي نميشود و جديداٌ در آزمايش خوني كه انجام داده‌ام SPA= 1/7 اعلام شده و ناگفته نماند در بعضي مواقع دفع مدفوعم تقريباٌ يبوستي است و بعضي اوقات كه احساس ادار دارم وقتي دستشويي ميروم ادارم دفع نميشودبا تشكر از راهنمائي هاي شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      مال بزرگي پروستات است فيلمهاي پروستات سايت من را ببينيد
  • تصویر کاربر یاسر یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    ایا دارویی برای زود انزالی وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب سايت من را بخوانيد
  • تصویر کاربر f یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 557 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید میخواستم بدون برای آنژیوکراتوم راه درمانی هست همون بیماری پوستی در آلت تناسلی که به صورت لکه های خونی هستش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر شهلا شنبه ۱۷ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی هستم 64 ساله سونو گرافی گرفتم کلیه هام سنگ داره دکتر به من کپسول پروترال داده نظر شما در این مورد چیست ممنون می شوم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      محل واندازه سنگ را بفرماييد
    2. تصویر کاربر شهلا یکشنبه ۱۱ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      سه نفرولیتیاز 5و 4و3 میلیمتر درسینوس کلیه راستودونفرولیتیاز در سینوس کلیه چپ رویت شده که سبب هیدرونفروز نشده است
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۷ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      موثر نيست اب زياد بخوريد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نسیم شنبه ۱۰ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    با سلام واحترام خدمت جناب آقای دکتر
    اینجانب چندی پیش سونوگرافی از کلیه های خود انجام دادم در گزارش سونوگرافی برای کلیه راست اینگونه بیان شده است :اتساع متوسط در کالیسهای مینور و شدید در پلویس بدون اتساع غیر طبیعی در حالب که مطرح کننده UPJO متوسط تا شدید در سمت راست می باشد که باعث کاهش ضخامت کورتکس شده است. از طرفی من خانمی 39ساله هستم که برای باروری نیز اقدام کرده ام و به من توصیه IVF شده است, خواستم از حضرتعالی سوال کنم یا باروری برای مورد کلیه من ضرر دارد و به تشخیص جنابعالی چه اقدامی باید انجام دهم، از طولانی شدن متن عذرخواهی میکنم و پیشاپیش از جنابعالی کمال تشکر را دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۰ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      با اي وي پي مراجعه نماييد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 582 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

تقویت اسپرم و بهبود پارامترهای اسپرماتوگرام (مانند تعداد، تحرک و مورفولوژی) یکی از بزرگترین چالش های زوج…
بی اختیاری ادرار در زنان و سالمندان یک مشکل بسیار شایع و آزار دهنده است که می تواند…
تقویت اعصاب مثانه یکی از اهداف اصلی در درمان مشکلات رایجی مانند مثانه پرکار (Overactive Bladder –…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب