رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر احمدی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.
    در بیضه راستم یک توده با کانون کلسیفیه دارم که گفتید موردی نداره و در سمت چپ واریکوسل mild.
    احساس میکنم بیضه ی راست به سفتی بیضه چپ نیست و افتاده تر هم هست.مشکلی دارد یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید .طبق معایناتی که دو ماه پیش برای استخدام در ارتش انجام دادم مشخص شد که میتلا به واریکوسل گرید 1 هستم و دکتر متخصص به من گفت مشکلی پیش نمیاد.ولی من در طول این دو ماه خود ارضایی ی افراطی زیادی داشتم که به دلایل عصبی بود لازم به ذکر است قبلن هم در سنین 16 سالگی به بعد خود ارضایی داشتم.الان مشکلی که پیش اومده اینست که بیضه های من شل شده و اغلب تا دو روز پس از خودارضایی درد خفیفی دارم.آیا مشکل من حاد شده است و خود ارضایی این تاثیر رو گذاشته؟و اگر لازمست برای معاینه ی حضوری خدمت برسم اعلام کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سعي كن خود ارضايي را ترك نماييد
  • تصویر کاربر م.لطفی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    آقای دکتر کرمی سلام ،
    فرهنگی تازه بازنشسته و 51سال سن دارم .تقریباً ازآذر ماه سال گذشته تکررادرارپیدا کردم وبعد از مدتی ، تاخیردرادرارکردن حتی تا 15 دقیقه ودر انتهاادرار بریده بریده وگهگاه قطره قطره پیداکردم.آزمایش اول در(تاریخ 28/9/95) PSA 2/12 سنوگرافیم با مثانه پروخالی حجم پروستات 37mlو . pvr 24ccپزشکم برایم قرص پروستاتان وشبی نصف هم ترازوسین تجویزکرد. از قرص گیاهی اورتیدین به جای پروستاتان استفاده کردم که آثار بهبودی بهتری نشان داد آزمایش دوم سه ماه بعد در تاریخ(6/1/96) PSA 1/90 حجم پروستات این دفعه 38mlو . pvr12cc بود .دراین فاصله ضمن استفاده از داروهای قبلی سه دوره هم انتی بیوتیک( سیپروفلاکساسین، سفیکسیم ، وافلاکساسین )مصرف کردم.سوال من این است آقای دکتر با مصرف داروها بخصوص اورتیدین تا 15روزی خوبم ومجدداً دوسه روزی تکررادرار دارم.بخصوص مواقعی که دچاراضطراب واسترس می شوم ابتدا درد خفیفی در زیر شکم ودر ستون مهره ها احساس می کنم وسپس تااحساس آرامش نکنم تکرر ادرار روزانه دارم. درچند روزه اخیراحساس دلشوره واضطراب به من دست داد واکنون دربالای آلت درد واحساس نفخ شکم دارم. هر چه اضطراب ودلشوره ام بیشترشود درد در ناحیه پروستاتم تاپشت کمرزیاد می شود . شبها تکررادرار ندارم مگر اینکه احیانا مایعات زیاد خورده باشم یکباربلند می شوم. بااین اوصاف خواهشمندم جناب آقای دکتر مرا راهنمایی کنید.تمام مطالب شما وفیلم هایتان را هم در سایت جنابعالی مشاهده کرده ام.آیا من نیاز به عمل جراحی دارم؟یا مصرف دارونیازدارم ؟تصاویر آزمایش وسونوگرافی ها پیوست می باشد.پاسخ دهید بسیار ممنون وسپاسگزارتان خواهم بود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام به علت تخليه خوب مثانه نياز به عمل نداريد
  • تصویر کاربر بهمن سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خواستم ببینم کلیه فردی که دارای کیست پاراپلویک به اندازه 9 میلیمتردر پل تحتانی کلیه در سمت چپ باشه برای دهنده مناسبه در آینده مشکلی برای گیرنده ایجاد نمی کنه ممنون میشم خیلی ضروری جوابم بدید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر ناشناس یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ممنون بابت پاسخ به سوالات خدا خیرتون بده . ببخشید یه سوال داشتم خدمتتون من سه چهار روزیه که بیضم هر دو طرف سفت شده و از حالت طبیعی بزرگ تر شده میخواستم بدونم ایا هیدروسل میتونه باشه خواهشا راهنمایی کنین خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام سونو كنيد
  • تصویر کاربر سمیرا یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید به مدت 9 ماه اقدام به بارداری کردیم باردار نشدم. با آزمایش متوجه شدیم که همسرم سرعت اسپرم هاش کنده دکتر گفت 5 درصده و غلظتش زیاده و مدت زمان رقیق شدنش زیاده.ولی تعدادش و شکلش مناسبه امروز متوجه شدیم خیلی ناراحتم. آیا قابل حله. خیلی نگرانم. توروخدا کمک کنید. اگه لازمه بفرمایید عکس آزمایش رو بفرستم. ممنون میشم جواب بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر صدیقه یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    پسر من 17 ساله است درد خفیفی در بیضه داشت با انجام آزمایش سونوگرافی مشخص شد کمی مایع هیدروسل در داخل اسکروتوم چپ نمایان است و واریکوسل گرید یک در طرف چپ قابل رویت می باشد .می خواستم بدانم چه کار باید کرد تا دیر نشود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    سلام
    در مدت 4 ماه 3 بار دفع سنگ داشتم که آخری 5 میلیمتر بود بعد از چند هفته گاهی درد تیر کشنده در قسمت میزراه و سمت مقعد داشتم تا اینکه یک روز انقباض شدید در مقعدم باعث درد شدیدی شد. بارها برای درمان دکتر رفتم نتیجه نگرفتم، آیا ممکنه گیر کردن سنگ یا التهاب در میزراه باعث انقباض و درد مقعد بشه؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      با سونوگرافي مشخص ميشود
  • تصویر کاربر منصور یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    هنگام آمیزش، توانایی سفت کردن آلت را ندارم. 50 سال سن+بزرگی پروستات دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد بررسي شويد
  • تصویر کاربر امیرپارسا چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام
    نامزدم التش درحالت عادی۱۷ وونعوظ۲۶ سانته و قطرش۶ وبگفته خودشوم ارثی هست.باتوجه به اینکه من تقریبا ریز نقشم مشکلی توی رابطه نداره؟ بخاطرهمین موضوع قصدبهم زدن نامزدی رو دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      خودتان بايد تصميم بگيريد
    2. تصویر کاربر امیرپارسا سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      از شما نظر پرسیدم که آیا این سایز طبیعی هست یا خیر؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      بزرگ است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 855 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب