اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (171 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر م سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 776 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    من زنی 30 ساله هستم (هنوز حامله نشدم) که در 3 هفته اخیر دو بار در شب خواب ادرار کردن دیدم و همان لحظه از گرمای ادرار بیدار شدم و دیدم جام خیس هست خیلی ناراحتم این مسئله به چه دلیلی اتفاق افتاده و دوست ندارم اصلا تکرار بشه
    ممنون میشم پاسخ بدهید
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد نوار بگيريد
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 675 مشاهده پرسش
    با سلام.
    ببخشید من بعد عمل واریکوسل گرید 3 شدید .بعد 4ماه احساس میکنم میل جنسیم کم شده و موقع تخلیه منی مثل قبل اون پرتاب و جهش قبل رو نداره. انگار دریچه پروستات موقع انزال کم کار میکنه. این الان مشکل محسوب میشه یا نه. در ضمن من مجرد هستم. واقعا ذهنم درگیره که بعدا واسم مشکل ساز نباشه.. ممنون آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      شايد تنگي مجرا داريد
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 634 مشاهده پرسش
    سلام. برای جلوگیری از خروج مایع چسبناک هنگام دفع مدفوع چه باید کرد؟ نیاز به مراجعه به پزشک هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      راهي ندارد
  • تصویر کاربر سارا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 2676 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد خدمت آقاي دكتر.. پدرم ١ ماه پيش با شما عمل باز پروستات داشتند.. دو روزه دچار سوزش ادرار و يكبارم تب و لرز كردن. ميخواستم ببينم علتش چي هست و آيا مشكلي هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام...
    ٢۵سال سن دارم دارای تنگی مجرای ادراری هسم که تا بحال دو بار از تریق سیستوسکپی باز شده والان یک ماه هست که عمل یورو تو پلاستی انجام دادم خاسم بدونم درصد عود چقده ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ار دكتر خودتان
  • تصویر کاربر mohsen سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    سلام.
    عوامل ايجاد واريكوسل جيست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب سايت من را بخوانيد
  • تصویر کاربر عرفان سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    سلام
    من یک پسر17ساله ام از قبل ماه رمضان دچار مشکلی شدم ک هنوز اذیتم میکنه
    حجم ادرار دفعیم کم شده و ادرارم سریعا تمام مبشه و اخر ادرارم ب صورت قطره قطره دفع میشه (بدون سوزش)
    و هنگام بلند شدن یا نشستن یا عطسه در کل زمانی ک فشاری بم وارد بشه مقدار خییلی خیلی کم ازم دفع میش
    لفطا راهنماییم کنید چون این موضوع بدجور فکرمو درگیر کرده سونو گرافی هم دادم از کلیه ها و پروستات و مثانه ک همه چی نرماله
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار مثانه
  • تصویر کاربر عرفان سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    سلام
    من یک پسر17ساله ام از قبل ماه رمضان دچار مشکلی شدم ک هنوز اذیتم میکنه
    حجم ادرار دفعیم کم شده و ادرارم سریعا تمام مبشه و اخر ادرارم ب صورت قطره قطره دفع میشه (بدون سوزش)
    و هنگام بلند شدن یا نشستن یا عطسه در کل زمانی ک فشاری بم وارد بشه مقدار خییلی خیلی کم ازم دفع میش
    لفطا راهنماییم کنید چون این موضوع بدجور فکرمو درگیر کرده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد نوار مثانه بگيريد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر تهمينه سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 563 مشاهده پرسش
    سلام
    آقاي دكتر مادر من در ماه گذشته دچار سنگ كليه شدن كه سنگ در حالب بود وبعد از عمل لوله اي در لوله حالب ايشان كار گذاشته شد. چهارشنبه هفته پيش در عمل دوم لوله از بدنشان خارج شد
    اما درد ايشان ادامه دارد و كليه ها و دلشون خيلي درد ميكنه
    آيا اين طبيعيه يا بايد مجددا به پزشك مراجعه كنند.
    با تشكر از توجه شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر . سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    یک بیمار 61 ساله ای هست که به علت ناراحتی قلب از قرص آسپرین و وارفارین مصرف میکند و در بیمارستان در ناحیه شکم 15 الی 16 عدد آمپول در ناحیه شکم زده است.حالا در حدود 3 الی4 روز به خونریزی ادراری دچار شده است و در ناحیه دور ناف که از قبل آمپول خورده احساس درد دارد.بعد از آزمایش عفونت ادراری هم تشخیص داده شده است.لطفا راهنمایی کنید علت درد و جلوگیری از خونریزی را توضیح دهید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 9 سال پیش)
      عارضه دارو است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب