اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مرامی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    با سلام.
    پسرم 4 ماهشه.
    ختنش کردیم در 1 ماهگیش و بدون هیچ مشکلی.
    ولی الان احساس می کنم نو التش(سوراخ خروج ادرار) قرمز شده و انگار کمی خوردگی داره.
    عفونت ادراری نداره.
    هیچ درد و ناراحتی هم بروز نمی ده.
    لطف کنید کمک کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر اطفال نشان دهید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      یا عکسش ا بفرستید ببینم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر میلاد یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    باسلام
    من 25 سالمه و تقریبا از کلاس اول دبیرستان (15 سالگی) تا الان خودارضایی می کنم ( یه مواقعی هرروز یه مواقعی یه هفته یا دوهفته یکبار). تقریبا دوسه هفته هست که می بینم ادرارم اوایل کار تقریبا برای یک ثانیه دوشاخه میشه و بعد یک شاخه میشه.البته این برای مواقعی هست که ادرارم به شدت خارج میشه اما اگر ادرارم کم و بی فشار باشه تقریبا دوشاخه س اما درد یا سوزشی احساس نمی کنم.
    آیا این دوشاخه شدن به خودارضایی من مربوطه؟؟ و آگه اره ایا با کم کردن خودارضایی مثل دفعه قبل میشه؟

    و آیا الآن دچار مشکلی شدم که ادرارم این شکلیه ؟؟

    کلا چکار کنم. ممنون راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      تنها راه درمان قطع خود ارشایی است
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.من سه ماه پیش ۱۰ تا پماد آلدارا شب در میان استفاده کردم ی تعداد حذف شدن بعد از چندوقت دوباره درومدن.سه عکس اول مربوط به قبل از مصرف آلدارا و سه ماه پیشه .عکس آخر هم جدیدترین عکسه بعد از ۳ ماه.الان هم سرشون انگار خشک شده.چکار باید بکنم؟ممنون از پاسختون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      اینها زگیلند ودرمان کرایو02122642744
    2. تصویر کاربر امیر یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      اقای دکتر من هفته دیگه میام تهران.در یک جلسه برطرف میشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      در خدمتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر alirezaem یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 517 مشاهده پرسش
    سلام من هفت سال ازدواج کردم .به تازگی قصد بچه دار شدن پیدا کردیم این ازمایش اسپرم رو انجام دادم .میخواستم نظرتون رو بابت جواب بدونم .با سپاس
    1. تصویر کاربر alirezaem یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      چرا به سوال جواب نمیدی
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      کیفیت پایین است سونو بیضه کنید بفرستید ببینم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر احمد یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 468 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، من ۴۴ سالم و دو هفته است تشخیص التهاب پروستات دادید ، همسر بنده یک هفته است اکرمی احساس سوزش ادرار و فشار مثانه داره ، آیا مشکلی باکتری مشترک داریم ؟ چه آزمایش دقیقا باید انجام بده ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      2هفته انتی بیوتیک بخورید کافی است
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 504 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر من 24 سالمه مشکل تکرر ادرار دارم ینی در روز تقریبا زیاد میرم دسشویی ازمایش کامل هم دادم همه چیز خوب بوده اما این دفعات دسشویی رفتنم مختل کرده زندگیم. در حین رابطه جنسی هم ادرار میگیرم باید چیکار کنم اقای دکتر؟ ایا قرص تولترودین و یا سولیفناسین مصرف کنم خوبه؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      باید تست نوار مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر سامان یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان. من 25 اردیبهشت سال 98 پیش شما به روش میکروسرجری سمت چپ رو عمل واریکوسل کردید. تقریبا یک ماه پیش من سونوگرافی کردم که به من گفتند هنوز هم واریکوسل دارم و در عمل قبلی تمام رگ های وریدی شما اصلاح نشده است و دارای هیدروسل خفیف نیز شده ام. آزمایش اسپرم دادم که قبل از عمل 11 میلیون اسپرم داشتم و بچه دار شدم اما الان به نیم میلیون تقلیل پیدا کرده حال به نظر شما چه مشکلی میتواند باشد؟ و آیا طبیعی است؟ و اگر طبیعی است تا چه مدت دیگر باید برای برگشت اسپرم به مایع منی صبر کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بعد از همل سونو هميشه گزارش عود تشتباهي ميكند كه اساسا اشتباه است لياييد معاينه كنم
    2. تصویر کاربر سامان جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر جان من در شهرستان هستم و حدود ۹۰۰ کیلومتر با تهران فاصله دارم. میخواستم در رابطه با کم شدن مقدار اسپرم پاسخی دریافت کنم که آیا تا چه زمانی باید منتظر برگشت اسپرم بود؟ و آیا اصلا این میزان کاهش اسپرم بعد از عمل طبیعی است؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بعد از عمل طبیعی است نیاز به عمل مجدد نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    من 39 سال سن دارم .
    آقای دکتر سونگرافی شکم انجام دادم و بابت پروستات این موارد گفته شده است.
    پروستات با اکوژنیسته افزایش یافته به ابعاد 33mm×38mm×30 mm و حجم تقریبی 20CC.
    تصویر لایه کلسیفیه در در ناحیه سانترال پروستات مشاهده شده است.
    حدود پروستات صاف و منظم می باشد.

    جواب متن بالا بود.
    ممنون می شم که بررسی و اطلاع بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      در سن شما اینها اصلا مهم نیستند ودرمان نمیخواهد
  • تصویر کاربر فرخی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    یه گوشت اضافه رو لبم هست میخواستم بدونم زگیل هست یا نه؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بهترين درمان ان كرايو است من در خدمتم
  • تصویر کاربر m.imani یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 528 مشاهده پرسش
    با سلام 42 ساله هستم و دیورتیکول مثانه دارم ٫ دکتر مهدوی مشهد دیورتیکول ها را مادرزادی تشخیص دادن ٫ مشکلی که دارم تکرر ادرار در زمان خواب است و فشار تخلیه ادرارم هم کمه ، امنیک و باکلوفن برام تجویز کردن که مشکل کمی فشار ادرار کاملا حل شده و تکرر ادرار شبانه هم کمتر شده اما مشکل خواب آلودگی و عدم تخلیه منی هنگام مقاربت دارم ٫ ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      باید تست ارودینامیک بگیرید۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 525 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 554 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1064 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 726 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب