اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر AmirAli پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 693 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير
    من از دوران راهنمايي درگير خود ارضايي بودم و اينكار رو بخاطر ترس از گناه و زنا كردن انجام ميدادم چون خيلي ساده بودم الان دو مشكل اساسي دارم يكي موقع خواب مني ازم خارج ميشه و از خوابيدن ترس عجيبي پيدا كردم و دومي وقتي كنار نامزدم راه ميرم يا اينكه بخوام دستش بگيرم يا تلفني باش حرف بزنم يه ابي ازم خارج ميشه از دوستان ميخوام يه راه حلي جلوم بزارن
    تقريبا ٥يا شش سال درگير خود ارضايي هستم در هفته يكبار و بعضيا وقتا در ماه يكبار
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نیست
    2. تصویر کاربر AmirAli یکشنبه ۱۶ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام اقاي دكتر برا درمان اين دو موضوع چكار كنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      فقط ترک
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر اباذر پنجشنبه ۱۷ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب 10 سال پیش به علت تجمع زیاد ورید و درد در بیضه به پزشک مراجعه کردم و واریکوسل گرید 3 در سمت چپ و ضعف اسپرم مشاهده شدتوسط دکترصدیق گیلانی عمل شده و بعد از چند ماه مجدد عود کرد و دوباره سه سال پیش مراجعه کردم به ارولوژی و گرید 3 شدید در چپ و 3 در سمت راست مشاهده شد و ضعف اسپرم .این بار دو طرف راعمل کردم.3 ماه بعد مجدد عود کرد .به دکتر نوروزی مراجعه کردم عمل مجدد را پیشنهاد کردن با احتمال عود 50درصد.به دکتر سیم فروش مراجعه کردم باز جواب نگرفتم.در جایی دیگر فنرگذاری با احتمال عود پیشنهاد شد.حال درد خیلی زیادی دارم که حتی برخورد شورت با رگ های زیر بیضه.و نشستن روی صندلی دردشدید و روزانه را دارم که دحتی شب هنگام استراحت و دراز کش ارام نمی شود .خواستم نظر حضرتعالی را در این زمینه جویا شم .با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      اين دردها بيشتر عصبي است
    2. تصویر کاربر اباذر پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      زمانی که استرس و .... ندارم باز این درد هستش.به نظر شما نیاز نیست به مطب مراجعه کنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      در خدمتم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر فهیمه پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    ضمن تشکر از مشاوره جنابعالی ، به پیوست نتیجه نمونه برداری پدر همسرم رو جهت راهنمایی حضرتعالی ارسال می کنم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سرطان پروستات است بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر غلام پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    جوانی 20 ساله هستم طول التم 12 ساتتر و ﺽخامتش 10 ساتتر این سایز الت من نرماله؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      بله طبيعي است
  • تصویر کاربر عبدالقادر پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    باسلام اقای دکتر نزدیک به یک سال ونیم میاشد که ادرارم بعضی اوقات بیاختیار است بعضی اوقات شب جایم خیس می شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ نوار عَصّب مثانه بايد بگيريد
  • تصویر کاربر حسين پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    سلام دكتر ضمن عرض خسته نباشيد ميخواستم ازتون بپرسم كه من تكرر ادرار گرفته ام ادرارم هم باريك شده است و برخي اوقات احساس تخليه كامل نميكنم و بعضي اوقات انتهاي ادرار قطره قطره است ايا مشكلي وجود دارد؟!من به چه پزشكي مراجعه كنم درضمن هفده سالم است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر میلاد پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشد بنده بیست و هشت سالمه حدودا ده ساله که دونه های سفید رنگ کوچیک زیر پوست التم بوجود اومده که از بالای بیضه شروع شده تا قبل از حفشه میخوام بدونم طبیعیه یا مشکلی دارم مرسی موفق باشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    اقای دکتر به غیر از باروری دیگه چه مشکلاتی داره اگه عمل نکنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      هیچ
  • تصویر کاربر جعفرزاده شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    باسلام وا حترام.آقای دکتر یه سونو براتون فرستادم نمیدونم مساهده کردین یانه.اگ آره لطفا نظرتونو بفرمایین.
    شما در سایت فرمودین نگران نباشین امروزه همه کیستها با لاپاراسکوپی درمان میشن.این درنورد پلی کیستیک هم صدق میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      اگرارثی باشد فایده ندارد
  • تصویر کاربر h.as شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 686 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر.
    جوانی 33ساله هستم و مجرد.
    مدت حدود دو ساله که فشار ادرارم پایینتر اومده.
    بعضی اوقات احساس میکنم مقداری از ادرار توی الت تنانسلیم مونده و سنگینی میکنه.
    یعنی تو مثانه احساس پری ادرار ندارم و احساس میکنم ادرار توی التم مونده.
    ضمنا گاهی اوقات هم موقع دفع ادرار سوزش دارم.
    ضمنا گاهی اوقات هم حد فاصل بین مقعد و بیضه هام یه دردی دارم و انگار پروستاتم(اگه حدفاصل بین بیضه و مقعده)میخاد بترکه و هی فشار میاره.
    قبلا از راهنمایی هاتون تشکر میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 9 سال پیش)
      بیشتر عصبی است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 585 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب