اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر saman دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام من 17سالمه و طول آلتم در حالت نعوظ 8 سانته و کلفتیش 9/5سانته این نرماله؟؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    سلام من در ادرارم چن وقت خون هست.ادرار خونی دارم .امکان سنگ کلیه هست درضمن کمرم خیلی درد میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونوگرافیبکنید
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 519 مشاهده پرسش
    سلام آقای دگتر خوب هستین من سه هفته پیش اومدم پیشتون بابت جوش های ریز زیر آلتم که شما با قا طعیت کفتین اینها زیکیل نیستن من به دلیلی دردی که داشتم پیش یه متخصص دیکه رفتم ولی اون متخصص بهم کفت زیکیلن من تا حالا ررابطه جنسی نداشتم واقعا ترسیدم آقای دگتر چیکار کنم یه سوال دیکه آقای دگتر پروستاتیت خطرناگ این بلاها چی داره سرم میاد آقای دگتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      به حرف من اعتماد کن
  • تصویر کاربر محمود دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    چگونگی بزرگ کردن آلت تنالسی مرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی ندارد
  • تصویر کاربر بیتا دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 620 مشاهده پرسش
    سلام ،خسته نباشید.
    من 25سالمه.
    سندرم تخمدان پلی کیستیک دارم.
    الان چندروزه دچار درد تو ناحیه ی مثانه ام شدم وقتی فشار میدم تمام اون قسمت درد میکنه. اما مسئله اینه که تو مجرای ادرار و واژنم خوارش خفیف مداوم حس میکنم،وقتی مثانه امو فشار میدم درد واژه انم میخوابه.کلا 24ساعته خوارشو توی واژنم حس میکنم دقیقا مثل لحظات تحریک شدنه قبل از به ارگاسم رسیدن. اصلا حتی یک ثانیه هم ولم نمیکنه مگراینکه مثانه امو فشاربدم که دراون صورت اطراف مثانه شروع به درد میکنه ۱۵روز پیش سونوگرافی کردم مثانه ام عادی بود آزمایشم دادم حدود یه ماه پیش چیزی نبود،نمیدونم واقعا این درد چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام دکترجان..
    من تقریبا دوماه پیش عمل انحراف الت کردم ولی تغییری نکرده اصلا...به یه دکتر دیگه مراجعه کردم گفتن ک الان زوده در مورد اظهار نظر ولی بهم گفتن ک برا سایز التت یه درمان امپولی تجویز کردن..گفتن با دوز کم.هورمونی هست...حالا میخوام بدونم ک مشکلی نداره برا آیندم?
    در ضمن 17 و 7 سن دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسشرا بفرستید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر , آقای دکتر من بخاطر بزرگتر بودن جسم اسفنجی نسبت به اجسام غاری دچار انحراف آلت به سمت بالا هستم میخواستم بدونم روشی وجود داره که بدون نیاز به عمل با تقویت اجسام غاری و بزرگتر کردن آن ها باعث برطرف شدن انحراف شد یا خیر و اگر این امکان وجود دارد آیا مورد تایید شما هست ؟ ممنون میشم اگه جواب کاملی بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام نه
  • تصویر کاربر یعقوب یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    آقای دکترعرض سلام و وقت بخیر.
    ببخشید آقای دکتر آلت تناسلی من از شش سالگی به سمت چپ منحرف شده و یکی از دلالیلی که نیز تاکنون ازدواج نکردم همین موضوع هست.
    تعدادی عکس از آلت تناسلی در حالت نعوظ خدمتتون ارسال کردم لطفا چک کنید و بزرگواری کنید جوابم رو بدید که آیا نیاز به عمل جراحی دارم یا خیر؟اگر نیاز لطف کنید هزینه عمل رو هم بفرمایید و سوال دیگه اینکه چون ما تهران نیستیم و به شما دسترسی نداریم آیا شما در بندرعباس متخصصی به خوبی خودتون نمیشناسید به ما معرفی کنید؟
    اگر جواب سوالاتم رو بدید بسیار ممنون میشم و با کارتون ممکن ازدواج یه جو,ن رو راه بندازید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام بله عمل میخواهد
    2. تصویر کاربر یعقوب دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      ببخشید اقای دکتر لطف میکنید بفرمایید هزینه عمل هم چقدر میشه؟ایا شما دفترچه بیمه سلامت روستایی هم قبول میکنید؟و چون روستاهای یکی از شهرستان ها هستیم و دسترسی به تهران برامون سخت هست میشه بفرمایید ما چطوری وقت بگیریم که یه بار بیشتر نیایم تهران و همون یه بار شما عملمون کنید؟ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      در خدمتم
    4. تصویر کاربر یعقوب جمعه ۱۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      زنده باشید اقای دکتر.فقط لطف میکنید بفرمایید هزینه عمل چقدر هست و اینکه ایا دفترچه بیمه سلامت روستایی هم قبول میکنید؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام 09351142080
    6. تصویر کاربر یعقوب یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      اقای دکتر با این شماره تماس گرفتم گفتند که شما و بیمارستان خصوصی(نیاکان) با هیچ بیمه ای قراداد ندارید ولی نمیدونم که بیمارستان شهدای تجریش واسه انحنای الت بیمه قبول میکنه یا نه/لطف میکنید بفرمایید که شهدای تجریش برای انحنای الت بیمه سلامت قبول میکنه؟ممنونم
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر کرمی
    خسته نباشید من یک سوالی از خدمت جنابعالی داشتم . خواستم اگر امکان داشته باشه راهنماییم کنید.
    من حدود 2 سال میشه که بعد از ادرار کردن احساس می کنم باز هم ادرار دارم . ودوباره یک ذره ادرار می اید .یعنی همیشه بعداز ادرار این اتفاق 2 و 3 بار اتفاق می افتد.
    میخواهم بدونم من پروستات دارم یا نه .ممنون از راهنمایی که در حق من می کنید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بیشتر عصبی است
  • تصویر کاربر نیما شنبه ۱۱ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر آلت من هم کوچیکه هم نازک یعنی طولش 15 سانتسی مترو قطرش 5 سانتی متر اما با هر کسی ارتباط برقرار میکنم میگه کوچیکه یه مدت از روغن بیگر استفاده کردم که رو قطرش خیلی اثر گذار بود اما بعد از قطع کردن دارو و ماساژ بعد از یک ماه به حالت اول برگشت میخوام بژرسم واقعا راهی نیست که حداقل 2 سانت به طول و یک سانت به قظر /التم اضافه بشه هزینش اصلا مهم نیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۱ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام راه درمانی سالم ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 542 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 574 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1081 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 748 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب