اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر فرید جمعه ۷ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    با سلام ببخشین من 25 سالمه و متاهلم 4ساله واریکوسل دارم که مشکل تولید اسپرم ندارم دوماهه ازدواج کردم ولی هنگام نزدیکی بیضه ها و بالای بیضه ها احساس درد دارم بخاطر درد نمیتونم زیاد نزدیکی داشته باشم ایا بعد از عمل جراحی درد بیضه ها خوب میشه یا استفاده چ داروی بهتر است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر سامان پنجشنبه ۱۷ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 449 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. مدت سه هفته پیش بیضه راستم متورم شد و درد شدیدی گرفت به دکتر مراجعه کردم گفت احتمال عفونت دارد و کلی انتی بیوتیک تجویز کردکمک درد بیضم خوابید ولی تورم آن به صورت سفت باقی مانده است به طوری که خود بیضم قابل تشخیص و لمس نمیباشد گویی داخل این تورم سفت است. سنوگرافی کردم تشخیص هیدروسل متوسط داد ولی گفت داخل بیضه جون جریان نداره تکرار سنو هم همین بود، در تبریز به متخصص مراجعه کرده و عمل هیدروسل به صورت زیرشکمی انجام دادم الان یه هفته از عمل گذشته ولی تورم همچنان باقی است.
    آقای دکتر ایا هیدروسل تورم سفت دارد؟ چقد بعد عمل تورم تمام میشود؟ چه مدت بعد عمل میشود باز سنوگرافی کرد؟ اقای دکتر خواهشا کامل توضیح دهید.
    عکسی نیز پیوست شد بخاطر کبودی بیضم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر .من24 ساله هستم و مدت سه سال هستش که مشکل پروستات دارم و حجم پروستاتم هم 22cc هستش چندین بار هم به پزشک مراجعه کردم که اکثرا گفتن عفونته و قرصهای معمول عفونت پروستات رو بهم دادن ولی هیچ تاثیری نداشتن بعضی دکتر ها هم مثل شما علت رو عصبی میدونن ولی باز هم با خوردن قرصهای اعصاب و ضد استرس نتیجه نگرفتم میخوام بدونم امکان جراحی پروستات برای من وجود داره؟چون هم روی بیضه ها تاثیر گذاشته و هم روی کلیه ها.ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      در سن شما بیماری پروستات نداریم
  • تصویر کاربر فرناز شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    من ١سال پيش تبخال تناسلي گرفتم و درمان شدم و ٢ماه بعد عقد كردم و چون همسرم تهران نيست و اينجا زندگي نميكند،من اصلا نزديكي ندارم و واقعا نميدانم به چه دليل هي تبخال تناسلي مياد بيرون من خيلي اين موضوع برايم عجيبه و خيلي ناراحتم،دليل ان چيست؟؟
    1. تصویر کاربر فرناز سه شنبه ۱۱ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      Y
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من در مورد تب خال را بخوانید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۷ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما وممنون بابت راهنمایی های خوبتون
    من سال ۸۱عمل هیدروسل بیضه راست انجام دادم.الان ۱۳سال هست که ازدواج کردم.نتونستیم بچه دار بشیم و ناراحت هم نیستیم چون یک فرزند خوانده اوردیم.مشکل من الان این هست که مقدار منی کم و نمیتونم در روز بیشتر از یک بار نزدیکی کنم و حتما باید بین دو نزدیکی ۲تا ۳روز بگذره تا موقع ارضاع شدن اب منی خارج بشه وگرنه ارضاع نمیشم.لطفا راهنمایی کنید.۳۵سالمه.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نيست
    2. تصویر کاربر علی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      اخه تو دکتری تمام جواب هات با مهم نیست و باید ببینم.موردی نداره و از این چرت و پرتا.روت نمیشه بگی باید پول ویزیت بدین چرا وقت مردم رو میگیری
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      نميتوان كاري كرد بيخيال
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    چند روزی است بیضه سمت راست من شدید درد میکند و شکل ظاهری آن هیچ تغییری دیده نميشود و درد بطرف بالا کشیده است یعنی مثل یک خط از بیضه شروع و به طرف شکم کشیده ميشه و تو قسمت جلو و زیر ناف مثل اینکه یخ گذاشته اند انقدر سرد ميشه ضمنا 47 ساله هستم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر صالح جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    سلام آقای دگتر ..17 سال دارم /چند وقتی هست خیلی حساس شدم .روی سر الت ام دونه های سرخ رنگ ریزی است بر آمدگی وجود نداره هیچ دردی و سوزش نداره (هیچ شباهتی ام به جوش نداره )شباهتش بیشتر به دونه سرخ زیر پوستی داره فقط میخوام بدونم مشکلی دارم ..تو رو خدا زود تر جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد
  • تصویر کاربر سجاد جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 5664 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.خسته نباشی.نمیدونم شما همون اقای دکتر هم محلی ما ک قاری قران بود هستین یا نه. دکتر جان من از اردبیل و محله باغمیشه مزاحمتون میشم.سوالم این بود ک من الان 24 سالمه و متاسفانه از دوران کودکی خودارضایی داشته ام و این ب من ضربه های بزرگی وارد کرده. دکتر جان عذر میخوام من حین خودارضایی ک الان ترکش کرده ام ارضا شدنم ب سی ثانیه نمیرسه.خیلی روحیم خرابه از ی طرف هم میخوام ازدواج کنم و طرف مقابلم رو میشناسم و میدونم ی دختر گرم مزاجی هست حتی باهم حرفیده ایم راجع ب این مساءل و میل شدیدی ب دخول دارند.حال دکتر جان ب این دلیل خیلی مهم من اقدام نمیکنم چون میدانم ب کمترین تماس ب انزال میرسم میترسم فردا ب مشکل بخورم و ایشون از من سرد بشن و برام ی مصیبت عظیم بشه.دکتر جان کمکم کن چکنم؟ بعنوان ی برادر بزرگ خیلی داغونم.میخوام از ازدواج با ایشون صرف نظر کنم.اندازه الت بنده 16 سانت و قطر خوبی هم داره.فقط کمکم کن مدتم تو زمان انزال حداقل جوری باشه ک طرف مقابلم لذت ببره.کمکم کن دکتر چ بخورم چ کنم عمل جراحی هم لازم باشه میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام ودرود اندازه الت شما طبيعي است مطلب زود انزالي سايت من را دقيقا بخوانيد توضيح دادهام
  • تصویر کاربر جواد جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب می خواستم بدونم که قلیای بودن PH روی جنسیت جنیین تاثیر داره یا نه؟بطور مال اسیدی باشه جنسیت دختر با شه و اینکه اگه PH اسپرم قلیای باشه پسر بشه؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      نه ارتباطي ندارد
  • تصویر کاربر ایمان جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما من ۱۷سال سن دارم ولی بیضه های کوچکی دارم راهلی برای بزرگ شدن بیصه ها چ حل این مشکل برام پیدا کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ اردیبهشت ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 585 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب