رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر عابد پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    فکر می کنم دچار زگیل تناسلی رو ناحیه آلت هستم .
    درمان کریوتراپی چقدر هزینه دارد ؟
    و چطور بفهمم که زگیل است
    آیا می توانم عکس بفرستم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۸ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 472 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشی پدر من حدود سه ماه پیش ادراش بند امد که بعد از رجوع به بیمارستان و گرفتن سونو گرافی گفتند پروستات 114 سی سی است و سوند وصل کردند الان بعد از حدود 3 ماه سونو جدید گرفتیم که معلوم شد بیش از 10 سنگ ریزه به قطر 3تا9 میلی در مثانه دارند و پروستات 40در44در48 میلی و حجم ان 43سی سی بزرگتر نرمال است و به کف مثانه بالج شده واین مدت هر دو دارو پروستات مصرف کرده است الان که سوندش تعویض کردیم تو 24 ساعت بدون سوند زیاد دستشویی میرفت و ادار قطره قطره بود و دوباره سوند وصل کردیم چون مثانه تقریبا تو 24 ساعت حدود 1 لیتر ادار داخلش بود و ازمایش پروستاتش هم زیر 1 یک است حدود 0.08 است ایا با توجه به سونوگرافی دوم و سن ایشان که 89 سال دارند و دچار مشکل قلبی هستند میشود با لیزر درمان شان کرد وایا لیزر نیاز به بیهوشی موضعی دارد یا نه و اگر میشود با لیزر عمل کرد البته فعلا مشکل عفونت ادراری با مصرف سفکسین حل شد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده یکبار 8 سال پیش درد بیضه سمت چپ گرفتم دفعه بعد 3 سال بعدش بود....دفعه بعدم همین چند وقت پیش بود ک انقد شدید شد ک مجبور شدم ترامادول بزنم. رفتم سنوگرافی و دکتر گفت واریکوسل 1 داری و نیازی به عمل نیس. هر وقت درد گرفت مسکن بخور، آزمایش اسپرم هم دادم مشکلی نداشتم....الان باز از درد عاجزم و میخوام عمل کنم بنظرتون اگه عمل کنم مشکلی برای اسپرمام پیش نمیاد!؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      عمل كنيد بدتر ميشود به اين دردها اهميت ندهيد
  • تصویر کاربر سیاوش پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    آزمایش اسپرم دادم میخاستم تفسیرش کنید برام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      قابل قبول است
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    با سلام.بنده به مدت دو روز است رنگ ادرارم تغییر کرده وبه رنگ سفید درآمده،کلیه ام هم شن دفع می کند،میشه بفرمائید بنده چه مشکلی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      ازمايش ادرار دهيد بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    تورم و در در پوست آلت تناسلی در قسمت ختنه شده به صورت دور تا دور دارم کمی هم دردناک و کمی هم قرمز رنگه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      ديدم مهم نيست
  • تصویر کاربر افشین پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    از جنوب ایران، استان هرمزگان هستم
    بیش از بیست ساله که تکرر ادرار دارم، الان سی و پنج ساله هستم، در سن سیزده چهارده سالگی بعد از دستشویی یک قطره بی اختیار ازم جدا می‌شد. تا چند سال همین شکل بود. بعد تعداد قطره ها بیشتر شد . هر چند سال تغییر بیشتری میکرد. و حالا تقریبا نزدیک یک دهه است که احساس میکنم مثانه ام پر است و فشار میاره، وقتی میرم تخلیه کنم چند قطره بیشتر نیست و همین که بلند میشم و یکی دو قدم بر میدارم دوباره همان احساس پیدا میکنم و باز هم چند قطره است و گاهی تا چهل دقیقه می‌شینم تا کامل تخلیه بشه و هر یکی دو دقیقه چند قطره میاد و تا اینکه در این سی چهل دقیقه کامل تخلیه کنم و احساس پری مثانه تا حدی برطرف میشه و همه این چهل دقیقه معمولا قبل خواب شب هست و در روز هم اگر بخوام بخوابم وضع به همین منوال هست و همیشه قبل از خواب اذیتم می‌کنه
    پزشک شیراز رفتم آزمایش ادرار و سونوگرافی از کلیه، مثانه، پروستات دادم و الحمدلله چیزی نبود و آزمایش ها کامل سالم بودم
    سه دوره معاینه شدم و دارو هم مصرف کردم که اسم داروها یادم نیست ولی بهبودی حاصل نشد متاسفانه.
    وقتی که قبل خواب استرس میگیرم، ناراحت میشم و یا اعصابم بهم میریزم که باید ثانیه ثانیه برم دستشویی.
    لطفا کمکم کنید
    با تشکر و خسته نباشید سوال مطرح شد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر داود پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    مدت 10سال هست که درقسمت بین کشاله ران و بیضه تعدادی زگیل پیداشد و رشد آنها بسیار کم بود و درحدود 5سال پیش به پزک متخصص مراجعه کردم و از طریق منجمد کردن زگیلها برطرف شد و در حدود 2سال میشه که دوباره رشد کرده حالا میخواستم درمان کنم لطفا بفرمائید که آیا میشه بطور کامل ریشه کن بشه یا دوباره رشد خواهد کرد. یا اینکه اگر درمان نکنم بیشر خواهد شد؟ چون رشد خیلی ضعیفی داره و خیلی هم اذیت نمیکنه . ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    Mahdi:
    سلام
    ببخشید من درد پشت بیضه و کناره های کیسه بیضه داشتم و گاهی اوقات قسمت انتهای مثانه نزدیک الت هم درد میگیره. سونوگرافی کردم در بیضه چپ واریکوسل ضعیف داشتم به دکتر متخصص مراجعه کردم و متخصص بم گفت التهاب پروستات داری و قرص افلوکساسین و ناپروکسن نوشته و فقط از نشانه های التهاب پروستات درد بیضه رو دارم
    به نظر شما نظر پزشک درست بوده؟
    البته بعد از گذشت دو هفته درد خیلی کمتر شده ولی کامل فروکش نشده
    خیلی ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر آزادمحمدی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام یکسالونیمه اقدام بارداری داریم.خانمم زیرنظرمتخصصهخودم تورویان آزاسپرم دادم سرعت وتعداد نرمال.مورفولوژیزیرنرمال 8بود.ولی نرمال10بود6ماه کارنتین و وسلن پلاس خوردمآزضعیفترشدمورفولوژی شد7سنم38سالهواریکوسل دارم ولی درجه ش روهرمتخصص یه چیزگفتتوسونوهم نوشت گرید2بیضه هام شل وآویزانهوقتی شل میشه خودم رگهای بزرگ کرمی شکل روزیربیضه میبینم.نه بالاشباتوجه به پرونده خانم چندبارخواستیم آی یوآی بکنیم امادکتربراش انجام ندادوگفت ضعیفیآخرش دکترش اینماه گفت 3ماه دیگه آی وی اف بکنین تواین مدت من اگرعمل بکنم به نظرتون باتوجه به اینکه اسپرم بعدازچندماه شروع میکنه بهترشدن تواین3ماهه کیفیت اسپرم نمیادپایینتر؟باتوجه به اینکه جای دورافتاده هستیم ونمیخایم درمانمون عقب بیفته به نظرشماباهمین آزمایش بریم آی وی اف؟اگه عمل نکنم واریکوسل بدترنمیشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 858 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

آیا برجستگی‌های مشکوکی در ناحیه تناسلی‌تان ظاهر شده و نمی‌دانید زگیل هستند یا فقط یک جوش بی‌خطر؟…
بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب