اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر bande سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    سلام
    آیا موازی بودن آلت با بدن هنگام نعوظ و کاملا رو به بالا بودن طبیعی هست؟ و یا این که باید عمود بر بدن باشه؟
    و عدم توانایی بر ادرار هنگام نعوظ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر آزاده سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 513 مشاهده پرسش
    دکتر سلام
    نامزد من بیش از شش ماه پیش عمل واریکوسل در جه 2بتز سنتی رو انجام دادند.هر چقدر اصرار میکنم که آزمایش اسپرم انجام بدهند تا نتیجه عمل مشخص بشه قبول نمیکنند.آیا لزومتی هست که آزمایش اسپرم رو بدهند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید بدهید
  • تصویر کاربر حسینی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    من دختری 26 ساله هستم. مدتیه دچار سوزش ادراری شدم حدود یک ماهه. و چند روز خوب بودم ولی دوباره درگیرش شدم.آزمایش ادرار و سونوگرافیم نرمال بود اما با وجود این اورولوژیست برام افلوکساسین تجویز کردن که خوب نشدم .
    مقدار wbcدر ادرارم 2-3 وrbc 1-2 بوده. و کشت ادرار هم منفی بود.
    لطفاً راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عفونت نیست
  • تصویر کاربر میلادشفیعی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 513 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.اقای دکتر من پسری23ساله هستم که متاسفانه به خودارضایی گرقتارم.ن بطور زیاد اما خب دچارهستم.فعلا هم موقعیت مناسب برای ازدواج ندارم.میخواستم بپرسم واقعا این مشکلا که تو سایت های مختلف زده را داره؟خواهشا کامل ج بدید و سریع.بارها خواستم بزارمش کنار اما نتونستم.ممنون میشم اگه زودتر جوابمو بدبد.بعد برای بچه دارشدن مشکل ساز هست یا نه؟ایجاد واریکوسل هم ممکنه بشه.ممنون از سایت خوبتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      متن سایت من به صورت سوال وجواب گویا است در مبحث انزال خود ارضایی بخوانید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 464 مشاهده پرسش
    سلام اقايه دکتر با عرض پزش تو پيجه شما نوشته تا 72ساعت .به سوالاته شما پاسخ داده ميشه ولى الان يک هفته از سواله من ميگذره هنوز جوابى نگرفتم. ولى همچنان هر روز بى صبرانه منتظر جواب شما هستم. ميدونم کار سختيه رسيدگى به همه سوال ها ولى از دست شما بر مياد حتى يک راه حل کوچيک ازشما ممکنه مسير زندگى ادمو عوض کنه بازم ممنون ازاينکه هستيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      من مسافرت بودم چشم
  • تصویر کاربر رامین سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    قای دکتر میخواستم بدونم وقتی زن زایمان طبیعی میکند ایا قطر واژن او برای سکس تغییر میکند یا خیر؟ اگر چنین اتفاقی بیفتد ایا دیگر با قطر الت معمولی زن لذت نمیبرد؟ خواهشا جواب بدین..من چند بار تا حالا سوالمو مطرح کردم ولی جوابی دریافت نکردم..ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله بعد از مدتی جمع میشود 2 بله مشکلی ایجاد نمیکند
  • تصویر کاربر eisa سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    مچچچچکر استاد بزرگوار سلام و خسته نباشید تبریک میگم این عید خجسته رو به شما و تمامی انسانهای والا مقام مثل شما که به فکر مردم هستید دستتونو میبوسم...اقای دکتر پس این سفت وسخت شدگی بیش از حد بیضه چپم که ناگهانیم رخ میده اغلب روزها مث سنگ میشه قسمت چپمم تو همون ناحیه بیضه وکلیه خواب میره گز گز و مور مور میشه با درد شدیددلیلش چی میتونه باشه مچککرم اگه پاسخ بدیداستاد..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو کنید
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    پسری 23 ساله ام که به صورت مادر زادی دچار کجی آلت به میزان 60 درجه به سمت چپ میباشم راه درمان کجی آلت مادرزادی چیست و چقدر امکان بهبودی وجود دارد ؟ خواهش میکنم کمکم کنید چون قصد ازدواج دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسها بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر امير سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشيد وقتتون بخير جناب دكتر حدود يك ماه پيش يه زايده كه شييه زگيل بود در محل رويش موي بالاي الت مشاهده كردم بسيار ريز شبيه جوش جركي رنك پوست و ازمحلول اسيد سالسيليك به مدت دو سه روز استفاده كردم و محو شد و ديروز باز موقع شيو كردن ديدم باز وجود داره و حتي يه دًونه ريز تر روي بوست بيضم هست كه قبل شيو نبود خيلي نكران شدم و استرس شديدي كرفتم و چون تعطيلات هست و دسترسي ب مطب نيست خيلي فكرمو درگير كرد .مطلب زگيل تناسلي خوندم خيلي ترسيدم كه بدخيم باشه و در اينده مشكل ساز بشه واسم ممنون ميشم راهنمايي كنيد .عكسشم ميفرستم وايستون يعني اكه hpvباشه تا اخر عمر ناقل بيماريم! و ازدواج كردن غير ممكن!؟?خيلي نكرانم..سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نگران نباشید بررسی میخواهد
    2. تصویر کاربر امير شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنون جناب دكتر الان بايد چه اقدامي كنم عكسو مشاهده كردين!؟ برسي از جه لحاظ!?
    3. تصویر کاربر امير شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      جناب دكتر عذر ميخوام فردا مطب تشريف ميبرين برسم خدمتتون!!! الان اين زگيل تناسلي! هستش!؟؟جه اقدامي ميتونم انجام بدم جون واقعا نكرانم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      Hpv test
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مهسا شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 596 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت شما
    ببخشید آقای دکتر مادر من گرفتگی مجاری ادراری دارند هر چند وقت 1بار دکتر مجاریشون رو باز میکنند اما بار آخر 1ماه نگذشته که دوباره سوزش دارن راهی نداره؟الان باید چیکار کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      پی گیری
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 542 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 577 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1083 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 748 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

عفونت ادراری را درمان کرده‌اید، آنتی‌بیوتیک خورده‌اید، علائم بهتر شده‌اند؛ اما چند هفته یا چند ماه بعد،…
احساس ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن — که نمی‌توانید آن را به تأخیر بیندازید —…
رنگ ادرار یکی از ساده‌ترین اما مهم‌ترین نشانگرهای سلامت بدن است. ادرار طبیعی معمولاً رنگی در طیف…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب