رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشد بنده الت تناسلیم در حالت نعوض 89 سانتی متر هست واین مسیله جدی برام خیلی در دسر ساز شده به طوره که با همسرم داره کارمون به جدایی میکشه میخاستم ببینم چه راهی وجود داره که من بتونم اندازه عالت تناسلیم رو چند سانتی افزاشیش بدم ممنون میشم راهنمایی کنید اقای دکتر مرسی خدا خیرتون بده .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      راه بزرگ كردن الت وجودندارد
  • تصویر کاربر شريفي چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت دكتر كرمي
    من به تازگي نامزد كردم با آقايي كه متوجه شدم كه در هنگام برانگيختگي و نعوظ آلت سفت ميشه اما نعوظ آلت رو به پايين است و انحراف آلت به سمت راست دارند و آلت كاملا شكل صاف ومستقيم نداره و كمي منحنيه همين خاطر سوالي كه از شما دارم اين است كه آيا اين حالت طبيعي هست يا خير؟ و ممكن است در روابط جنسي ما در آينده نزديك كه ازدواج كرديم مشكلي ايجاد كنه ؟ اين حالت ناتواني جنسي محسوب ميشود و درمان ميشود؟با تشكر از شما دكتر گرامي ايشون معتقد است كه با دست ميتوان آلتي كه سفت شده رو بالا آورد و وارد واژن كرد و زاويه يا بالا پايين بودن آلت تاثيري در رابطه جنسي و كيفيت آن ندارد شما تاييد ميكنيد؟در صورت امكان زاويه اي كه آلت با بدن بايد داشته باشد رو بفرماييد و اينكه چطور ميشه اندازه گيري كرد؟ با سپاس
    1. تصویر کاربر شريفي دوشنبه ۱۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام دكتر لازم ب ذكر است كه نامزد بنده كه در رابطه با ايشون سوالم رو الان مطرح كردم ٢٩ ساله دارن .سپاس
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      اگر مشكل دهول نداريد مهم نيست
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      دخول
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهران چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    با سلام
    چندماه است يه چيزي شبيه زيگيل روي التم است
    نه درد داره نه اندازه تغير كرده نه ترشح
    تماس محافظت نشده داشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      زگيل است
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد كرايو كنيد فيلم من را ببينيد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      در سايتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سیف چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر بزرگوار
    یک ماه پیش تیره برداری 6 قسمتی انجام داده ام 5 قسمت سالم و فقط یک قسمت 20 درصد آلودگی دارد.
    در گزارش پاتولوژی قید شده بیماری منتشر نشده است آیا بعد از عمل امکان بازگشت بیماری وجود دارد؟
    لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد بيائيد ببينم
  • تصویر کاربر بینام چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب خدمت دکتر کرمی.
    مردی 30 ساله هستم. سنگی به اندازه 4 میل در کلیه سمت چپم دارم. یک ماه قبل با توجه به خونریزی مکرر ، توسط پزشک متخصص ، سیستوسکپی شدم و پزشک گفتند که هیچ مشکل یا عارضه خطرناکی وجود نداره. دکتر دستور به مصرف مایعات زیاد دادند و ورزش. اما الان با اینکه گفتند مشکلی نیست همچنان خونریزی ادامه داره و گاهی چند روز متوقف میشه و دوباره ادامه پیدا میکنه. معمولاً در حالت انگیختگی بدون خروج منی مقدار کمی خون ریزی اتفاق میفته. گاهی هم در خواب با احساس کمی درد و سوزش یک قطره خون خارج میشه.
    میخواستم بدونم با این شرایط آیا امکان اقدام برای بارداری وجود داره یا باید دست نگه داشت یا این مساله حل بشه؟ اساسا این مشکل چطوری قابل حل هست؟ چون من سیستوسکپی هم کردم و مشکلی دیده نشده .
    ممنونم از توجهتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      تنها جائي كه خونريزي مهم نيست مايع مني است لذا نوران نباشيد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      نگران
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر زينب چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشي ...خانمي هستم سي ساله ده ساله كه ازدواج كردم همسرم اسپرصفر است باردار نشدم وبه بيمارستان ها سراسر كشور مراجعه كرديم متاسفانه درماني نداشته وتنها روش اهداي جنين بوده يك بار اقدام كردم وجواب نگرفتم ،خواستم اگر راهي وجود داره راهنمايي كنيد ممنون هر دو بيضه عمل وايكوسل انجام شده ونمونه گيري ازبيضه كه حتي داخل بيضه هم اسپرم وجود نداشت .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      فقط از طريق مراكز ناباروري ايگيري كنيد
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    روی سطح بیضه چپم زائده ای لمس میکنم و با لمس اون زائده احساس درد میکنم.رفتم دکتر گفت واریکوسل است ولی مقالاتی که از شما خوندم واریکسل مربوط به ورید میشود .آیا میتونه سرطان بیضه باشه و اینکه سرطان بیضه با سونوگرافی مشخص میشه؟چون توی سونوگرافی هم واریکوسل نوشته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سونو كنيد بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر حسینعلی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 349 مشاهده پرسش
    سلام استاد اندازه پرستات
    ابعاد48+40+42 میلیمتروحجم آن44 سی سی میباشد. پ اس ای حدودیک هست در آزمایش. شبی یک کپسول امنیک میخورم. پیشنهاد شما چیست؟ ساکن مشهد هستم وسنم 55 سال. ممنون از راهنمایی شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      ادامه مصرف امنيك شبها يك عدد
  • تصویر کاربر آیت شنبه ۱۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    بنده 55 سال دارم وازهمان اول مقداری زود انزالی داشتم ولی چند سال است که خیلی سریع اتفاق میافتد و آلت تناسلی هم استقامت ندارد نا گفته نماند چند سال است قرص قند و قرص فشار استفاده میکنم و اعصابم هم ضعیف شده و خیلی زود جوش میآورم و برای نزدیکی دچار مشکل شدم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      زود انزالي بيشتر عصبي ودرمان قطعي ندارد
    2. تصویر کاربر آیت چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      باسلام دکتر راهنمایی بفرمائید چکار کنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد حضوري صحبت كنيم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر داود چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    64 ساله دیابتی با انسولین
    پی ای ا فری 1.2
    پی اس ا 4.6
    ای مشگل پروستات دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      نه فعلا فقط پي گيري
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 855 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب