رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    سلام،خداقوت آلت تناسلی من خمیدگی به سمت پایین دارد و میخواهم عمل کنم و آنرا صاف کنم من از حالت نعوظ خود عکس گرفته ام که اگر صلاح بدانید برایتان ارسال کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      زياد است بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر اکرم یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    http://uupload.ir/files/hyu5_img_20170511_171554.jpg

    باسلام وعرض خسته نباشید سوال مورد نظر آپلود ولینک آن پیوست شد ....ازایزد منان سعادت وسلامتی قرین عمر خواهانم...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام نيامده است
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام به جنابعالی
    من نوجوانی شانزده و نیم ساله هستم و از کودکی مبتلا به عارضه الت مخفی هستم اما اکنون والدینم فکر می کنند مشکل من رفع شده.من در حالت عادی التی شاید سه سانتی متری داشته باشم ولی در حالت نعوظ به حدود سیزده سانتی متر می رسد و با توجه به تصاویری که در اینترنت مشاهده کردم فهمیدم بیماری الت مخفی دارم و هم اکنون امکان مراجعه به دکتر را تا یک سال اینده ندارم . سوال من این است که ایا اگر سال اینده عمل جراحی یا درمانی دیگری انجام دهم مشکل من رفع می شود و ایا عمل سرپایی است؟ متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مهران شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    باسلام خسته نباشید.
    من حدود 2ماه هست که اطراف آلت تناسلیم دردشدیدی احساس میکنم وهمچنین گاهی اوقات اطراف کشاله ران وبعدازانزال دردشدیدی آلت مرامیگیرد.
    هنگام مقاربت دیرانزال میشم ولی وقتی یه چیزتحریک آمیز میبینم فورا تحریک میشم واگربه آلت خود دست بزنم فورا انزال میشم.
    بنظرشما این یه مشکل جدیه؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اين درد ها مهم نيست
  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمته آقای دکتر, بنده در کلیه راستم سنگ 10 میلی متری بود که سنگ شکن صوتی کردم که خدارو شکر بعد از چند روز دفع شد ولی ۱۰ روز بعدش دچار درد شدید کمر و پهلو شدم و تب و لرز شدید که خودم فکر کردم انفولانزا گرفتم تب ولرزم به حدی بود که مرگ رو با چشام دیدم, مجدد سونو دادم که در جواب نوشته بود: کلیه راست استاز مختصر ادراری دیده میشود. چیکار باید کنم دکتر? الان تب ولرزم کمی بهتر شده ولی خیلی میترسم که دوباره این حالت برگرده. دکتر فقط آنتی بیوتیک داد و چیزی نگفت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سي تي اسكن پگيريد ازنظ گير افتادن سنگ در حالب
  • تصویر کاربر سبيده شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    دختري٣٠ساله هستم.ارتباط مقعدي داشتم.زكيل كرفتم.اما شريك جنسي ام رفت دكتر و اون نكرفته.من بشدت ناراحتم ميخوام راه درمان سريع انجام بشه.دكتر رفتم كفت اين زكيل بايه نداره.محلول داده داررم استفاده ميكنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بهترين درمان كرايو است فيلم من را ببينيد
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشد آقای دکتر تقریبا 5 سالی میشه. ببخشید .در حین خودارضایی احساس کردم که انتهای الت چیزی جمع شد داخل . از ان موقع ناتوانی جنسی دارم . الت شل هست نسبت به قبل.و یکم بی حس. نعوظ دارم زیاد نه . بعضا در حین ادرار احساس میکنم در الت میمونه.تازه گیا هم هنگام صبح در نعوظ درد هم دارم..پزشک متخصص مراجعه کردم .سونو کالر داپلر گرفت..چندتا دارو و امپول تجویز کرد که تاثیر نداشت . چکار کنم اقای دکتر.مشکل خاصی هست مراجعه کنم مطب؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید.آقای دکتر بنده22ساله و مجرد و با معاینه پزشک بیضه چپ واریکوسل گرید2 دارم.با انجام ازمایش اسپرموگرام نتایج زیر گزارش شده است:
    volume:7
    color:milky
    viscosity:normal
    ph:alakaline
    liquefaction:normal
    total sperm count:52
    abnormal morphology:20
    motility 1st hour:60
    morphology:80
    w.b.c/h.p.f:3-4
    به نظر شما آیا جراحی احتیاج است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام مجموعا خوب است
  • تصویر کاربر مرتضی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    آزمایشpsaدادم جوابش 207میخواستم ببینم چه درمانی لازم است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      خيلي بالا است سريعا نمونه برداري كنيد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ از نظر سرطان پروستات
  • تصویر کاربر واحد دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    با عرض سلام..من بعد یک ماهو تیمی است که چندین بار رابطه محافظت نشده داشتم.بعدش مریض شدم.سوزش وتکرار ادرار داشتم.مایع خروجی از الاتم زرد وبد بو بود.ولی ترشحات نداشتم.سردرد.کمر درد.حالت استفراق..بی حالی.درد کشاله ران..تورم بیضه هام..و خارش نوک الات تناسیلم قرمز شده .وچندین تاول ریز لبه الاتم زده که خیلی خارش وگزگز دارند.ودر انتهای زبانم هم چندین جوش قرمز رنگ زده ولی دردی ندارند..الان هم حالت گلو درد و سرماخوردگی پیدا کردم..رفتم دکتر .دکتر گفت کالمیدا گرفتی واسم دارو تجویز کرد .ولی بعدا اتمام داروها سوزشم قطع شده ولی هنوز تاولهایم در اطراف الات .و گلوم دارم که اصلا خوب نشده اند.و خیلی هم بی حالم..دکتر ازتون ممنون میشم.راهنمایم کنید خیلی نگرانم..منتظر جوابتون هستم..خدا ازتون راضی باشه
    1. تصویر کاربر واحد یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      دکتر ازتون ممنون میشم جواب بدین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      احتمالا تبخال است
    3. تصویر کاربر واحد یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام دکتر .شرمنده دوباره مزاحمتون شدم .شما در جوابم گفتید احتمالا نپخال.است پس چرا خوب نمیشم.همش اسحالم حالم بده.بیحالم احساس تشنگی زیادی پیدا کردم. تورخدا دکتر راهنمای کنید من از شهرستان مزاحم میشم..یک جوابی بدین خیالم راحت بشه.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب