اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سینا شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 14935 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پسری 15 ساله هستم التم در هنگام نعوظ از بیخ الت روی شکمم در حالت دراز کشیده است و وقتی میخوام از روی شکم بلندش کنم درد میگیره و صاف نمی ایسته و این حالت وقتی خودم به صورت خوابیده ام رخ میده و وقتی می ایستم التم چند درجه پایین تر میاد اما نمیتونم کاملا به روبرو قرارش بدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      اين نياز به درمان ندارد
    2. تصویر کاربر سینا سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      دکتر عکس هایی که دادم خدمتتون رسید؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      بله
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عامر شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    سلام
    آلت بنده در حالت نعوذ به میزان 45 درجه به سمت چپ انحراف دارد
    قبلا یه عکس فرستادم ولی ظاهرا چون در عکس بنده کمی با دست آلتم را صاف کردم، فرمودین زیاد کج نیست
    برای درمان باید چکار کرد و در صورت نیاز به عمل هزینه عمل چقدر می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      بياييد با عكس طبيعي حضورب ببينم
    2. تصویر کاربر عامر سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      بیام مطب؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      بله
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ، من دانشجوی پزشکی ام 27 سالمه از رو کنجکاوی ازمایش هورمون دادم همه هورمونام نرمال بود(تیرویید, تستوسترون،و...) ولی هورمون fsh مقدارش 10.2 بود و upper limit ازمایشگاه 10 بود. هیچ مشکلی ام سابق نداشتم . الان نگرانم 10.2 بالا نیست چی کار کنم میترسم موقع ازدواج مشکل باروری پیدا کن.لطفا کمکم کنید با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      ازمايش اسپرم دهيد
  • تصویر کاربر گل سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من 34 سال دارم و در استانبول زندگی میکنم و دیروز با درد و سوزش ادرار خونی به دکتر مراجعه کردم و متوجه شدم که در کلیه چپم سنگی به ضخامت 8-9 میلیمتر موجود هست. وزن من 53 کیلو هست و خیلی از دکتر ها میگن که اگر بروم برای پرتوشکنی، کلیه عادت میکند و مرتب سنگ سازی میکند. من ورزشکارم و مرتب شنا میکنم و دستگاه های هوازی استفاده میکنم. و تا یک ماه پیش من همچین مشکلی نداشتم ولی به مدت 1 ساله که مرتب عفونت ادراری میگرفتم و دایما مصرف آنتی بیوتیک داشتم.
    یکی از دکترها گفت که هندوانه رو با پوستش آبش رو بگیر و مرتب مصرف کن تا اون سنگ رو خورد و پودر کنه. آیا این راه به من کمک میکنه یا حین دفع سنگ مشکلات برام ایجاد میکنه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام لطفا جواب سونو را به انگليسي تاپ شده بفرستيد جواب قطعي عرض كنم
  • تصویر کاربر اميرحسين سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    آتروفي بيضه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      سوال كامل بپرسيد
  • تصویر کاربر نیما سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 629 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من 35 ساله هستم و متعهل، حدود یک سال است که هنگام رابطه با همسرم نعوظ پایدار ندارم و ممکن است نعوظ را از دست بدهم و این موضوع موجب ایجاد اختلال در رابطه ما میشود، در آزمایش خون که گرفتم میزان تستسترون خون عدد 1.73 ng/ml بود(آزمایش ظهر انجام شد) که از حداقل 2.8 کمتر بود و البته من و همسرم هنوز اقدام به باروری نکردیم، همچنین از 25سالگی متوجه شدم که کلیه راست دارای عملکرد پایین است و فقط کلیه چپ کار میکند، همچنین بدلیل فشار خون قرص فشار آملودیپین و لوزارتان هم مصرف میکنم و برای کلسترول هم قرص رزواستاتین مصرف میکنم همه اینها زیر نظر دکتر نفرولوژوی هست، ضمناً نعوظ صبحگاهی را دارم.
    با همه این مسائل فوق سوالم این است که آیا بین اختلال نعوظ و میزان تستسترون رابطه ای هست و آیا این میتواند بر باروری هم اثر گذارد(چون هنوز اقدام به باروری نکردیم)؟ در صورت پاسخ مثبت من باید چطور موضوع اختلال نعوظ را پیگیری کنم، آخرین آزمایش هم به پیوست قرار میدهم.
    با تشکر از وقتی که در پاسخ به سوال گذاشتید.
    1. تصویر کاربر نیما یکشنبه ۲۵ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      آقای دکتر لطفاً به سوال من جواب دهید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام اقدام به باروري كنيد براي بررسي نعوظ مراجعه فرماييد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر احسان شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    با سلام.حجم پروستات من 25ml هستش ابعاد D1 4.82 D2 2.74 D3 3.63 بعد از تخلیه 15ml رزیدوی ادرای دارم.سن 30 ساله هستم نه سوزش ندارم موقع ادرار نه دردی آزمایش خون دادم چکاپ کامل همه چیز نرماله کلیه ها نرماله سونو گرافی دادم مثانه هم سونوگرافی دادم نرماله ادرار به راحتی انجام میدم فقط بعد از ادرار بعد چند دقیقه اساس میکنم چند قطره طحش میومنه بعد ماه رمضان اینجوری شدم.تشکر ازشما
    1. تصویر کاربر احسان سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      ببخشید آقای دکتر به پزشک هم مراجعه کردم و این داروهارو تجویز کردن آیا استفاده کنم یا نه با تشکر
      سیپروفلوکساسین 500
      قطره گیاهی پروستاتان
      پروترال 0/4
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      من توصيه ميكنم دارو را قطع واين مورد را پي گيري نكنيد
    3. تصویر کاربر احسان سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      با تشکر از شما
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      تشكر
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سید سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشین طبق توصیه یک پزشک عمومی بعد از اینکه اقدام کردیم برای بارداری و نتیجه ای حاصل نشد آزمایش اسپرموگرام انجام دادم البته فقط یکبار تعداد اسپرم ها رو خیلی کم نشون میده من در زمان کودکی دو عمل بالا بودن ببضه رو هم انجام دادم لطفا راهنمایی بفرمایین برای حل این مشکل باید چه کاری انجام بدم؟ البته سونوگرافی هم انجام دادم که موردی نداشت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    دخترم در سه ماهگی به علت عفونت ادراری دو هفته در بیمارستان بستری شد و بعد از ترخیص شبی دو سی سی اموکسی کلاو استفاده میکرد بعد از عکس هسته ای دکترش گفتن که باید چند ماهی از شربت nitrofurantoin sterop شبی دو سی سی استفاده کنه در این مدت ازمایش ادراش منفی بوده عکس هسته ای را میفرستم خدمتتون ایا مشکل حاد داره و باید چکار کرد دکترش گفتن شش ماه بعد دوباره عکس هسته ای بگیریم الان یک سالش هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      فعلا با انتي بيوتيك ومراجعه منظم تحت نظر باشيد بايد عكسVCUG را ببينم
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۲۶ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 711 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید
    1- بنده با آزمایش اسپرم متوجه بیماری واریکوسل شدم. پس از مراجعه به پزشک، ایشان ابتدا داروی گنادوتروپین برای یک دوره 8 هفته ای تجویز نموده و پس از آزمایش مجدد نتایج بسیار بهبود یافته و پزشک عمل را غیر ضروری دانستند. معهذا پس از 6 ماه و آزمایش مجدد اسپرم، کیفیت اسپرم افت کرده بود. آیا می توان مجدد از درمان دارویی فوق استفاده کرد یا منعی وجود دارد.
    2- در صورت امکان پزشکی را در مشهد معرفی فرمایید که از روش میکروسرجری و یا لاپراسکوپی در درمان واریکوسل استفاده می کند.
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 582 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب