رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و تقدیم احترام ، من مجرد و دارای 19 سال و 11 ماه سن هستم . با عرض پوزش آلت من به طور مادر زادی انحنا داشته و در حالت نعوظ بیش از 30 درجه ( تقریباً 45 - 50 ) درجه به سمت چپ انحنا دارد. به سه تن از همکاران اورولوژیست شما در شهر خود خودم رشت مراجعه کرده ام و تشخیص به جراحی داده اند . اما مایلم این عمل را با توجه به حساسیت فوق العاده آن نزد پزشک مجربی چون شما انجام دهم . بسیار ممنون و سپاسگزار خواهم شد چنانچه مرا مورد یاری و راهنمائی ارزشمند خود قرار دهید . در ضمن چون پدرم کارمند بازنشسته صدا و سیمای رشت بوده از بیمه صدا و سیما و بیمه تکمیلی پارسیا برخوردار هستم. با یک دنیا سپاس امیر پویا بخشی نژاد از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      اين را بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر سمانه چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام
    چند روز است که در قسمت پهلوی چپ زیر قفسه سینه و سمت چپ مثانه و شکم احساس درد و گرفتگی های پی در پی می کنم و قدرت نگهداری ادرار هم کم شده با خوردن کوچکترین مایعاتی نیاز به تخلیه ادرار دارم و حدود 2 ماه قبل به فاصله دو هفته علائم تب و سردرد و کمر درد و درد زیر شکم به همراه دوره پریودی داشتم که با استراحت حل شد. ولی درد زیر شکم سمت چپ از آن زمان چند روز وجود دارد بعد کم میشود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر روزبه چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 58 سال سن دارم در سال 93 بعلت کنسر پروستات عمل رادیکال پروستاکتمی انجام دادم ودر سال 95 با psa 0.5 سی وپنج جلسه پرتو درمانی شدم در حال حاضر 13 ماه از پرتو دارمانی گذشته psa 0.7 شده است ضمن اینکه 6 ماه قبل ادرار خونی داشته ام که با عمل سیستوکمی از مثانه تشخیص یک توده خونی بوده که با برق دادن حین سیستوکمی ونمونه برداری نسبتا بهبود یافته ام ونتیجه پاتولژی ان چیزی مشخص نشد الان بی اختیاری قطره قطره ادرار دارم وافزایش psa به 0.7 دارم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      اين درمان ندارد بايد با ان زندهگي كنيد
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب اقای دکتر کرمی
    30 سالمه و مجرد هستم
    اولین مشکلم اینه: ازدوران بلوغ دچار کجی زیاد الت به سمت پایین هستم الت پر خون میشه اما بسمت پایین کجه بطوری که برای دخول باید با دست الت رو وارد کنم و الت از وسط کج میشه و اگه بدون کمک دست فشار بیارم خیلی خم میشه یا دخول انجام نمیشه ایا نیاز به عمل دارم؟و امکان عمل وجود داره؟
    مشکل دوم اینه : در حالت نعوظ به سختی الت رو میتونم به سمت بالا بیارم و باید فشار خیلی زیادی به خودم ببارم تا الت به سمت بالا (همون راست شدن)برسه یعنی خون داخل الت میره ولی باید فشار بیارم تا الت پرخون تر بشه و بسمت بالا بیارم
    میخاستم بدونم علت این مشکل چیه؟و اگه درمان داره راه حلش رو بفرمایید
    مشکل سوم اینه: که اگر به رابطه فکر کنم یا اگر دخول انجام بدم و یا لمس بشه التم نعوظ خوبی داره ولی به محض اینه لمس نشه یا دخول انجام ندم التم در مدت زمان خیلی کوتاهی نعوظ رو از دست میده میخاستم علت و راه درمان رو بفرمایید
    درضمن جناب دکتر مشکل قلبی عروقی تنفسی و غیره ندارم
    نعوظ صبگاهی هم نه همیشه ولی بعضی روزا دارم
    و 7ماهه دچار پروستاتیت شدم و خیلی بزرگ شده ک البته سوزش و درد و هیچ علامتی نداره مشکلاتی ک مطرح کردم قبل از بیماری پروستاتیت وجود داشت
    پزشک هم الت رو معاینه کرد مشکل پیرونی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      در تينده اگر مشكلدخول داشتيد درست ميكنم اينهابيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر مهران چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    با سلام
    خواهشمندم آزمایش پیوستی را در صورت امکان تفسیر بفرمایید ۳۴ ساله هستم. یک فرزند دارم ۵ ساله. و قصد اقدام برای فرزند دوم را دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      بسلامتي اقدام كنيد به مدت يك سال
  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر من 33 سال دارم و در اطراف الت تناسلی خودم زیگل ها رو مشاهده کردم به دکتر هم مراجعه کردم و تایید کردن زیگیل ها رو
    ولی چون با همسرم چندین بار رابطه داشتم و به دکتر زنان هم نراجعه کردم در معاینه آثاری از زیگیل چه در اطراف آلت تناسلی و چه در داخل چیزی مشل هده نشده و برای همسرم آزانیش پاپ اسمیر نوشته و گفتن نیازی به آزمایش hp pcr نیست
    ایا ایشون هم الان مبتلا هستن ؟
    من برای خودم که به آزمایشگاه سر زدم که پاتو لوژی ویروس شناسی هم دارن البته از روی خون نه از روی خود زیگل نمونه برمیدارن نه از طریق خون ،به نظر شما برای این که متوجه بشم همسرم الوده شده یا چه کار کنم
    من ساکن ارومیه هستم؟ شما چه پیشنهاد و راهکاری پیشنهاد دارین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      فقط پاپ اسمير كافي است سالي يك بار
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر سونوگرافی رامیفرستم براتون لطفا اگه مشکلی هست بگیدبعدآیاسنگ موجود کلیه بایدباسنگ شکن شکسته شود یا عمل شودحدودبیست روز هست که دردزیادهم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      معذرت از تاخير در جواب دهي تبن سنگ اورژانس بايد عمل شود فيلم سنگ حالب من را ببينيد ٠٢١٢٢٦٤٣٧٤٤ خارج از نوبت بفرمائيد وقت دهند
  • تصویر کاربر ملیحه چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    وجود چند قطره خون بعد از ادرار در پسر بچه شش ساله چه علتی دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      مهم نيست سونو كنيد ازمايش ادرار انجام دهيد
  • تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1907 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    من انحراف آلت تناسلی رو یکبار عمل کردم و بغلت پارگی سوچورهای داخلی عمل موفقیت آمیز نبود و متاسفانه انحراف با ضرب بیشتری برگشت.
    به نطرتون امکان درمان انحراف من با آمپول زیافلکس وجود داره؟
    ممنون میشم در این مورد منو راهنمایی کنین چون از نظر روحی هم خیلی برام آزارنده است.
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      تنها را ه تكرار عمل سرپائي است اين داروها اساسا دروغند وبي اثر
  • تصویر کاربر سیاوش چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز وقتی درد و رنج روزهای قبل از عمل را بیاد می‌اورم ، بر خود واجب میدانم که بارها و بارها تشکر و قدردانی‌ام را اعلام و تقدیم نمایم....انشاءاله دو ماه بعد که فرمودید در مطب خدمت میرسم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      در خدمتم خدا وا شكر
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 855 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب