رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمداسدزاده پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    Nima: دكترعزيز سلام وعرض ادب.بنده حدوديك سال ونيم پيش آزمايش دادم واسپرمام از 2ميليون الان با مصرف داروي گياهي وويتامين اي وسي به 200ميليون حجم كل يا 40ميليون در يك ميلي رسيده ولي متاسفنه جهش وموتيليتي بالا نيومئده به حد نرمال.لطفا كمكم كنيد.ممنون ميشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام اگر واريكوسلداريد بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر یاسان پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    دکتر گفتین که کجی التم زیاد نیست و احتیاج به عمل نداره ولی من همین یه ذره کجی رو هم نمیخوام میخوام صاف صاف باشه..هزینه عمل چقدره و چند روز باید تو بیمارستان بمونم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    با سلام من ازمایش اسپرمو گرافی دادم اگر جواب ازمایش رو عکس بگیرم و بفرستم من رو راهنمایی میکنین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      در كل خوب است٢-بايد معاينه بيضه شويد
  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من یه خانم 30 ساله هستم که چند ماه قبل همسرم روی آلت تناسلیش چند تا زگیل به وجود اومد. اوایل فکر نمیکردیم که زگیل باشه، ولی تشخیص دکتر زگیل بود. و ما توی این مدت با هم رایطه داشتیم. یک ماه پیش همسرم کرایو انجام داد که 10 روز بعد کاملاً از بین رفت و خوشبختانه هنوز برنگشته و خودم هم تست پاپ اسمیر انجام دادم و جوابش منفی بوده. سوالی که از خدمتتون دارم اینه که آیا به نظر شما من صد در صد مبتلا هستم و فعلا پنهانه و در آینده بروز میکنه؟ و اینکه تزریق واکسن روش خوبی میتونه باشه؟ خیلی ممنون از وقتی که میذارین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام پس بيخيال. احت باشيد
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    من در اطراف کلیه راستم مدت3ماهی میشه که دردی در حدود10درصداحساس میکردم و سونوگرافی انجام دادم و گفتن کلیه راستت مقداری کوچک هست که مشخص نیست مادرزادی و مربوط به گذشته است یا جدیدا شده خواستم ببینم هیچ راهی وجود ندارد تا مشخص بشه مشکل کوچکی اش و علت این 10 درصد درد در سمت راستم چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام اسپاسم وگرفته گي عضلاني است مهم نيست
  • تصویر کاربر امیررضایی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 9713 مشاهده پرسش
    سلام
    من چند وقت پیش در منی ام حبابا مشاهده کردم پیش دکتری رفتم سونو از کلیه ها مثانه و پروستاتم نوشت که همش طبیعی بود و وزن پروستاتم هم 10 گرم گزارش شد میخواستم ببینم باتوجه به سنم که 19 ساله علت چه چیزایی میتونه باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام مهم نيست
  • تصویر کاربر ارشد پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 8224 مشاهده پرسش
    سلام یکی از فامیل های زن ما در بچگی از ناحیه ی جنسی دچار ضربه شده است.الان که حدود ۱۶سال دارد احساس شهوت جنسی به گفته ی خودش بسیار کم در او وجود دارد و اواصلا نمیخاد به مسایل جنسی حتی فکر کند چون وقتی فکر میکند به قول خودش زیر دلش درد میکند.شدت ضربه به نحوی بوده است که تا ناحیه ی ناف حتی دچار کبودی وخونریزی شده است . دکتر به او گفته که شاید در برقراری رابطه دچار مشکل شوی اما شاید هم به مرور زمان خوب بشود به نظر شما کدام قسمت بدنش اسیب دیده است و ایا امکان درمان او تا رسیدن به یک دستگاه جنسی ایده ال و طبیعی وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد با روانكاو صحبت كند
  • تصویر کاربر مهران پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    باسلام. بنده 30 سالم هست و بخاطر تکرر ادرار سیستوسکوپی کردم از بعد عملم ارضاء میشم ولی انزال منی ندارم. ایا این موضوع حل شدنی هست؟؟؟ و یا همیشه اینجور خواهد ماند. لطفا راهنماییم کنید چون دکترم منو از عوارضش اگاهم نکرد و عملم کرد و الان خیلیییی از این موضوع رنج میبرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام موقتي است حل ميشود
  • تصویر کاربر مصطفی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    Mostafa: سلام آقای دکتر,,,بنده سی سال سن دارم دوسال پیش به دلیل واریکسل شدید سمت چپ عمل کردم و بیضه چپم کوچک شده بود,,,بعد از مدتی متوجه شدم بیضه راستم هم وریدهاش ورم کرده که به دکتر مراجعه کردم گفتن چیزی نیست,,چندین بار دیگر به دکتر مراجعه کردم ولی باز هم جوابی نگرفتم,,رفته رفته بیضه راستم هم درد و هم سوزش دارد,,,و بیضه راستم هم جمع تر شده,,نمیدانم چه مشکلی است,,متشکر میشم اگر راهنماییم کنید,,ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد معاينه كنم٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    Mahdi Ghafouran: بنده یکی از فیلمهای جراحی شما که در آن انحنای آلت تناسلی رو اصلاح کردید دیدم.آیا این جراحی عوارضی هم در پی دارد؟آیا این انحنا برگشت پذیر هست و اینکه اون سیستم گره زدن نخهای غیر قابل جذب باعث عفونت یا از دست رفتن میل جنسی نمیشود؟بنده مایلم این جراحی رو نزد شما انجام بدم اما از اونجایی که ایران نیستم مایلم قبل از اقدام تمام اطلاعات مربوط به این جراحی رو بدونم.با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام حضوري تشريف بياوريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 855 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب