اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حامد چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    عرض سلام و احترام
    مدتیه بر روی آلتم و زیر ناحیه ختنه‌گاه یه چیزی شبیه دانه زیر پوستی حس میکنم. این دانه اندازه اش تغییر نکرده( نه بزرگ تر شده و نه کوچکتر) و حتی درد هم ندارد.در حال نعوذ فقط پدیدار میشود که آن هم وقتی به آن فشار می آورم، محو می‌شود(حالتی شبیه پخش شدن در همون نقطه. چطور میشه اون را از بین برد و اصلا چی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام اين مهم نيست دستكاري نكنيد
  • تصویر کاربر محمدی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    باسلام جوانی 22 ساله هستم به تازگی متوجه شدم که قطر الت تناسلیم از سر ختنه گاه تا بیخ الت یه سایز و از بیخ الت به بعد دارای قطری بزرگتراست ایا مشکلی در التم وجود داره یا این حالت طبیعی هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      از نظر من طبيعي است
  • تصویر کاربر Hadi سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.
    دکتر چند وقته درد بیضه دارم. مثلا توی این ماه دو بار. موقعه ای ک احساس درد میکنه کیسه بیضه حالت افتادگی شل شدن داره و بیضه ها مخصوصا سمت چپ درد نسبتا شدیدی داره ک بعضی وقتا به کمرم میزنه و باعث کمر دردم میشه میکنم طوری ک برای رهایی از دردش باید چیزی حدودی ۲ یا ۳ ساعت دراز بکشم و حس میکنم داخل کیسه بیضه اب جمع شده. چند وقت پیشم سونوگرافی دادم البته برای فتق که معلوم شد طرف چپ فتق خفیف دارم و فتق اینگوینال سمت راستم داشتم ک عمل کردم.. ممنون میشم پاسخگو باشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    آقای دکتر کرمی من چندروز پیش تحت عمل جراحی قرارگرفتم قبل ازهرچیز میخواستم ازتون تشکرکنم که خیلی زحمت کشیدید و به بنده محبت داشتید. امیدوارم همیشه تنتون سلامت باشه
    آقای دکتر زیرآلتم کبود شده وباد کرده و ناخواسته نعوظ دارم در طول روز واذیت میشم
    ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.
    باسپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر یوسف سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام
    من چند روزه که سوالم رو از طریق سایت پرسیدم ولی جوابی داده نشده
    https:drkarami.comfaq?read=b18ge3137381 من از شهرستان فردوس هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یک سال پیش به دکتر رفتم دکتر سنگرافي رنگی انجام داد ومشخص شد که واريوسل دارم ولی دکتر گفت خفیف است ونیاز به عمل ندارم ولی الان بیضه سمت چپم درد دارم وکشاله ران چپ هم درد دارم.ممنون میشم جواب ونظرتون رو بگيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 506 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    بطور خلاصه از بچگی که دست میزدم به قسمت بیضه ها،، انگار ۳بیضه داشتم
    اما الان که ۲۸سالمه از ۴سال قبل تاکنون گهگاه که سرفه میکنمو کار انجام میدم بشدت بیضه هام درد میگیره و حتی نسبت بهچند سال قبل بزرگتر شده،،و گهگاه قسمت مثانه م باد میکنه(بالاتر از آلت)سمت راست
    و بعد از چند ساعت خوب میشه
    و گهگاه بعد از باد کردن داخل کیسه بیضه هام،، یکم که فشارش میدم روبه بالا انگار یه چیزی وارد شکمم میشه و بهتر میشم.
    تابحال هم به دکتر مراجعه نکردم
    آقای دکتر بنظر شما چی میتونه باشه؟؟
    و آیا قبل مراجعه به دکتر سونوگرافی باید بگیرم،؟
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده 19 سال سن دارم تقریبا 2سال پیش بنده طول آلتم 16 سانت بود ولی در طی هر سال 1.5 سانت از آلتم کوچیک شد و حالا طولش 13 سانته من نمیدونم اگه این روند ادامه پیدا کنه چی کنم از بعضی افرادم پرسیدم گفتن احتمالا رگهای خون دهنده آلت کمی گرفته شده اند و رفته رفته سر آلتم از حالت ارغوانی در میاد و سیاه میشه همچنین موهای اطراف آلتم کم شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من الان عکسهای واریکوسل رو تو سایت دیدم ، احساس میکنم مال منم یه دره شبیه ایناست. ولی تا الان هیچ علامت خاصی ندیدم. نه دردی نه چیزی، فقط دست که میزنم ورید بیضه سمت چپ یه خرده سفت به نظر میاد. خواستم نظر شما رو بدونم. نیازه سونوگرافی بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر حسام چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ی سوالی ازتون دارم..من 29 سالمه و از 3 ماه پیش تا الان دچار درد شدید زیر شکم شدم که البته الان خیلی بهتر شدم و مدت 40 روزه ک فهمیدم مشکلم التهاب پروستاته و تو اخرین سونوگرافی ک انجام دادم حجم پروستاتم را 14 سی سی نشون داد و گفت ک التهاب مثانه هم داری .و دکترم هم بهم یه قرص به اسم پروستاکر داد.به نظر شما راه درمان التهاب پروستات چیه و یا اصلا درمان میشه..ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      از نظر من در سن شما بياري پروستات وجود ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 580 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب