اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (171 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ایرج دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 449 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    لطفا راهنمایی بفرمایید چرا غده پروستات شبها بزرگتر می شود و باعث تکرر ادرار میگردد.ضمنا بفرمایید قرص پروستتان تاثیری در بزرگی غده دارد یا نه؟ با تشکر بیگلر 57 ساله
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      علامت در شب است وشب بزرگ نمیشود 2-نه
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب قبلا نیز مصدع شده ام بنده 47 سال دارم وظاهرا مبتلا به پروستاتیت مزمن.درماههای اخیر با ازمایش ادرا ر و4گلاس در پروستات کوکسی گرم مثبت ودرادراراستافیلوکوک اپیدرمیس داشتم ودکتر کوتریماکسازول 120 عدد وسپس با ارزمایش مجدد نیتروفورانتین دادند وحدوددوهفته است ادرارمنقطع وگاهی به سختی وقطره قطره وگاهی معمولی دارم درسونو جدیدکلیه سالم ولی مثانه با جدار9/2 وترابکوله واحتمالا نوروژنیک وپروستات35*38*39وحجم37سی سیوباکانونهای کلسیفیف در پارانشم پروستات.اکگنون دو امپول بتا متازون در دوروز قبل زدم وقرص سفکسیم وپروترال وافن ایکس مصرف میکنم همسرم نیز 10 ماهه نزدیکی ندارد.دکترعزیز لطفا حقیر را راهنمایی فرمایید سپاس بیکران وارزوی توفیق وسلامت برای حضرتعالی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      به نظر من همه داروها را قطع کنید و بیخیال شوید چون اثر ندارند
  • تصویر کاربر مهرنوش دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 25 سالمه نامزد دارم من ناحیه تناسلی ام را اپیلاسیون کردم بداز 2 ساعت جوش زد بد شروع کرد تب خال شدن نزد 3تا دکتر رفتم و یکیشون گفتن هرپسه اما من روی آلت همسرم هیچ تب خالی ندیدم الان که ریخته جاش میخاره ممنون میشم کمک کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۷ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      قرص اسیکلو با نظر دکتر
  • تصویر کاربر باران شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    باسلام خانمی مبتلا به خودارضایی بودم.الان ترک کرده ام ونامزد دارم ولی ازعوارض کارم نگرانم. مخصوصا از به ارگاسم نرسیدن در رابطه ی جنسی باهمسرم.ایا امکان دارد بعدا ز ترک عوارض از بین نرود؟؟؟چه مدت طول می کشد تا عوارض از بین برود؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه تلقین نکن مشاوره روانکاو02188209216
  • تصویر کاربر gholami شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 531 مشاهده پرسش
    با سلام
    نوزاد من دوماه دارد و در یک هفتگی ختنه شده است و در حال حاضر شش کیلوگرم وزن دارد
    بعضی اوقات حالت دفن آلت تناسلی دارد و باعث نگرانی ما شده
    مطابق تصویر سایت آلتش بعضی اوقات فرو رفته و با فشار دست بیرون می آید
    خواهشمند است راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      وزنش زیاد است درست میشود
  • تصویر کاربر آرمین شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام اقا دکتر خسته  نباشین
    من16سالمه
     
    الت تناسلی من یه مقدار کجی داره دقیق  نمیرونم  چن  درجس  در  قسمتی  از الت تناسلی  من یه مقدار شبیه  خون مردگی   دیده میشه (سیاه)  موقع  نعوظ مشکلی  ندارم چیزی ولی  وقتی  به  اندازه معمولیش   بر  میگرده یه  بعضی وقتا دردی  خیلی  خفیفی احساس میکنم چیزی که  منو  نگران  میکنه  اینه که  الت  تناسلی  من چه مقدار  کجه ایا  نیاز  به   عمل   داره   یا نه  دلیل کجی  التم هم بر  میگرده  به   دو  سال پیش که با  کار  های ناجور... یهوالت  تناسلی  یه  صدای  طق داد و رو  به بالا  کج   شد  مشکلی  دیگه بیضه هام هس بعضی   وقتا بیضه  راس و  یا  چپ یه  مقدار درد  میکنه در 6.5 سالگی رفته  بودم عمل فتق
    ممنون کمیشم  ج  منو  سریع  بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر رها شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 464 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من خانمی هستم 25 ساله که حدوا چند سالی هست که گرفتار تکرار ادرار هستم.من زیاد دسشویی میرم حتی بخاطر همین مشکل دلم نمیخا جایی برم با اینکه شاغل هستم ولی از ترس ادرار مجبورم هیچی نخورم با این وجود بازم ادرار دارم.دفعات ادرار من خیلی زیاده با وجود اینکه 4 ماهه ازدواج کردم شوهرم بخاطر این مشکل ناراحته و واقعا عذاب میکشه من دسشویی که میرم میزان ادرار زیاد نیست و بالافاصله احساس میکنم مثانه ام پر هستش و اگه بی محلی کنم و دسشویی نرم زیر دلم احساس درد وحشتناکی رو حس میکنم که اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم.وقتایی که عصبانی میشم دفعات ادرارم سه برابر میشه شاید تو یکساعت 5 بار رو دسشویی برم .چند بار دکتر رفتم برام سنوگرافی و کشت ادرار نوشتن ولی متاسفانه همشون میگن هیچ مشکلی نداری و بدون کوچکترین دارو من برمیگشتم و روز به روز دارم بدتر میشم.ممنون میشم اگه بتونید بهم کمک کنید .به امید موفقیتتون " بوشهر"
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      09351142080 نوار مثانه
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    با سلام.بنده 6روز قبل عمل وايکوسل سمت چپ عمل کردم که بعد از عمل تا به امروز هر وقت ميخواهم پاشم راه بروم با درد در بيضه سمت چپ مواجه ميشوم لطفا راهنمايى کنيد که اين درد از کجاس و چطورمشه خوب شود.ممنرن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      فعلا طبیعی است
  • تصویر کاربر د.ج شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    سلام نزدیک به دوماه پیش عمل واریکوسل انجام دادم ورزش فوتبال یا ورزش دویدن تند میتونم انجام بدم؟ باعث عود نمیشه؟ متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله ازام ازام شروع کنید
  • تصویر کاربر نویدی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر،باسلام واحترام وتشکر، مردی71ساله هستم.چندسال است که مشکل تکرر وعدم تخلیه کامل ادرار ودفع زمانبر ادارا(البته تقزیبابدون درد)دارم که پزشکا درشهرستان دیکلوفناک و اکسی تینین و پروترال رو تجویزکرده حدود یکسالی هست که استفاده کردم ولی تاثیر خاصی ندیدم ومشکل هر یکساعت ونیم دستشوهی با همان کیفیت درشبها و هر2ساعت درروزهارودارم.ضمنا نوارمثانه شدم وچیز خطرناکی تشخیص ندادن وقبلا آنزیوپلاستی قلب شدم و3تا اسنتد دارم وداروهای مربوطه رو هم میخروم.دکترم درآخرین ویزیت چون گفتم خوب نشدم مینرین 120،یکی هرشب تجویزکرده ولی عوارضشو که خوندم ترسیدم بخورم.آیا تایید می فرمایید که مصرف کنم؟گفته این دارو رو(زیرزبانیشو تجویزکرده)همراه با داروهای قبلیم که عرض شد بخورم.ممنون وسپاسگزار
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 574 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب