اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (171 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر امیرحسین سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    سوالی داشتم خیلی ممنون میشم پاسخ بدید
    در شبکه اجتماعی تلگرام کانالی داریم مختص ترک خودارضایی
    اگه لطف کنید و این وقت رو داشته باشید ما شما را ادمین میکنیم تا پاسخ سوالات اعضای کانال دراین باره رو بدید و در این امر فرهنگی شرکت کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      وقت ندارم شرمنده
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دکتر عزیز بنده موقعی که احساس ادرار دارم درد خفیفی در هردو کلیه دارم که بعد از تخلیه ادرار خوب میشم آزمایش ادرارم سالم است لطفا راهنماییم کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر نازنین سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    سلام.من حدود 25 سال هست که دستشویی زیاد میرم و جز یکبار چندین سال پیش رفتم دکتر و چون نتیجه ای نگرفتم دیگه نا امید شدم امروز با مطالعه سایت شما علائم خودمو در گروه مثانه بیش فعال پیدا کردم و به درمان یه کم امیدوار شدم.واقعا فکرشو نمی کردم که درمانی واسه این مشکل باشه.خواستم تشکر کنم و بگم واقعا چند درصد امکان بهبودی هست؟البته اکه توی شهر من گرگان بتونم دکتری پیدا کنم که اون تست مخصوص ارودینامیک رو بگیره!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ بايد نوار مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر من الان دوساله که مبتلا ب زگیل تناسلی هستم ساله اول من هشت جلسه برای فریز ب کلینیک ایرانیان رفتم برایه چند مدت خوب بود ولی بعد چند وقت دوباره دراومدن بیشتر شدن ک کمتر نشدن.حالا ب نظر شما من چکار کنم دکتر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      عكسش وا بفرستيد
  • تصویر کاربر ع دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.من یک ماه پیش عمل واریس گرید3 انجام دادم.دوهفته ژیش که برای معاینه بعد ازعمل رفتم دکترگفت خوب شده.اما گاهی اوقات هنگام زور زدن شدید در هنگام ادرار رگ باد می کند.لطفا جواب دهید.ممنون
    1. تصویر کاربر ع شنبه ۲۹ آبان ۹۵( 9 سال پیش)
      .
    2. تصویر کاربر ع پنجشنبه ۱۱ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      اقای دکتر جواب نمی دهید.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      طبيعي است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ژیلا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    باسلام وتشکر از جنابعال در پاسخ به سوال x15c121845به استحضار شما می رسانم ،اینجانب خانمی هستم ۵۴ ساله و یایسه ، گاهی شب ها(حدود سه یا چهار بار در طی سه ماه گذشته ) هنگام خواب مقدار کمی ادرار از من خارج می شود که بلافاصله بعد از خروج بیدار می شوم ولی مانند موضوع سوال یاد شده که اصلا خروج ادرار را احساس نکردم ، این مورد را حس می کنم ولی دیر شده وادرار خارج می شود البته این مورد همیشگی نیست وگاهی اتفاق می افتد حال سوال من این است آیا مورد سوال قبل با این موضوع ارتباط دارد با توجه به اینکه قبل از آن بی اختیاری ادار هم یک یا دو بار در خواب اتفاق افتاده بود؟ آیا این بیماری مثانه است ؟ یا با توجه به مشکلات و بیماری های اعصاب می تواند از عوارض آن باشد؟ در صورت بیماری مثانه آیا امکان درمان توسط جنابعالی وهمکارانتان در مطب وجود دارد یاخیربا توجه به جنسیت من ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      نوار مثانه٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    سلام
    ببخشید هزینه کرایو 5 عدد زگیل تناسلی با کرایو چقدر است؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر علي سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 801 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما جناب دكتر
    من٢١سال دارم و تو يك ماه گذشته دو هفته يك بار خودارضايي انجام دادم ولي انزالي كه انجام شد خيلي سريع بود و مقدار مني كم و زرد رنگ
    موضوع ديگه كه ميخواستم بپرسم از خدمتتون اينه كه من التم كامل نعوظ نمي شود و اگر هم ميشود سريع شُل ميشود حتي براي. إنزال دوم يا سوم هم نعوظ تكرار نميشد آقاي دكتر من مشكل ناتواني جنسي دارم؟؟؟(((حدود دوسال پيش واريكوسل خفيف تشخيص داده شده بود ولي پيگيري نكردم از اون زمان)) چه مشكلي ميتونه وحود داشت باشه با تشكر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر امیری سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر
    شوهر من با وجود داشتن یک فرزند الان بعد از چهار سال و انجام ازمایش متوجه وجود واریکوسل شدیم، این ازمایش:
    Dilution 30
    Concentration 4
    Pr 46
    Im 37
    Np 17
    Head 89
    Tail 11
    اگه میشه بگین بهم در چه وضعیتیه شوهرم، تعدادش میدونم کمه ولی تحرکش چه جوریه خوبه؟ واینکه باید حتما عمل بشه ؟ و چقدر موفقیت امیز میتونه باشه؟
    ممنونم ازتون..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر عباس سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    4 روز است که احساس درد در مثانه دارم که با نشستن و یا راه رفتن بدتر میشود و گاهی در بیضه ها هم احساس درد میکنم ولی مشکلی در ادرار کردن ویا تکرار ادرارندارم بنظر شما مورد حادی است و باید به پزشک مراجعه کنم یا خود بخود خوب خواهد شد با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      سونو كنيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب