اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سلمان سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    سلام .من ۱۳سالگی بالغ شدم و تا ۱۵سالگی مشکلی نداشتم بر اثر یه استرس التم اندازه نوزاد شد بعد از اون هم به مدت یکسال من بیکار تو خونه بودم و تمام نیروی جنسی رو تحلیل بردم تو مدت کم حالا من چند سالی هست که دیگه اون ادم قبلی نیستم میخوام نیروی جنسیم رو بدست بیارم ازدوباره چکار کنم اصلا چند سالی هست فعالیت جنسی ندارم و التم هنوز همونه و از لحاظ جنسی صفرم چکار باید بکنم که هم نیروی جنسیم برگرده هم التم برگرده به حالت اولش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      ورزش
  • تصویر کاربر مجید سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده 22 سال سن دارم طول آلت در حالت نعوظ 9 سانت و قطر 10 سانت است
    آیا مناسب هست ؟
    به مشکل بر نمی خورم ؟
    راهیی برای بزرگ کردن هست ؟
    برخی گویند فلفل ( هرچند باعث سوزش می شود ) ولی باعث افزایش جریان خون و در نتیجه رشد بهتر می شود آیا صحیح هست ؟
    خجالت می کشم دکتر برم یا کسی مشورت کنم
    لطفا راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      نرمال است
  • تصویر کاربر مهتا سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    سلام.
    مدتی است در پشت و پهلوهایم دردی خفیف دارم که گاهی بیشتر می شود.فشار خونم هم که بالا بوده و حتی با قرص هم زیاد پایین نمی آید.چون اب زیاد می خورم از نظر دفع ادرار مشکلی ندارم و تب و لرز هم ندارم.به نظر شما چه متخصصی باید مرا ویزیت کند؟پیش متخصص اورولوژی رفتم گفتند کلیه نیست اما ازمایش کامل دادند که هنوز جوابش را گرفته ام.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      قلب و عروق
  • تصویر کاربر سینا سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام من جوانی 20ساله هستم 2ماه پیش بخاطردرد زیر شکم به ارولوژیست مراجعه کردم برام قرص پروترال وپروستاتان گیاهی داده بودمصرف کردم خوب شدم ولی به یه ارولوژیست دیگه مراجعه کردم گفت که قرص هایی که به تودادن واسه پیرمردهاست الان هم اون حس جنسی قبل رو ندارم ایا قرص هایی که خوردم انزال رو برگشت میدن وایا دربچه دار شدن من تاثیرداره وایا کیفیت هورمون توستوسترون واسپرم ها رو پایین اوردن ایا نیازی به ازمایش اسپرم هست موندم اقای دکتر چی کارکنم خونمونم تهران نیست حضوری بیام مطب اردبیل هستیم با تشکر وارادت فراوان ازشماپزشک حاذق ونخبه کشوروافخارشهرمان اردبیل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      همه داروها را قطع کنید در سن شما بیماری نیست
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید من هیدروسل چپ عمل کردم هنوز بیضه شکل عادی نشده و ورم داره چه کاری کنم درست بشه ؟ چه غذایی یا دارویی بنظر شما مفید و مضر هست برام ؟ ایا استمنا برایم مضر است ؟ تاریخ عمل 23 شهریور 94
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      از دکترتان ببرسید
  • تصویر کاربر صحرائي جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    سلام آقاى دكتر همسرم زگيل تناسلى زدن بنده نزدم سنم ٣٢ساله ميتونم آمپول گارداسيل بزنم كه بنده مبتلا نشم .
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      اگر سکس داشتید نه فایده ندارد
  • تصویر کاربر بهزاد سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    با عرض سلام . بنده وقتی دچار استرس میشوم احساس یه ناراحتی از طرف کلیه ها ومثانه میشوم و نیاز به رفع ادرار میشوم ودر موارد استرس شدید نیاز رفع مدفوع هم میشوم .در موارد بدون استرس هر 2-3 ساعت هم این نارحتی کلیه در من بوجود می آیدو بیشتر نیاز رفع ادرار م را از طریق همین ناراحتی کلیه هام متوجه میشوم. میخواستم از خدمتتون بپرسم مشکل بنده چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      بیشتر عصبی است
  • تصویر کاربر محمدرضا سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 15821 مشاهده پرسش
    با سلام پسری 26 ساله هستم چندین ساله خودارضایی دارم پوست سر آلتم چروک شده ظاهری زشت پیدا کرده ممنون میشم راهنمایی کنید آیا از کرم یا دارویی میتونم استفاده کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر بوست
  • تصویر کاربر شروين جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 591 مشاهده پرسش
    سلام دكتر عزيز ، عاجزانه ازتون خواهش ميكنم من را راهنمايي فرمايييد واقعا در مورد دخترم و عفونت ادراري اون مستاًسل شده ام،جريلن از اين قرار است از حدود يك سال پيش دختر من كه معلول ذهني و جسمي است و ١٨ ساله ميباشد دچار عفونت ادراري بالا شد از نوع ايكولاي كه منجر به بستري شدن در بيمارستان پارسيان تحت نظر دكتر ارمنده بود بعد از تزريق هاي اميكاسين و سرم و غيره درمان تمام شد و داروي نيتروفورانتوئين تجويز شد به مدت شش ماه در اين مدت مرتب ازمايش چكاب ميداد و عفونت نبود ، پس از شش ماه دارو براي سه روز قطع شد براي اين كه ارام ارام دوز دارو كم شود كه متاسفانه عفونت دوباره تشديد شد مجددا تزريق پنج روز اميكاسين و روزانه چهار قرص كوتريماكسازول حدودا تا دو هفته وسپس روزي دو عدد به هر حال حدود يك ماه اين دارو را هم خورد و كلا داروها قطع شد چون متاسفانه دخترم در اين مدت به بيماري صرع كه فكر ميكنم بي ارتباط با همون عفونت ادرااري نمي باشد دچار شد .
    حدود دو ماه دارو براي عفونت استفاده نكرد ولي چكاب انجام شد و عفونت نبود تا اينكه مجددا از چند روز قبل بي قرار و درد شديد و تب و بوي بد ادرار كه پس از ازمايش ها مجدد ايكولاي تشخيص داده شد.
    لازم به ذكر است در مدتي كه بيمارستان بود حتي عمل سيستوسكوپي هم انجام دادن هيچ مشكلي نبود و سونوگرافي هم سللامت است هيچ علتي پيدا نميشود.
    اقاي دكتر دختر من مجبور است كه پمپرز بشود و من خيلي هم مراقب نظافت و تغذيه اش هستم خواهش ميكنم كمكم كنيد واقعا چكار بايد بكنم.
    دعاگوي شما مادري خسته
    1. تصویر کاربر شروين شنبه ۲۸ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      جواب!؟؟؟
    2. تصویر کاربر شروين دوشنبه ۷ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      من جواب سوالم را پيدا نميكنم لطفاً برام اي ميل كنيد . ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید همیشه انتی بیوتیک مصزف کنند
    4. تصویر کاربر شروين سه شنبه ۸ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنون آقاي دكتر يعني صلاح ميدونيد مرتب نيتروفورانتوئين مصرف كند؟؟
      آيا اين دارو با داروي دپاكين براي صرع و لوودوپا داروي اعصاب تداخل ندارد؟
      ممنون از شما
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      اول باید با نوار مثانه مشکل مشخص شود 02122642744
    6. تصویر کاربر شروين جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنون از راهنمايي شما اقاي دكتر چون ما ساكن دبي هستيم و امكان آوردن دخترم بسيار مشكل است آيا ممكنه اينجا نوار مثلنه رو بگيريم و براي شما با مدارك توسط شخصي ارسال كنيم؟
      ممنونم
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      اگر دقیق باشد بله
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر nima دوشنبه ۷ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر مربی ورزشیم گفت کمتر اب منی تو هدر بده تا انرژی کافی داشته باشی از طرفی نیاز جنسیم بالاست من با همسرم موقع سکس چند ثانیه قبل انزال و ارگاسم خودمو کنترل میکنم و رابطه رو تموم میکنم و هفته ای یک اجازه میدم ابم بیاد و ارضا میشم ایا این کار باعث بیماری پروستاتیت میشه یا خطری نداره لطفا پاسخ کامل بدین راهنمایی کنین ممنونم ازتون دوستون دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      کار خوبی نیست باعث تورم میشود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 589 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

تقویت اسپرم و بهبود پارامترهای اسپرماتوگرام (مانند تعداد، تحرک و مورفولوژی) یکی از بزرگترین چالش های زوج…
بی اختیاری ادرار در زنان و سالمندان یک مشکل بسیار شایع و آزار دهنده است که می تواند…
تقویت اعصاب مثانه یکی از اهداف اصلی در درمان مشکلات رایجی مانند مثانه پرکار (Overactive Bladder –…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب