اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    باعرض سلام خدمت استاد قران جناب دکتر کرمی .اقای دکتر ده روزی میشه که درمورد مادرم که سرطان مثانه داره به شماره پیگیریr01t413349براتون فرستادن تورا به خدا جواب من را بدهید یک ساله که مادرم عمل شده اخرین سی تی اسکن گفته که فقط جدار مثانه ضخیم شده اما مادرم دردوسوزش شدید داره ومدام دستشویی میره دکتر فقط انتی بیوتیک میده چه باید بکنیم اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    پدرم 75 سال دارن قند دارن پروستاتشون هم بزرگ شده و بی اختیاری ادرار دارن چطور مشگل بی اختیاری رو حل کنیم دکتر گفتن نمیتونه عمل کنه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 اول نوار مثانه
  • تصویر کاربر نرجس دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1788 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر.
    پدر بنده هفته پیش روز شنبه عمل باز پروستات انجام دادن و بعد از چند روز بستری و 48 ساعت در خانه دیروز سوندشون رو برداشتن و بخیه ها رو کشیدن ولی متاسفانه از دیروز درد فراوان همراه با تب دارن.
    آقای دکتر خواهش میکنم راهنماییمون کنید که این عوامل عادیه یه خطرناک و چیکار باید بکنن؟؟
    ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      مراجعه به دکتر خودتان
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    با سلام حضور دکتر کرمی ، بنده با 68 سال سن از سال 90 مشکل در دفع ادرارداشتم و از همان ابتدا تحت نظربودم و به دلیل سیر صعودی psa دو بار نمونه برداری شد و هر دو بار جواب منفی بود اما در آخرین بار، آدنوکارسینوما تشخیص داده شد واز 6 نمونه پنج نمونه با معیار گلیسون 7 از 10 تعیین شد (7=3+4) و یک مورد هم نرمال بود(بخش قاعده راست)، جواب اسکن استخوان منفی است و الان پزشکم تصمیم به برداشتن پروستات دارند، در این خصوص از حضرتعالی خواهش میکنم من را راهنمایی فرمایید، آیا پروستات را خارج کنم یا این کار را انجام ندهم، اگر بعد از خارج کردن پروستات معلوم شود به بافتهای اطراف سرایت کرده امکان ادامه درمان هست؟ ضمنا آخرین psa معادل 11 بود. تا آخر عمر دعا گوی سلامتی شما و خانواده محترم خواهم بود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سریعا بیایید ببینم02122642744
  • تصویر کاربر بردیا دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    سلام امپول تستوسترون را کجای بدن تزریق شود جهت افزایش میل جنسی و رفع مشکلات جنسی که بهتر جواب بده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سر خودی مضر است
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پسری هستم 18 ساله که از دو روز پیش درد در ناحیه بیضه چپ و سمت چپ آلت احساس میکنم از ان موقع پشت زانو چپم نیز درد گرفته تغییر شکل خاصی نداشته فقط موقعی که پایم را روی پا میگذارم یا راه میرم یا دمر میخوابم دردش زیاد میشه خواستم ببینم ایا مشکل خاصی داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سونو کنید
  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۲۶ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    بسه تعالی
    با سلام و عرض ادب حضور محترم جناب اقای دکتر
    در ابتدا سپاسگزاری می نمایم از وقت ارزشمندتون به جهت پاسخگویی ب سوالات

    بنده دچار نشت خفیف ترشحات ادراری به خصوص بعد از تخلیه مثانه و استبراء که نهایتا و حداکثر یه قطره و ترشحات گاه و بیگاهی که خیلی خفیف است و بیشتر فقط در حد خیس شدن سر الت و البته بسیر کمتر از یک قطره ولی به دفعات هستم به متخصصین و همکاران حضرتعالی مراجعه کردم ک در ابتدا پس از بررسی ظاهر و البته ازمایش ادرار به بنده فرمودند توجه خاصی نکنم .

    پس از مراجعه مجدد گفتن قرص فنازوپریدین مصرف کنید شاید ترشحات دیگری غیر از ادرار است ولی ظاهرا تشرحات ادراری بود با توجه به اثر باقیمانده ؛ در نهایت دکتر به بنده فرمودند برا اطمینان خاطر از جهت یالم بودن تست یورودینامیک انجام دهید که پس از انجام تست ظاهرا مشکلی مشاهده نشد و همه چیز نرمال بود و حجم مثانه در حداکثر ظرفیت ۳۹۸ سی سی بود .

    ولی دکتر مشکل بنده به قوت خود پا بر جاست و دچار وسواس فکری و عملی در زندگی و انجام فرائض دینی شده ام .ایا این موارد طبیعی است یا بنده دچار مشکلی هستم.

    خواهشمندم بنده را راهنمایی کنید .
    و به عنوان اخرین سوال جسارتا دکتر قدرت و ضعف عضلات مرتبط با دستگاه ادراری ایا در تست یورودینامیک مشخص میشود یا خیر..

    سن بنده ۳۰ و چاق هم نیستم و حتی کمبود وزن هم دارم .
    باز هم ممنون از لطف شما و وقت ارزشمندتان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      مورد شما روحی است
    2. تصویر کاربر سید دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام و تشکر از پاسخ و راهنمایی شما ؛ پس با احتساب این مورد بنده باید به روانپزشک مراجعه نمایم

      بسیار ممنون از راهنمایی ارزشمند شما
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۶ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      روانکاو
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر....سال ۸۹متوجه تنگی مجرا شدم و عمل پیوند مجرا انجام دادم در سال۹۳ متوجه تنگی مجدد مجرای اداری شدم و عکس rugانجام دادم تنگی مجرا نشان داد و سیتوسکوپی کردم واز پارسال تا هم اکنون سوند نلوتون استفاده میکنم اگر سه هفته سون نزنم ادرار نازک میشود،
    اقای دکتر چه روش درمانی دارید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      دباره عود میکند
  • تصویر کاربر منوچهر دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    علت دفع پروتیین از کلیه و راههای جلوگیری از ان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      کار من نیست
  • تصویر کاربر حميد دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 2274 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر خسته نباشد. حدود 29 سالمه و از 17، 18 سالگي خودارضايي كردم. ي مدت هست كه بعداز خودارضايي يا نزديكي كردن كمرم و پاي چپم به شدت درد ميگيره. حتي بيضه و كليه هام هم درد ميگيرن واحساس سوزش دارن.
    عكس mri كه گرفتم دكتر گفت كه ديسك‌هاي L4 L5 دي هيدراته شده، البته ي مدت هست كه ديگه خودارضايي نمي كنم ولي باز بعد از نزديكي كردن هم به شدت درد ميگيره ولي بعد از چند روز بهتر ميشه.
    ميخواستم بدونم آيا ارتباطي بين خودارضايي و دي هيدراته شدن ديسك و درد كليه و بيضه هست و چه تاثيري بدي بعدا ميتونه برام داشته باشه؟ آيا درمان داره و ميشه اين دردها رو از بين برد؟ من از آينده و بعد از ازدواج خيلي ميترسم آقاي دكتر. حتي به ازدواج نكردن فكر ميكنم
    اگه منو راهنمايي كنيد خيلي ممنون ميشم. من از بيان اين حرف ها به هر دكتري شرم ميكنم وگرنه دكتر مي‌رفتم. خواهش ميكنم كمكم كنيد.
    خيلي خيلي ممنونم و دستتون رو ميبوسم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      فقط قطع کنید خوب میشوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1081 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 746 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب