اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر تیرداد چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    من در چند آزمایش psa که در ابتدا از 4 شروع شد و آخرین به 67 رسیده البته در طی 10 سال و معاینه دو ماه پیش که دکتر انجام داد به این نتیجه رسید که با بیوپسی کنم و دیروز به اتاق عمل رفتم و با بیهوشی بیوپسی کردند و بعد از چند ساعت ترخیص شدم و در ابتدا مهر جواب پاتولوژی من داده میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      با جواب پاتلوژي مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر ارسلان چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    چند سالی هست هر چند ماه یک بار پوست زیر کلاهک التم خود به خود قاچ میخوره و کم کم زخم می‌شه و به شدت درد ناک
    داخل پیجتون خوندم گفته بودین مشکوک به نوعی قارچ هستش
    همیطور هست یا نه ؟ اگه قارچ هست چه کاری باید بکنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید.
    آلت من هنگام نعوظ تقریبا موازی با بدنم میشه و زاویه کمی رو با شکمم داره...
    بنظرتون مشکل سازه؟
    و اینکه باید سریع درمان شه یا هر زمان اقدام شه مشکلی نیس؟
    و دوره نقاهت بعد از عمل چقدره؟
    چه مدت بعدش میشه به کلاس درس برگشت؟
    عکسش رو میفرستم...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.
    آلت من در حالت نعوظ تقریبا در حالت موازی با شکمم قرار میگیره( زاویه کمی داره باهاش)
    بنظرتون مشکل سازه و نیاز به اقدام درمانی داره؟ و فوریتی توی اقدام به درمان هست یا میشه بعدا هم انجام داد؟ عکسش رو میفرستم.
    زاویه کمتر از چیزی که توی عکس هست در حالت نعوظ کامل....تا عکس رو بگیرم یکم زاویه بیشتر میشه وقتی از نعوظ در میاد...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر اسپرم چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1219 مشاهده پرسش
    سلام. من یه فرد عادی هستم و هیچ چیزی درمورد نحوه استفاده از میکروسکوپ را ندارم.
    بنده چون به شدت انسان کنج کاوی هستم میخواهم از میکروسکوپی بخرم تا با ان بتوانم اسپرم خودم را مشاهده کنم

    لطفا شما فقط بگویید برای دیدن اسپرم میکروسکوپ باید چند درجه زوم شود تا بتوان اسپرم را دید؟
    مثلا هنگام خرید میکروسکوپ نوشته درجه بزرگ نمایی 1000X
    شما بگویید که درجه باید چند باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    علی:
    سلام اقای دکتر.پسری هسم 20سالمه.
    الان تقریبا6ماه.. وقتی میرم دستشویی.ادرار کنم.ادرار بصورت کامل تخلیه نمیشه.بعد دستشویی.چند قطره به طورمداوم خارج میشه.سونگرافی انجام دادم 26سی سی افزایش یافته.الان هم 2ماه که ازداوج کردم.نسبت به قبل کمی خوبه ولی باز هم این حس دارم.ایا این عفونت به همسرم منتقل میشه...امکان ناباروری هم دارم یانه..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر سیفی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 523 مشاهده پرسش
    با عرض سلام - جناب آقای دکتر با عرض معذرت مردی 44 ساله مجرد هستم مدتی است اتفاقی متوجه شدم که نعوظ ندارم (قبلا به هیچ عنوان اینگونه نبود)آیا لازم است که به پزشک مراجعه کنم یا نزد شما بیایم درضمن ازبهمن ماه پارسال یعنی سال 96 طی آزمایشات متوجه شدم که قند خون و تری گلیسیرید بالا دارم و رپاگلیناید 1 و جم فیبروزیل 300 و لوزاتن 25 و امگا3 روزی یکبار مصرف می کنم و تحت نظر فوق تخصص غدد می باشم که تقریبا الان همه چیزم طبیعی است با مصرف داروهای فوق. تست ورزش و اکو هم انجام دادم قلبم طبیعی بود چون بهمن پارسال درد در ناحیه لگن داشتم بعد از ام آر آی به من گفتند مقداری سر فمور سیاه شده است حالا با توجه به این توضیحات و اینکه مجرد هستم می تواند در آینده یا حین ازدواج برایم مشکل ایجاد کند یعنی الان به شما مراجعه کنم یا بعدا . با تشکر از جنابعالی ممنون می شوم اگر پاسخ دهید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر ف چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    باسلام و وقت بخیر
    آقای دکتر بنده از بیماران شماهستم باتشخیص مثانه بیش فعال. 28 ساله و الان اواخر بارداری. در طول بارداری مشکل خاصی نداشتم بعضا گاهی با تکرر ادرار و بی اختیاری مواجه میشدم.اما الان برای انتخاب نوع زایمان خ تردید دارم. و سوالم این هست ک ایا خانمی با شرایط من میتونه زایمان طبیعی و تجربه کنه یاخیر؟ پزشک زنان تاکید داشتن حتما نطر شما رو بپرسم. ضمنا بنده قبل از بارداری یوریناسین یا ویزی کر هر 12 ساعت میخوردم ک در طول بارداری قطع کردم. باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر قاسمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 414 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر برای پر کاری مثانه خدمتتون آمدم برام قرص تروتودین ۲میلی گرم روزی دو عدد تجویز کردید ولی بهم نمیسازه باعث درد شدید کلیه وانسداد ادرارم میشه داروی جایگزینی وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 3284 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر این ها شبیه خال هست چیه روی التم نگرانم کرده تورو خدا کمکم کنید میترسم چیزه بدی باشه.یه جا خوندم بونوئید پاپولوزیس میتونه باشه. اخه من زگیلی نداشتم که به ظاهر دیده بشه و بخواد تبدیل به بونوئید پاپولوزیس بشه. اگه باشه درمان داره؟؟ من حال روحیم خراب شده دکتر کمکم کنید بونوئید پاپولوزیس درمان شدنی هست؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب