رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (156 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر reza شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 628 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من پسری 15 ساله هستم تقریبا چاق من مشل کوچکی آلت دارم به طوری که اون 3 سانت است.
    لطفا اگه میشه جوابمو زود تر بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      را بزرگ كردن نيست
  • تصویر کاربر عیسی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 693 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    بنده 4 ماه از ازدواجم گذشته و در رابطه جنسی با همسرم دچار زود انزالی میشم به طوری که نمیتونم همسرم رو ارضاء کنم.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      مطلب سايت من را بخوانيد
  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشی
    من الان به مدت 6 ماه است که التهاب پروستات دارم در ناحیه زیر شکم و بیضه ها احساس درد می کنم و ادرارم به صورت دو شاخه تخلیه می شود انواع آنتیبیوتیک ها رو مصرف کردم اما زیاد فرقی نکرد به خاطر همین خیلی احساس نگرانی می کنم می خواستم نظر شما رو ر رابطه با این بیماری بدونم .. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      اگر زير ٥٠ساليد مهم نيست
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    با سلام، در زیر پوست آلت و سایر نواحی بدن دانه های ریزی مشاهده می گردد که پوست نواحی سایر بدن (که زیر آن دانه های ریز وجود دارد و روی پوست مانند جوش می باشد) خارش دار می باشد. از مدت ظهور در زیر آلت حدود 2 سال و در سایر نواحی بدن حدود 6 ماه می گذرد. تقاضا دارم تشخیص خود را بگویید. با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر م.م شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خسته نباشید
    من جوانی ۲۴ ساله هستم. از قسمت کلاهک آلتم در حالت نعوظ حدود ۷۰ درجه به سمت پایین کج است که مادرزادی است و سوراخ آلتم زیر کلاهک است نه روی ان
    آقای دکتر خیلی سر این قضیه اعصابم خورده
    چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر عليرضا شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت دكتر عزيز
    خانم بنده 5 ماهه باردار مي باشد و در سونوگرافي آنومالي به عمل آمده كليه راست جنين پسر هيدرونفروز حدود 10 ميلي متر در آستانه گريد 3 دارد. آيا اكنون مي شود اقدامي كرد. يا بعد از تولد بايد اقدام نمود. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      كار من نيست
  • تصویر کاربر فرید شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر من 34 ساله هستم دوساله ازدواج کردم یک دفعه دچار سوزش ادار -دردکمر وبیضه ودچار شب ادارای شدم .سونوگرافی دادم دکتر گفت حجم پروستات 37 وداخل پروستات رسوبات کلسیم وجود داره به ابعاد 10*2.5 میتونید راهنمایم کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      نياز به درمان نيست
  • تصویر کاربر مهران شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    در ریشه آلت تناسلی خودم یک زائده های پوستی شکل گرفته بدون مراجعه میتوانم از زگیل بودن آنها اطمینان حاصل کنم؟ سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر رضاجلالی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما جناب دکتر کرمی.ممنون از صبوریتون.من 30 سال سن دارم از بچگی بیضه سمت راستم نزول نکرده بود و خانوادمم هیچ اقدامی انجام ندادن برای اینکه بهم کمک کن.سال 86 و با راهنمایی یک پزشک متخصص و با یه عمل جراحی بیضه سمت راستم رو پایین اوردم ولی اندازش خیلی کوچیکه.اقای دکتر بیضه سمت چپم هم اندازه نرمال نداره ولی از بیضه سمت راستم خیلی بزرگتره.پارسال و به همین علت اتروفی بیضه 2 سمت از سربازی معاف شدم..تا بحال چندبار ازمایش اسپرم دادم و همیشه اسپرمم صفر بوده..توی عکسایی هم که واستون فرستادم lh بنده 13.19هست و fsh28.62 هست.چندتا سوال داشتم که خواهش میکنم ازتون راهنماییم کنید.سوال اولم اینه با این اوصاف و این ازمایش هام امیدی هست که به طوری طبیعی بچه دار بشم؟و سوال بعدیم این هست بنده در شرف ازدواج هستم و نامزدم هم کاملا مشکلم رو میدونه بعد ازدواج مشکلی واسه من به وجود نمیاد واسه عملکرد بیضه هام؟مثلا چون اتروفی دارم یه روزی بیضه هام کلا نابود بشه؟میل جنسیم خوب هست و کاملا نرمال هستم...فقط اگر امیدی هست ممنون میشم کمکم کنید...پزشک شهر خودم کرمان که دقیقا هم اسم و فامیل شما هست کاملا نا امیدم کرد...بازم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر پدرام شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر آقای دکتر
    من پارسال به علت عفونت و سوزش ادرار به پزشک مراجعه کردم که ایشون در معاینات تشخیص واریکوسل دادن. بعد از سونوگرافی معلوم شد گرید 2-3 هستش.
    من هیچ وقت درد بیضه نداشتم و پارسال هم مراجعه ام به خاطر سوزش ادرار بود که معلوم شد دلیلش عفونت ادرار بوده. اما از پارسال هر وقت که مدت طولانی در محیط سرد می نشینم درد بیضه چپ می گیرم که چند روز طول می کشه تا از بین بره و با تکرار شرایط تشدیدش میکنه. پارسال با شروع شدن فصل سرد و قبل از روشن شدن سیستم گرمایشی محل کار همین مشکل برام پیش اومد و حدود یک ماه ادامه داشت و امسال هم تکرار شد و هنوز دچارش هستم. من تو فصول گرم اصلاً دردی نداشتم و در هر دو سال با نشستن طولانی در محیط سرد محل کار این مشکل برام پیش اومد. می خواستم بدونم آیا این درد به خاطر واریکوسل هستش؟ و رابطش با سرما چیه؟
    ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      ارتباطي ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 386 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خدمت دکتر محترم
    بنده وقتی با همسرم نزدیکی میکنم میتوجه میشوم بیضهام سرد میشه خیلی ، ایا این در هنگام نزدیکی ایراد دارد؟؟
    ایا ارتباط جنسی و انزال شدن باعث کاهش ویا ضعیف شدن بیماری واریکوسل میشه ؟؟
    ایا میوه یا چیزی خواصی وجود دارد که این روند را از بین ببرد و یا کند کند ؟واریکوسل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عصبی است
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 885 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 499 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 509 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب