اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (171 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
    من 28 سال سن دارم و از حدود دو سال و نیم پیش توی اسپرمم خون مشاهده کردم چندین بار به پزشک مراجعه کردم و موقتا خوب میشد . خون رو خودم میدیدم اوایل . تا اینکه هفت هشت ماه پیش دوباره اتفاق افتاد و به یک متخصص مراجعه کردم که بعد از آزمایش کشت معلوم شد که عفونت داره . سونوگرافی هم گرفتن ازم که اندازه بیضه ها مشکلی نداشت . کلیه هم مشکلی نداشت فقط تو گزارش سونو گرافی نوشته بود که یه کیسته خیلی خفیف هست روی پروستاتم . سونوگرافی مثانه هم طبیعی بود . البته این بار خون ندیدم . قهوه ای تیره بود اسپرمم . بعد مجددا آنتی بیوتیک دادن و خوب شد اما طبق آزمایش هنوز اسپرمم ضعبف بود . دارو دادن تا همین دو ماه پیش مصرف میکردم . چند روز پیش مجددا که طبق برنامه آزمایش گرفتم و بردم عفونت رفع شده بود انگار و فقط حجم مایه منی کم بود و اعلب فاکتور های آنالیز رو زده بود عیر نرمال ( پیوست چواب آزمایش هست ) . علاوه بر این ها من اخیرا هر بار که انزال میشم حدود یک ساعت بعد یه درد در بیضه ها و مثانه م شروع میشه و اگه مسکن نخورم حدود بیست و چهار ساعت بعدش و گاهی کمتر و یا بیشتر خوب میشه . این شد که بیضه هام رو هم معاینه کردن این بار و گفتن که واریکوسل دو طرفه دارم احتمالا و برام سنوگرافی نوشتن و چون مشکل شغلی داشتم نرسیدم برم انجام بدم . من خودمم یکی دو ساعت بعد از انزال یه دسته رگ در دو طرف بیضه م قابل لمسه . چون دکتر گفتن که اگه باشه باید عمل کنی و ...
    میخواستم بدونم آیا عمل نیاز داره ؟؟ اگه عمل نکنم چی میشه ؟؟ خطرناکه عمل نکردنش ؟؟
    آیا امکان عمل همزمان واریکوسل بیضه و لاپراسکوپی پروستات وجود داره ؟؟
    من ورزش هم مرتب میکنم آیا به خاطر اونه؟ ( کونگ فو ) و اگه عمل کنم ورزشم مختل نمیشه ؟
    ضمن اینکه من مجردم و مقدار اسپرمم همیشه توی تست آزمایشگاهی خیلی کمه اما اگه به مدت طولانی تحریک بشم زیاده . و اخیرا جهش اسپرمم گاها دو شاخه ست . ادارارم هم نه همیشه اما بعضی وقت ها هم یه مقداری کمی سوزش داره و هم بعضی وقت ها باریکه
    ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر mehdi` سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 725 مشاهده پرسش
    با سلام ادب خدمت دكتر عزيز
    من تست اسپرم دادم دكترم گفته( DNA شکسته شده یا آسیب‌دیده )
    خواستم ببينم درمان داره و بايد چكار كنم ممنون از راهنما
    ضمنا ازمايش اسپرم فرستادم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه خوب است
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    جوانی بیست ساله هستم به مدت 5 سال هفته ایی 3 بار خود ارضایی می کردم.اکنون مدتی است که ترک کرده ام اما احساس میکنم بیضه سمت راستم بزرگتر است و حدود 1.5 سانت پایین تر قرار می گیرد.آِلتم در حالت خوابیده 6 و در حالت نعوظ 12.5 سانت است.دچار زود انزالی نیز می باشم.آیا این شرایط به خاطر خود ارضایی زیاد ایجاد شده یا بیمار ی واریکوسل یا طبیعی است؟ورزش بدن سازی می تواند مضر باشد؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو بیضه کنید اندازه الت طبیعی است
  • تصویر کاربر جواد سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ...ممنون میشم بگین هزینه ش چقد میشه و راهی هست کلفت کنم آلت تناسلیم رو جدا از راست کردنش ....ممنون ی دنیا ..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه راهی ندارد
  • تصویر کاربر سینامرادی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    سلام طول الت من تو نعوظ 12هستش و قطرش2
    با خانمم مشکل زناشویی دارم
    اصلا راضی نیست میگه هم کوچيکه هم نازک
    آیا راه حلی وجود داره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      مشکل ادعای بیخودی خانمتان است شما مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    سلام دو سه روز بعد از کلاهک التم سمت چپ التم انگار جوش زده دردی ندارم ولی متورم شده وسر جای که قرمز شده مثل جوش شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.من مشکل کجی آلت تناسلی رو دارم به طوری که التم پس از سفت شدن و راست شدن به سمت چپ و کمی بالا منحرف میشه دکتر این مشکل نیاز به عمل داره؟ لطفا جواب بدهید.با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام حالتون خوبه؟ دکتر من 3هفته پیش عمل تنگی مجاری داشتم و 2هفته سوند بهم بود . الان 4.5 روزه ادرارم کند میاد. وقتی به زیر التم دست میزنم احساس میکنم یه جاش تنگ شده. بهم گفتن به خاطر التهاب بعد از عمل. به نظر شما با دارو درست میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      درست گفتند
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 414 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 22 سالمه این دوماهه عمل واریکوسل بیضه چپ کردم دکتر گفته بود که حجم بیضه هام کم شده میخواستم بدونم اگه عمل کردم حجمشون مث اول میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من پسرم و چاغ هستم و چاقی هم دور آلتم وجود دارد متولد80،ماه آذر هستم
    می خواستم بپرسم آیا لاغری تعثیری در اندازه ی آلت من دارد.
    الان اندازه ی آلت من در حالت خواب4است و در هالت تحریک به10میرسد آیا اندازش خوبه
    و یی یک هفته است که تازه موهای زیر بغلم و دور آلتم در آمده و الان که تازه دارم بلوغ می شم می خواستم ببینم آلتم چند سانت بزرگ تر میشه. و بزرگ شدنش تا چه سنیه

    و می خواستم ببینم که شرت هایی که از جنس نانو هستند و جای آلت در آن ها هست تعثیری بر رشد آلت دارد

    و یی 1ماهی هم هست که دیگه خودارضایی نمی کنم

    و اگه میشه لطفا یی جواب خوبی به ما بدید چون من نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      1 نه اندازه خوب است لاغر کنید بهتر میشوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 574 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب