اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ارادت
    جناب اقای دکتر ، اینجانب ساکن شهرستان کرمان هستم و سالهاست که کلیه هایم شن سار از جنس اسید اوریکی مباشد و تحت درمان اقای دکتر عباد زاده قرار دارم و کلیه آزمایشات لازم در این خصوص انجام پذیرفته که ایشان علت را فاکتور ارثی بیان میکنند و پیشنهاد مصرف زیاد اب در روز را دادهاند. اما با همه این تفاسیر چون کمی پروستات بزگ شده درهنگام خروج سنگریزه با عث التهاب مجرا و قاعدتا پروستات مشود.و اینجانب بدلیل سوزش و گاهی درد بعد از ادارار و جلوگیری از عفونت قرص کوتریماکسازول تا سه روز استفاده مینمایم.سوال حقیر این است ایا این روش درست است چون احتمال میدهم که روزی بدن به این آنتی بیوتیک مقاوم بشود . لازم به ذکر است که حجم پروستات 38 و علایم آزاردهنده وجود ندارد
    و سن حقیر 58 سال است و4 ماه قبل psa = 2/17 .می باشد.
    با تشکر
    خواهشمندم ارایه نظرفرمایید.97/5/21
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      درمان شامل اب زياد است ومصرف نمك كم
  • تصویر کاربر جابر شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام
    سال 95 قسمت بالای مثانم و بیضه چپم کمی درد گرفت.رفتم دکتر دکتر معاینه کرد و گفت واریکوسل نداری و این مدل بیضعه طبیعی هست.
    از اون وقت همین چند وقت پیش به همون صورت بوده ولی اخیرا بیضعه چپم هم خیلی کوچیک تر شده نصبت سمت راست و هم پایین و غقب تر رفته و کلی هم رگ جمع شده بالاش
    هیچ دردی ندارم و تمام کارهامو میتونم مثل سابق انجام بدم
    ولی اکثر اوقات بیضه ها حالت جمع شده دارن
    عکس رو آپلود میکنم براتون لطفا جوابمو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از نظر من مشكلي نيست
  • تصویر کاربر Soroush شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    ٢٩ ساله هستم ،از ٢5 سالگى متوجه خون در إدرار شدم،سونوگرافىيم سالمه واكى،هر سال تكرار ميكنم..دخانيات استفاده نكردم تا به حال...ظمنا پدرم هـم از ٢5 سالگى همين شرايط و داره أيا ارثى؟
    يا خطرناك نياز به سستسكوپى داره پيش چنتا دكتر رفتم گفتن با تكرار سونوگرافى هـر سال كافى و يك دكتر هـم گفت سستكوپى؟نظر شما چيه ؟هـم سنم پايين هم دخانيات استفاده نكردم و هـم پدرم از جونيش هـمين شرايط داشته وچيزي نبوده.تشكر
    1. تصویر کاربر Soroush یکشنبه ۲۱ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      خون در ازمايش إدرار ديده ميشه نه اشكار
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      چكاب سالم است مشكلي نيست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر HAMED شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من یک ماه پیش درد کلیه گرفتم رفتم سونو انجام دادم ۸ میل بود بعد از یک هفته درد کشیدن رفتم دوباره دکتر سی تی اسکن انجام دادم که شده بود ۴ میل ۲ هفته کامل دردم افتاده بود الان ۳ روزه ادرارم کم میاد و همش سوزش دارم و درد در الت میخواستم بدونم چیکار باید انجام بدم ممنونم قرص سیستون هم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با مصرف مايعات دفع ميشود
  • تصویر کاربر نيلوفر شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    سلام آقاى دكتر من دختر ٢٦ساله هستم مجرد و مدتيه كه بعد از ادرار كردن بي اختيارى دارم و خيلى نگرانم بايد چيكار كنم براى درمانش
    ممنون از شما 🌹
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      ٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠ بايد نوار مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر مهرداد شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 615 مشاهده پرسش
    با سلام. اينجانب داراي يك عدد سنگ كليه به ابعاد 4.5 ميلي متر مي باشم. پس از مراجعه به پزشك داروي "اوروسيترا 5 ميلي اكي والان" را روزانه به تعداد هر 12 ساعت 2 عدد تجويز نموده اند. آيا اين دارو داراي عوارض مي باشد و يا در درمان و دفع سنگ كمك قابل ملاحظه اي خواهد نمود؟ با تشكر
    1. تصویر کاربر مهرداد پنجشنبه ۲۵ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با سلام و احترام
      عليرغم پرداخت هزينه، متاسفانه به اين سئوال پاسخي داده نشده است. با تشكر
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      با پوزش داروها كاملا درس هستند ادامه دهيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 506 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید همسر من یک هفته اس عمل تنگی مجرا انجام دادن بعد سه روز سوند در آوردن ولی باز ترشح دیدن میخواستم بدونم مشکلی وجود داره یا به مرور این ترشحات کم میشوند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      فعلا طبيعي است
  • تصویر کاربر شیما شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    با سلام
    اقای دکتر من یک سوال پرسیدم اما پاسخی دریافت نکردم به خاطر همین دوباره می پرسم.
    ۱. میخواستم بدونم اگر آقایی دستش به الت تناسلی خودش بخوره و بعد دستش رو به آلت تناسلی خانمی بزنه آیا اگر اون آقا زگیل تناسلی داشته باشه از این طریق زگیل به خانم‌ منتقل میشه؟ ایا باید زگیل به طور فیزیکی وجود داشته باشه تا منتقل بشه؟
    ۲. اگر احتمال انتقال هست برای حصول اطمینان چند وقت بعد از این مواجهه اون خانوم میتونه آزمایش pcr بده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از اين طريق منتقل نميشود
  • تصویر کاربر Milad شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    سلام اقا دکتر
    بالاترین هزینه کرایو چقد هست بنده از شهرستان میخواهم مزاحمتون بشوم
    قبلا پیش شما کرایو انجام دادم مجدد دوباره عودد کرده اند خواهشن قیمت هم مشخص کنین که از نظر مالی کم نداشته باشم
    سپاس دکتر جان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بايد عكسش وا ببينم
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    سلام بیضه سمت چپ من 2 سال است که بزرگ شده و نرم شده و فکر میکنم که پیچ خورده بوده ولی هبچ موقع حالت تهوع و بیضه درد نداشتم ممکنه که بیضه سمت چپم از کار افتاده باسه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      حتما سونو کنید بفرستید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 542 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1083 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 748 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

عفونت ادراری را درمان کرده‌اید، آنتی‌بیوتیک خورده‌اید، علائم بهتر شده‌اند؛ اما چند هفته یا چند ماه بعد،…
احساس ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن — که نمی‌توانید آن را به تأخیر بیندازید —…
رنگ ادرار یکی از ساده‌ترین اما مهم‌ترین نشانگرهای سلامت بدن است. ادرار طبیعی معمولاً رنگی در طیف…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب