اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر Blue پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما آقای دکتر
    در آزمایش اسپرموگرام بنده تعداد 25-30 wbc :hpf مشاهده گردید.بنده بیماری خاصی ندارم .لطفا بهترین درمان دارویی و مدت زمان مصرف آنتی بیوتیک مربوطه را بیان کنید.

    با آرزوی سلامتی و توفیق روز افزون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سیپرو فلوکساسین 500 هر 12 ساعت 1 عدد
  • تصویر کاربر hosein سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 550 مشاهده پرسش
    باسلام.دو سالی است که هفته ای دو سه بار جنب میشم والان بیست سالمه اندازه التم خیلی کوچیکه ولی درحالت نعوظ به 10سانت میرسه اما با از بین رفتن نعوظ وتحریک دوباره التم جمع شده وبه دو سانت میرسه میخاستم بدونم چه مشکلی دارم و ایا وسیله یا دارویی برا جلوگیری از جنب شدن هست؟ در ضمن احساس میکنم التم بیحسه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      10 سانت طبیعی است و نیاز به درمان ندارد
  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 544 مشاهده پرسش
    درود بر شما وخسته نباشید
    از لطف و وصرف وقت باارزشتون بینهایت سپاسگذارم
    پیرو پرسش قبلی بنده که چه مدت بعد از عمل میتونیم نزدیکی کنیم.
    باتوجه به اینکه دکترم گفته بود که تا یکماه بعد از عمل به هیچ عنوان نباید نزدیکی کنم ولی بعد از بیست روز بنده نیمه شب حدود ساعت3-4 تو خواب جنوب شدم کمی نگران شدم وهمچنین 15 سانت بالاتر از جای عملم در حوالی ناف کمی تیر میکشه (درقسمت داخلی بدنم ،انگار چیری شبیه رگ هست که تیر میکشه) واز شب تا الان 4/30عصرادامه داره بیشتر نگرانم کرده
    نوع عمل واریگوسل باز بوده
    خواستم بدونم آیا این درد غیر طبیعیِ و نیاز به معاینه پزشک داره؟
    پیشاپیش از لطف حضرتعالی ممنونم
    مسعود از شت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      درد طبیعی است
  • تصویر کاربر علی.خ سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 580 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر

    عذر میخوام که برای بار سوم مزاحمتون میشم اما فکر می کنم سری قبل عکس های مناسبی براتون نفرستادم و شما فرمودین سالمم. اما من واقعا نگرانم. اگه ممکنه عکس های این سری رو هم معاینه بفرمایید و بعد نظرتون رو بفرمایید.
    عکس 1 در حالت عادی گرفته شده و سمت راست آلت کمی از باریکی مشخصه.
    عکس 2 نمایش حالت دوتکه بودن و خم شدن راحت آلت از اون قسمت رو در حالت عادی و شروع به نعوظ نشون میده.
    در موقع افزایش نعوظ و نعوظ کامل هیچ مشکلی ندارم و عکس 3 که جزو همون عکسای قبلیه حالت افت نعوظ رو نشون میده که همونطور که قبلا هم فرمودین مشکلی درش به چشم نمی خوره.
    بازم ازتون به خاطر مزاحمت و جسارتم عذر میخوام ولی واقعا نگران بودم آقای دکتر و جز شما متخصص و مشاور معتمدی نمی شناسم. از توجه و کمکتون واقعا ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      نیاز به درمان ندارد
    2. تصویر کاربر علی.خ سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      از سایت خوب و مطالبتون استفاده ی فراوانی بردم آقای دکتر. خیلی ازتون ممنونم و از خدا برای شما و تمام همکاران مخلصتون که به واسطه ی اینترنت اینطور بی چشمداشت به سلامت جسم و روان جامعه کمک می کنید طلب خیر می کنم. امیدوارم همیشه و به طور روزافزون موفق و سالم و شادکام باشید. دستتون رو می بوسم و از صمیم قلب متشکرم.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      تشکر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر افرالی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 535 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب من مدت تقریبا یکسال است که در اواسط عمل نزدیکی آلت شل میشود و دوباره پس از دقایقی مجددا ممکن است سفت شود ویا نشود ولی با خوردن حتی تکه ای کوچک حدود یک پنجم از یک قرص ویاگرا یا مشابه آن هیچ مشکلی دربین عمل احساس نمیشود ضمنا میزان مایع منی هم نرمال است .
    ضمنا چند لکه برجسته کوچک در قسمت ابتدایی الت نیز موجود است شبیه زگیل که خارش و..ندارد علت را جویا میشوم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کن از دارو استفاده کنید
  • تصویر کاربر پویا سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 522 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام.من 17 سال سن دارم و180قد و118ک وزن.طول التم در حالت عادی کوچک است ودر حالت راست ( شق )10سانتیمتر و کلفتیه ان 12سانتیمتر است.ایا من دچار مشکلی از نظر کوتاهی الت دارم؟؟ایا الت من از این بزرگتر میشود با بالا رفتن سن؟؟ خیلی ممنون میشم اگه خیلی زود جوابمو بدین اعصابم به هم ریخته.مرسی.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای بزرگی وجود ندارد
  • تصویر کاربر کمال سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 505 مشاهده پرسش
    با سلام بنده ازواسپرمی دارم و دو ماه پیش عمل نمونه برداری انجام دادم تقریبا یک ماه پیش چیزهای سفیدی مثل جوش چرکی تو جای بخیه ها ایجاد شد رفتم دکتر گفت فقط ترشح چیز مهمی نیست ایا دکترم رو عوض کنم مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      کشت بدهید
  • تصویر کاربر سیامک سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    چرا دوطرف بیضه من درد ومتورم میشود وپس ازمدتی درداحساس نمی شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید
  • تصویر کاربر ساسان سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 714 مشاهده پرسش
    باسلام
    آقای دکتر می خواستم بدونم آیا میشه زودانزالی را با ترامادول کنترل کرد؟
    آیا ترامادول عوارض خطرناکی داره؟
    باتشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      اعتیاد می اورد
  • تصویر کاربر آرام سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    آقای دکتر سوالی خدمتتون داشتم
    من و همسرم ایران زندگی نمیکنیم. اواخر آذر ماه یه سفر 2 هفته ایی به ایران داریم
    حدود 1 ماه پیش همسرم بعد از مدت ها و بدون گرم کردن ورزش دو انجام دادن و چند روز بعدش برای انجام کاری مسافت زیادی رو پیاده روی کردن
    از روز بعدش پای سمت چپش درد شدیدی داشت. درد میان کشاله ران و به سمت پایین هستش
    الان هم پاشونو به سمت چپ که حرکت میدن درد نسبتا شدیدی حس میکنن
    هفته ی قبل سمت راست بالای شکمشون درد شدیدی داشت که خودشون فکر میکنن که فتق هستش و دیشب سمت چپ بین کشاله ران و شکمشون درد داشتن که میگن نمیدونن دردیه مه از بیضه است یا از شکم.
    خیلی نگران شدم
    خواستم بدونم از چی میتونه باشه؟ و لازمه ما تو این مدت به پزشک مراجعه کنیم یا وقتی ایران اومدیم پیگیر باشیم؟
    شب گذشته احساس کردم که بالای کیسه ی بیضشون سمت چپ کمی باد کرده یا متورمه. نمیدونم عادیه یا اینکه تازه اینطور شده
    28 سالشون هست
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1078 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 741 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 691 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب