اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سعید شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 865 مشاهده پرسش
    سلام دکتر. من۲۱سالمه و دچار کجی الت هستم نمیدونم چند درجه هستش اما عکس و براتون فرستادم.میخواستم بدونم به عمل احتیاج داره؟ /راهی به جز عملرکردن هم هست؟
    متشکرم از اطلاعات مفیدتون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بله شديد ايت و درمان مي خواهد ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤تماس
  • تصویر کاربر mohamad شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 551 مشاهده پرسش
    با سلام
    چگونه میشود موضوع زگیل را به همسر گفت آیا ممکن است کسی قبول کند که خواسته بیماری لاعلاج و سرطان را بگیرد؟
    سر درگم هستم چگونه به همسرم بگویم یا اصلا بگویم یا نه؟
    کسی مثل من باید برای زندگی چکار کند
    ترا خدا پیش کی باید برم تا آروم شم از اظطراب دارم تلف میشم
    به چه کسی مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      درمان بكن و بزرگش نكنيدبراي كرايو٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس بگيريد
  • تصویر کاربر mohamad شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 530 مشاهده پرسش
    باسلام
    به نظر شما با توجه به اینکه واکسن فقط از 4 نوع پیشگیری میکنه و من 2 نوع دیگر از ژنوتیپ زگیل را دارم
    برای همسرم واکسن چه فایده ای میتواند داشته باشد؟
    او که در هر صورت انها را خواهد گرفت!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر است بزنيد
  • تصویر کاربر mohamad شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 685 مشاهده پرسش
    باسلام
    دکتر به عنوان برادر بزرگتر کدام راه را پیشنهاد میکنید
    1. ترک خانواده و زندگی تنهایی
    2. بودن در کنار همسر و خانواده و آلوده کردن آنها و فراموش کردن کامل موضوع
    3. پیشگیری و مراقبت و بودن با همسر با سکس محافظت شده و امید به خدا برای کشف داروی جدید برای ریشه کنی ویروس
    آیا واقعا انسان میتواند امید به شفا داشته باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ادامه زندهگي و عدم بزرگنمايي اگر ااينطوري باشدخيلي ها بايد ترك زندهگي كنند حساس نباش
  • تصویر کاربر صمدزاده شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 509 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ببخشید من همش مزاحمتون میشم چیشد جواب سوال قبلی رو ندادین؟ازمایششون چطور بود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ازمايش باز نشد دوباره بفرستيد
  • تصویر کاربر سیف شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 528 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    مردی 49 ساله هستم و در سی تی اسکن کلیه مشخص شده که یک سنگ بزرگ در لگنچه کلیه دارم .
    حال این سوال را دارم آیا می توانم جراحی pcnl انجام دهم یا به جراحی باز نیاز ئارم .
    جواب سی تی اسکن : there is a large stone in the LT renal pelvis
    incomplete obstruction
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهترين عمل پيسي ان ال است فيلم عمل را در سايت من ببينيد
  • تصویر کاربر جاوید شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید خدمت شما.
    پدری 73 ساله دارم که از مشکل ادرار رنج می برد.وبه احتمال زیاد مشکل پروستات دارد.سوال من این هست که چقدر عمل باز پروستات یا اندوسکوپی می تونه این مشکل رو حل کنه؟ایا ممکن هست دوباره نیاز به عمل باشه؟ما ساکن کرج هستیم وبادکتری که مثل شما حاذق باشه آشنایی نداریم.به نطرتون این عملی هست که هردکتری بتونه به راحتی انجام بده یا حساس هست؟
    درضمن ازتلاوت های بسیارخوب وصوت زیباتون بسیار ممنون.واقعا استفاده می کنیم.
    باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      تشكر از لطفتان نوع عمل بر اساس اندازه پروستات است
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت استاد ارجمند
    جسارت اینجانب را ببخشید میدانم که وقت گرانبهایی دارین درصورت امکان اینجانب را راهنمایی کنید
    نوزاد پسری 23روزه (ساکن مشهد) دارم....در 3و4 روز گی دارای زردی با بیلی تست عدد12 ...در 17 روزگی
    تشخیص عفونت ادرای داده شد ...دوبار نمونه کشت ادرار داده شد همراه با سونوگرافی که به پیوست ارسال میگرد. تشخیص دکتر عفونت ادراری...همراه با اتساع کلیتین
    تجویز ..هر12 ساعت یک سی سی لوپراکس100(سفیکسیم) استفاده میکنیم که امروز 5روز از ان میگذره خواهشن اینجانب راهنمایی کنید چه اقداماتی باید انجام بدم
    مدارک پزشکی شامل نمونه ادرا بار اول و دوم همراه با سونو گرافی به حضورتان ارسال میگرد
    قلبا وصمیمانه ازشما استاد گرامی تشگر میکنم ((((درضمن در سونو حاملگی هیدرونفروز مشاهده نشد مثانه دارای ادرار می باشد نوشته شده))))
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      هيدرو شديد است از نظر تنگي حالب ويا ريفلاكس بايد بررسي شود حتما انتي بيوتيك فراموش نشود
  • تصویر کاربر علی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 669 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما
    میخواستم بدونم واسه درمان باید به متخصص پوست مراجعه کنم یا اورولوژیست ؟
    واسه اینکه من تهران نیستم خدمتتون برسم
    بعد اینکه من مجردم ، و هیچ گونه رابطه جنسی هم نداشتم !!!
    فقط با توجه به اینکه در زمینه امنیت کار میکنم خیلی استرس دارم
    میشه واسه استرس زیاده ؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشكلتان چيست زگيله
  • تصویر کاربر س شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 4383 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید. من در هفته 35 بارداری هستم. در هفته 34 ام که بودم یک شب وقتی دستشویی رفتم سوزش ادرار کمی داشتم و برطرف شد. شب بعدی دوباره همین اتفاق افتاد ولی در طول روز اصلا چنین سوزشی نداشتم. به سراغ پزشک عمومی رفتم و گفتند باید آموکسی سیلین 500 هشت ساعتی بخورم و کشت ادرار هم تجویز کردند. دکتر خودم هم تایید کردند. 3 روز دارو خوردم. جواب آز رو به دکترم نشون دادم که بدین صورت بود:
    bacteria: Moderate و در قسمت کشت 50000 staphylococcus گزارش شده بود. دکتر برای من سفالکسین 500 تجویز کردند که وقتی اولین دانه کپسول رو خوردم به حساسیت شدید دچار شدم و به درمانگاه مراجعه کردم. دکترم منو از مصرف قرص منع کردن و گفتند احتمالا خوب شدی.
    شوهرم ترسیدو دیگه نذاشت من دکتر برم و میگه چیزیت نیست. من دیگه سوزش ندارم ولی اگه ادرارم کم باشه (شبها) دستگاه تناسلیم به صورت جزیی اذیت میشه (بدون سوزش ادرار). به نظر شما آیا عفونت من برطرف شده؟ آیا اگه مایعات زیادی بخورم و دارو مصرف نکنم عفونت روی بچم تاثیری میذاره؟ آیا این مقدار عفونت باعث پارگی کیسه آب میشه یا عفونت کلیه شدید باعث میشه؟ ممنون میشم اگه جوابمو سریع بدین بدین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ازمايش كشت ادرار بدهيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1078 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 741 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 691 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب