اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ارادت
    جناب اقای دکتر ، اینجانب ساکن شهرستان کرمان هستم و سالهاست که کلیه هایم شن سار از جنس اسید اوریکی مباشد و تحت درمان اقای دکتر عباد زاده قرار دارم و کلیه آزمایشات لازم در این خصوص انجام پذیرفته که ایشان علت را فاکتور ارثی بیان میکنند و پیشنهاد مصرف زیاد اب در روز را دادهاند. اما با همه این تفاسیر چون کمی پروستات بزگ شده درهنگام خروج سنگریزه با عث التهاب مجرا و قاعدتا پروستات مشود.و اینجانب بدلیل سوزش و گاهی درد بعد از ادارار و جلوگیری از عفونت قرص کوتریماکسازول تا سه روز استفاده مینمایم.سوال حقیر این است ایا این روش درست است چون احتمال میدهم که روزی بدن به این آنتی بیوتیک مقاوم بشود . لازم به ذکر است که حجم پروستات 38 و علایم آزاردهنده وجود ندارد
    و سن حقیر 58 سال است و4 ماه قبل psa = 2/17 .می باشد.
    با تشکر
    خواهشمندم ارایه نظرفرمایید.97/5/21
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      درمان شامل اب زياد است ومصرف نمك كم
  • تصویر کاربر جابر شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    سلام
    سال 95 قسمت بالای مثانم و بیضه چپم کمی درد گرفت.رفتم دکتر دکتر معاینه کرد و گفت واریکوسل نداری و این مدل بیضعه طبیعی هست.
    از اون وقت همین چند وقت پیش به همون صورت بوده ولی اخیرا بیضعه چپم هم خیلی کوچیک تر شده نصبت سمت راست و هم پایین و غقب تر رفته و کلی هم رگ جمع شده بالاش
    هیچ دردی ندارم و تمام کارهامو میتونم مثل سابق انجام بدم
    ولی اکثر اوقات بیضه ها حالت جمع شده دارن
    عکس رو آپلود میکنم براتون لطفا جوابمو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از نظر من مشكلي نيست
  • تصویر کاربر Soroush شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    ٢٩ ساله هستم ،از ٢5 سالگى متوجه خون در إدرار شدم،سونوگرافىيم سالمه واكى،هر سال تكرار ميكنم..دخانيات استفاده نكردم تا به حال...ظمنا پدرم هـم از ٢5 سالگى همين شرايط و داره أيا ارثى؟
    يا خطرناك نياز به سستسكوپى داره پيش چنتا دكتر رفتم گفتن با تكرار سونوگرافى هـر سال كافى و يك دكتر هـم گفت سستكوپى؟نظر شما چيه ؟هـم سنم پايين هم دخانيات استفاده نكردم و هـم پدرم از جونيش هـمين شرايط داشته وچيزي نبوده.تشكر
    1. تصویر کاربر Soroush یکشنبه ۲۱ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      خون در ازمايش إدرار ديده ميشه نه اشكار
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      چكاب سالم است مشكلي نيست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر HAMED شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 502 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من یک ماه پیش درد کلیه گرفتم رفتم سونو انجام دادم ۸ میل بود بعد از یک هفته درد کشیدن رفتم دوباره دکتر سی تی اسکن انجام دادم که شده بود ۴ میل ۲ هفته کامل دردم افتاده بود الان ۳ روزه ادرارم کم میاد و همش سوزش دارم و درد در الت میخواستم بدونم چیکار باید انجام بدم ممنونم قرص سیستون هم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با مصرف مايعات دفع ميشود
  • تصویر کاربر نيلوفر شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    سلام آقاى دكتر من دختر ٢٦ساله هستم مجرد و مدتيه كه بعد از ادرار كردن بي اختيارى دارم و خيلى نگرانم بايد چيكار كنم براى درمانش
    ممنون از شما 🌹
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      ٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠ بايد نوار مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر مهرداد شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 617 مشاهده پرسش
    با سلام. اينجانب داراي يك عدد سنگ كليه به ابعاد 4.5 ميلي متر مي باشم. پس از مراجعه به پزشك داروي "اوروسيترا 5 ميلي اكي والان" را روزانه به تعداد هر 12 ساعت 2 عدد تجويز نموده اند. آيا اين دارو داراي عوارض مي باشد و يا در درمان و دفع سنگ كمك قابل ملاحظه اي خواهد نمود؟ با تشكر
    1. تصویر کاربر مهرداد پنجشنبه ۲۵ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با سلام و احترام
      عليرغم پرداخت هزينه، متاسفانه به اين سئوال پاسخي داده نشده است. با تشكر
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با پوزش داروها كاملا درس هستند ادامه دهيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 508 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید همسر من یک هفته اس عمل تنگی مجرا انجام دادن بعد سه روز سوند در آوردن ولی باز ترشح دیدن میخواستم بدونم مشکلی وجود داره یا به مرور این ترشحات کم میشوند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      فعلا طبيعي است
  • تصویر کاربر شیما شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 463 مشاهده پرسش
    با سلام
    اقای دکتر من یک سوال پرسیدم اما پاسخی دریافت نکردم به خاطر همین دوباره می پرسم.
    ۱. میخواستم بدونم اگر آقایی دستش به الت تناسلی خودش بخوره و بعد دستش رو به آلت تناسلی خانمی بزنه آیا اگر اون آقا زگیل تناسلی داشته باشه از این طریق زگیل به خانم‌ منتقل میشه؟ ایا باید زگیل به طور فیزیکی وجود داشته باشه تا منتقل بشه؟
    ۲. اگر احتمال انتقال هست برای حصول اطمینان چند وقت بعد از این مواجهه اون خانوم میتونه آزمایش pcr بده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از اين طريق منتقل نميشود
  • تصویر کاربر Milad شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام اقا دکتر
    بالاترین هزینه کرایو چقد هست بنده از شهرستان میخواهم مزاحمتون بشوم
    قبلا پیش شما کرایو انجام دادم مجدد دوباره عودد کرده اند خواهشن قیمت هم مشخص کنین که از نظر مالی کم نداشته باشم
    سپاس دکتر جان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بايد عكسش وا ببينم
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    سلام بیضه سمت چپ من 2 سال است که بزرگ شده و نرم شده و فکر میکنم که پیچ خورده بوده ولی هبچ موقع حالت تهوع و بیضه درد نداشتم ممکنه که بیضه سمت چپم از کار افتاده باسه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      حتما سونو کنید بفرستید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 592 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب